“My name is Bond…James Bond”

Έτσι τον μάθαμε, τον αγαπήσαμε και τον αποθεώσαμε μέσα από ταινίες γεμάτες περιπέτεια, έρωτα, χλιδή και σασπένς. Ο μυστικός πράκτορας με το κωδικό όνομα 007  κάνει το γύρο του κόσμου ξεκινώντας από τη γενέτειρα Αγγλία, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους κακούς, να φέρει σε πέρας την αποστολή του και να αποδώσει δικαιοσύνη. Παρόλο που η δράση του ξεκινά γύρω στο 1953, με το πρώτο βιβλίο του Ian Fleming, η επιτυχία που γνώρισε αυτός ο φανταστικός – με τη διπλή σημασία της λέξης – χαρακτήρας, δεν του επέτρεψαν να ” πεθάνει ” μαζί με το δημιουργό του το 1964. Έτσι, μέχρι και σήμερα έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε ταινίες του, προσαρμοσμένες στη σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς όμως να χάνουν την αυθεντικότητα των πρώτων ταινιών James Bond. Ας τον τιμήσουμε λοιπόν, κάνοντας ένα πέρασμα στις πιο επιτυχημένες ταινίες του, που θα παρακολουθούσαμε με αγωνία και θαυμασμό ξανά και ξανά…

“Dr No” 1962 : H πρώτη ταινία James Bond, το ρόλο του οποίου ανέλαβε ο θρυλικός Σκωτσέζος ηθοποιός Sean Connery. Το όνομά του συνδέθηκε στενά με το ρόλο αυτό, ως γνήσιος James Bond, καθώς έπαιξε τους περισσότερους ρόλους από κάθε άλλον που τον διαδέχθηκε, μέχρι το 1971 στο “Diamonds are forever”. Η υπόθεση με λίγα λόγια : ένας Βρετανός πράκτορας δολοφονείται κατά τη διάρκεια της αποστολής του να εντοπίσει την πηγή συχνοτήτων που εμποδίζουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων. Το μυστήριο αναλαμβάνει ο 007, ο οποίος ταξιδεύει στη Τζαμάικα και οδηγείται στο νησί του Dr No. Η σκηνή που ακούγεται το “Bond…James Bond” έχει μείνει στην ιστορία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία ο χαρακτήρας μας συστήνεται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού chemin de fer.

“From Russia with love” 1963 : Πληροί όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασσικής ταινίας James Bond…δράση, εκπλήξεις, γοητεία και πολλά άλλα. Ο χαρακτήρας αυτή τη φορά ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να κλέψει από τη σοβιετική πρεσβεία έναν αποκωδικοποιητή μυστικών σημάτων. Η Ρωσίδα βοηθός του άθελά της εξυπηρετεί τα σχέδια της οργάνωσης SPECTRE που ζητά εκδίκηση για το θάνατο του Dr No. O κακός στην ταινία δεν είναι άλλος από την ίδια την οργανωση SPECTRE και τους μπράβους της. Οι κατακτήσεις του Bond εδώ είναι τέσσερις, οι τσιγγάνες Sylvia, Zora και Vida και η Ρωσίδα Tania.

“Goldfinger” 1964 : Όπως και στην πρώτη ταινία, το “Goldfinger” παίρνει το όνομα του κακού, ενός Βρετανού εμπόρου ράβδων χρυσού ονόματι Auric Goldfinger. O επιχειρηματίας κινεί τις υποψίες των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ο 007 αναλαμβάνει να παρακολουθεί τις κινήσεις του. Αυτή ήταν η πρώτη ταινία Bond που πήρε βραβείο Oscar. Eκτός των άλλων, το Goldfinger μας στιγμάτισε και από το εξαιρετικό,ομώνυμο μουσικό του θέμα, μελοποιημένο από τη μοναδική Shirley Bassey…

“The spy who loved me” 1977 : Ο νέος James Bond έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του κι αυτή είναι η τρίτη από τις επτά ταινίες που συμμετείχε. O Bρετανός Roger Moore αποδείχθηκε άξιος διάδοχος του Sean Connery, αφού υπηρέτησε το ρόλο αυτό 12 χρόνια, ως το 1985 με την τελευταία του ταινία “A view to kill”. Στην ταινία “The spy who loved me”, ο κατάσκοπος James Bond βρίσκεται στο Κάιρο μαζί με την πράκτορα XXX, με σκοπό να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης ενός βρετανικού και ενός σοβιετικού υποβρυχίου. Κάτι ασυνήθιστο : ο Βοnd είναι incognito όταν συναντά τον Stromberg κι έτσι το “Bond…James Bond” αντικαθίσταται από “Stirling…Robert Stirling”. O χαρακτηριστικός μπράβος της ταινίας με το όνομα “Σαγόνιας” με τα ατσάλινα δόντια έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, στις 11/09/2014.

“Licence to kill” 1989 : O γοητευτικός Timothy Dalton ενσαρκώνει τώρα τον 007 για δύο ταινίες συνολικά. Η ταινία ξεκινά με την ίδια σκηνή του πυροβολισμού που χρησιμοποιήθηκε και στο “The Living Daylights”-1987 με μόνη διαφορά στο μουσικό θέμα. Ο 007 έχει να αντιμετωπίσει το Franz Sanchez, ένα βαρόνο ναρκωτικών, ο οποίος εκδικείται ρίχνοντας στους καρχαρίες τον Αμερικανό πράκτορα της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών και φίλο του Bond, που τον συνέλαβε. Τα gadgets του; Μια κουκούλα που του επέτρεψε να μεταμφιεστεί σε μεγάλο σαλάχι ενώ έκανε scuba diving, ένα ξυπνηρήρι που εκρήγνυται, μια οδοντόκρεμα που στην πραγματικότητα είναι πλαστικό εκρηκτικό, μια φωτογραφική μηχανή Polaroid που περιέχει λέιζερ και βγάζει φωτογραφίες με ακτινογραφίες, μια σκούπα με πομπό και έναν πυροκροτητή μεταμφιεσμένο σε πακέτο τσιγάρων.

“Tomorrow never dies” 1997 : Νέος Bond ο Pierce Brosnan, μέχρι το 2002 στο “Die Another Day”. Τώρα, ένας μεγιστάνας των ΜΜΕ φέρνει την ανθρωπότητα στα πρόθυρα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο 007 αναλαμβάνει να τον εμποδίσει, με τη βοήθεια μιας συναδέλφου του από την Κίνα, της Wai Lin. Κατά τη διάρκεια της ταινίας πίνει το κλασσικό του Vodka Martini, “shaken not stirred”, το οποίο αναφέρεται και στους στίχους του μουσικού θέματος. Μερικές λεπτομέρειες: ο Bond μαθαίνει Δανέζικα, το όνομα “Wai Lin” προέρχεται από το κινέζικο “Πατριωτικός για την πατρίδα”, η Teri Hatcher ήταν τριών μηνών έγκυος όταν γύρισε τις σκηνές της και ο Brosnan συμπεριέλαβε ένα μικρό δάγκωμα στο φιλί του που συζητήθηκε στις συνετεύξεις της Hatcher.

“Skyfall” 2012 : Η τελευταία (μέχρι τώρα) ταινία James Bond με πρωταγωνιστή τον Daniel Craig. Η πίστη του στην Μ δοκιμάζεται όταν το παρελθόν της επιστρέφει και τη στοιχειώνει. Όταν η ΜI6 δέχεται επίθεση ο Bond προσπαθεί να εξολοθρεύσει την απειλή, ακόμα κι αν χρειάζεται να θυσιάσει πολλά. Το τέλος είναι ιδιαίτερα συγκινητικό με το θάνατο της Μ, κάτι που μας αφήνει σε αγωνία για τη συνέχεια. To μουσικό θέμα στο οποίο τραγουδά η Adele, βγήκε σε κυκλοφορία στις 5 Οκτωβρίου 2012, γιορτάζοντας την 50ή επέτειο της κυκλοφορίας του “Dr No”. Έγινε το πρώτο θέμα ταινίας Bond που κέρδισε στα Golden Globes, τα Βrit Awards και τα Academy Awards.

 

Kαι φυσικά δεν τελειώνει εδώ! Αναμένουμε με αγωνία την επόμενη ταινία Bond που έχει προγραμματιστεί να βγει στη μεγάλη οθόνη στις 6 Νοεμβρίου 2015. Μέχρι τότε, ένας καλός μαραθώνιος των ταινιών του θα μας κρατήσει σε φόρμα αλλά και θα εντείνει το ενδιαφέρον μας για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν…

“O James Bond δεν είναι πια ένας απλός κινηματογραφικός ή λογοτεχνικός ήρωας. Ήταν και είναι η επιτομή του διαχρονικά σύγχρονου άντρα, που ξέρει τι θέλει και πώς να το πάρει. Ο άντρας που οι άντρες θα ήθελαν να είναι και οι γυναίκες θα ήθελαν να έχουν δίπλα τους.” – Πέτρος Τσαπίλης

Σχόλια