Φοιτητής στην Αθήνα, τι πρέπει να δεις και τι πρέπει να ξέρεις…

από την οπτική μιας Αθηναίας…

Ίσως είναι λίγο δύσκολο να ορίσεις τη λέξη «φοιτητής» όταν πρόκειται να φοιτήσεις σε πανεπιστήμιο που βρίσκεσαι στην ίδια σου την πόλη. Ναι, στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μείνεις μόνος σου έχοντας το φοιτητικό σου σπίτι και την απόλυτη ελευθερία σου. Είσαι ο φοιτητής-εξαίρεση, έχεις όμως τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους προκειμένου να περάσεις αξέχαστα στην φοιτητική σου ζωή…!

Το πανεπιστήμιο: Πρωτοετής φοιτητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών! Συγχαρητήρια, καλώς ήρθες στο ΕΚΠΑ! Εδώ το επίπεδο τόσο των φοιτητών όσο και των καθηγητών είναι πολύ υψηλό και το πανεπιστήμιο ονομαστό, πράγμα που έρχεται όμως σε αντίθεση με την κακή οργάνωση και λειτουργία του πανεπιστημίου. Πολλές φορές το ΕΚΠΑ θα είναι κλειστό λόγω καταλήψεων, ενώ υπάρχουν επίσης μεγάλες πιθανότητες να αναβληθούν μαθήματα, λόγω απεργιών στην ανήσυχη ζωή της Αθήνας, φέτος μάλιστα χάθηκε και εξάμηνο… Ωστόσο μην ξεχνάς πως, παρά της αντιξοότητες στη λειτουργία του, θα φοιτήσεις σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο φροντίζει να κρατά το επίπεδο υψηλό, τις εξετάσεις του απαιτητικές και το πτυχίο του αναγνωρίσιμο.

Going out: Ποιος φοιτητής είπε όμως πως η φοιτητική σου ζωή είναι (μόνο) η σχολή; Όλοι μας για τις βόλτες ζούμε! Και στην πρωτεύουσα έχεις άπειρες επιλογές για να βγεις: Πανεπιστήμιο, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ψυρρή, Πλάκα, Γκάζι είναι κάποιοι μόνο από τους πιθανούς σου προορισμούς. Η Αθήνα έχει μέρη για κάθε τύπο φοιτητή, ικανοποιώντας κάθε γούστο και κάθε τυχόν διάθεση όταν βγαίνεις έξω. Σε μια προσπάθεια εκμηδενισμού των μεγάλων αποστάσεων της πόλης, με το μετρό φτάνεις σε όλα τα κεντρικά σημεία σε ελάχιστο χρόνο, και αυτό είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα της Αθήνας σε σχέση με άλλες ελληνικές μεγαλουπόλεις. Αν, δε, έχεις την τύχη να μένεις στο κέντρο, τότε έχεις τη δυνατότητα να περπατήσεις τα περισσότερα μέρη της και να γυρίσεις σπίτι ακόμα και δίχως μέσα μαζικής μεταφοράς. Τέλειο! Τώρα αισθάνεσαι γνήσιος φοιτητής! Αν πάλι μένεις σε προάστιο μην πτοείσαι, με αυτοκίνητο, παρέα και καλή διάθεση όλα λύνονται…

Plaka_Athens_by_night_by_Piddling

η φωτισμένη Πλάκα, Αθήνα


Προσοχή: Φυσικά η ζωή στην πρωτεύουσα εγκυμονεί κινδύνους όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις, αν όμως βγαίνεις με παρέα και αποφεύγεις τις «επικίνδυνες περιοχές» κυρίως το βράδυ, όπως είναι για παράδειγμα η Ομόνοια, η Βικτώρια,το Μεταξουργείο, τότε δεν τίθεται θέμα να ανησυχείς.

“Re-think Athens”: Κι ενώ παραδέχομαι πως το πρωί αντικρίζεις στους δρόμους της μιζέρια και ασχήμια, η Αθήνα σαν να μεταμορφώνεται το βράδυ.Αν την ζήσεις, θα βρεις εκείνα τα σημεία που θα αγαπήσεις, όσο βρόμικα και παρεξηγημένα κι αν είναι. Μια βόλτα στην φωτισμένη Πλάκα, στα Αναφιώτικα, κάτω από την Ακρόπολη, στην Eρμού, στην πλατεία στο Σύνταγμα με φωτισμένη τη Βουλή, στον Λυκαβηττό, στο Ζάππειο, αυτή είναι η ομορφιά στην πόλη μας! Όλα τα φεστιβάλ, τα θεάματα και οι συναυλίες είναι εδώ. Επισκέψου την Τεχνόπολη, το Ηρώδειο, το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μέγαρο Μουσικής…Αυτή είναι η Αθήνα μας!

Ακόμα κι αν έμεινες στην πόλη σου, η ταχύρυθμη ζωή της πρωτεύουσας θα σε κάνει να μην τη βαρεθείς ποτέ. Κάθε μέρος της θα γίνει μια ιστορία σου, μια νύχτα σου, μια ανάμνηση της φοιτητικής σου ζωής..

 «Η Αθήνα είναι τρελή, τη νύχτα ολοφώτιστη, τη μέρα σκοτεινή» τραγουδούσε ο Παύλος Σιδηρόπουλος

collage_photocat

 

Σχόλια