Είναι αλήθεια ότι πάντα βρίσκω μια παράξενη ευχαρίστηση στο να συγκρίνω νεανικές φωτογραφίες γυναικών που στην εποχή τους υπήρξαν απαράμιλλα σύμβολα ομορφιάς και ερωτισμού, με φωτογραφίες τους όταν έχουν περάσει στην ωριμότητα και, ύστερα, για τα καλά στην τρίτη ηλικία. Νομίζω ότι δεν έχει να κάνει με κάποιον ενδόμυχο ή υποσυνείδητο φθόνο που ίσως κάθε γυναίκα θα ήταν δικαιολογημένο να νιώθει για μια άλλη-σύμβολο θηλυκότητας.  Δεν είναι ότι νιώθω οίκτο όταν έχουν κακογεράσει ή ζήλια αν στέκονται ακόμα, καλύτερα και από 20άρες. Νομίζω απλά ότι την ευχαρίστηση και την περιέργειά μου θρέφει η παράξενη γοητεία που εκπέμπει η παρηκμασμένη ομορφιά. Μια γερασμένη γυναίκα, μπορεί να έχει χάσει πλέον τα φυσικά της κάλλη, στην θωριά της όμως παραμένουν ξεκάθαρα τα σημάδια που κάποτε την απογείωσαν : ήταν αρχοντιά, έντονος ερωτισμός και προκλητικότητα, ιδιαίτερο στυλ, χαμόγελο ή κορμοστασιά;

Ό,τι και να ισχύει πιστεύω ότι όλοι θα είχαν την περιέργεια να δουν πώς είναι σήμερα, που κλείνει τα 80 της χρόνια, μια γυναίκα σαν την Brigitte Bardot. Η ίδια έχει πει “ Είναι στενάχωρο να μεγαλώνεις, αλλά είναι ωραίο να ωριμάζεις”, καθώς επίσης και ότι η ηλικία της ποτέ δεν την εμπόδισε να ορέγεται νεαρούς άνδρες, εφόσον είχε την ικανότητα να τους κατακτά. Τη δεκαετία του ’60 θεωρούνταν το απόλυτο σύμβολο του σεξ και μεταξύ άλλων, έχει βρεθεί 9η στη λίστα των -σύμφωνα με το περιοδικό Empire- “Πιο sexy ηθοποιών στην ιστορία του κινηματογράφου”, το 1995 (μια θέση κάτω από την Audrey Hepburn, θα σημειώσω).

brigitte_bardot_sexidol

Η ζωή της είναι οπωσδήποτε αυτό που λέμε πολυτάραχη.  Γεννηθείσα το 1934 στο Παρίσι, από ευκατάστατη οικογένεια, πήρε καλή μόρφωση και παράλληλα είχε την υποστήριξη της οικογένειάς της στο να ασχοληθεί με την τέχνη.

Με λίγα λόγια, θα αναφέρω ότι έκανε την αρχή στο μόντελνγκ με τις ευλογίες της μητέρας της από τα 14 της όποτε και έγινε εξώφυλλο του περιοδικού μόδας Elle. Μπήκε στον κινηματογράφο το 1952 με την ταινία Crazy for Love. Έκτοτε, μέσα σε 20 χρόνια έπαιξε σε 43 ταινίες από τις οποίες 6 γυρίστηκαν όλες το έτος 1956και ανάμεσά τους, μια από εκείνες που συνδέθηκαν έντονα με το όνομά της, το “…Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα”.  Σκηνοθέτης ήταν ο άντρας της Roger Vadim, ο πρώτος από τους 4 συζύγους που άλλαξε, και τον οποίο βιάστηκε να παντρευτεί στα 18 της, ίσως για να ξεφύγει από τον κλοιό της οικογένειάς της.

Αργότερα, to 1963, πρωταγνωίστησε στην ταινία του Godard, “Περιφρόνηση (Le mepris)”.

Το ταλέντο της δεν εξαντλούνταν στην υποκριτική, όπου κάποιος θα μπορούσε να πει ότι προωθήθηκε λόγω της ομορφιάς της. Ήταν χορεύτρια- έκανε μπαλέτο από μικρή- και είχε ασχοληθεί με την μουσική.

Όταν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο, άρχισε να παθιάζεται με τα δικαιώματα των ζώων. Μέχρι σήμερα, στον κήπο του σπιτιού της έχει κάθε λογής ζωάκια. Σε μια συνέντευξή της είχε πει πως “στην οικογένειά της δεν αγαπούσαν τα ζώα, μια χρονιά όμως της είχαν χαρίσει ένα γατάκι, και αυτό ήταν ότι καλύτερο μπορεί να θυμάται από την παιδική της ηλικία.” Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δραστήριους ακριβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και είναι πρόεδρος του “Fondation Brigitte Bardot”, ιδρύματος αποκλειστικά αφιερωμένου στην προστασία τους.

PCDBRBA EC002

Κάποτε, είχε κατηγορηθεί για ρατσισμό, όταν στο βιβλίο της Un cri dans le silence (Ένα δάκρυστη σιωπή) εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την εξάπλωση στη Γαλλία, μουσουλμάνων εξτρεμιστών.

48710079

Η ομορφιά της μπορεί να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της, όμως δεν θα ήταν τίποτα, χωρίς τον δυναμικό χαρακτήρα της. Πριν εμφανιστεί η Bardot, μια γυναίκα που έλεγε και έκανε αυτό που ήθελε, ή φλέρταρε με πολλούς άντρες θεωρούνταν ως ελευθέρων ηθών. Μετά την Bardot, θεωρούνταν απλά ελεύθερη…Και σίγουρα δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα όσο τα περιγράφω στην παραπάνω φράση-μια γυναίκα όυτε σήμερα θεωρείται ελεύθερη- επέδρασε όμως στον τρόπο που οι υπόλοιπες γυναίκες της εποχής της έβλεπαν τον εαυτό τους και τον κόσμο.

brigitte_bardot_at_saint tropez

Σας αφήνω την φωτογραφία της όπως είναι σήμερα για το τέλος. Σίγουρα ο χρόνος την έφθειρε, είναι όμως από τις ελάχιστες σταρ που αρνήθηκαν να τον ξεγελάσουν – και μαζί και τους εαυτούς τους- μέσα από χειρουργικές επεμβάσεις. Παρά την μεγάλη πλέον ηλικία ο χρόνος δεν κατάφερε να αλλοιώσει ούτε το ταμπεραμέντο της ούτε τη θηλυκότητά της.

 

brigitte-8

 

 

 

 

 



Και ένα τραγούδι με την φωνή της :

 

Πηγές:

IMDb

Biography.com

The Guardian

Σχόλια