pMQ2gz9Z09k

Μια Τρίτη, το περασμένο καλοκαίρι, η Erin Mandeville πήγε στο φαρμακείο να αγοράσει φάρμακα για το μικρό Gabriel, ο οποίος ήταν πέντε μηνών. Κοντά στις 4 η ώρα, παρατήρησε τα μάτια του βρέφους να γυρίζουν πίσω σε πολύ γρήγορο ρυθμό.

Ήταν το πρώτο από τα πολλά επεισόδια βρεφικών σπασμών που θα ακολουθούσαν.

Οι σπασμοί ή οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να είναι καταστροφικές για τα μικρά παιδιά. Οι γιατροί δοκίμασαν όλους τους τρόπους και τις φαρμακευτικές αγωγές για να βοηθήσουν τον Gabriel, όσο οι σπασμοί του πλήθαιναν επιθετικά.

«Έχανε σημαντικές εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας», δήλωσε η μητέρα του.

Οι γιατροί πρότειναν τομή στο ημισφαίριο του εγκεφάλου, μια δύσκολη επέμβαση που χωρίζει το υγιές μισό του εγκεφάλου από αυτό που προκαλεί τους σπασμούς.

« Δεν ήξερα πόσο επικίνδυνη θα ήταν. Αλλά, αν επρόκειτο να βελτιώσει τη ζωή του, ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση», απάντησε η Erin Mandeville.

Ο Gabriel θα ήταν το πρώτο βρέφος, του οποίου ο εγκέφαλος θα έμπαινε σε 3D εκτυπωτή , ώστε να αντιγραφεί και να προχωρήσει σε δοκιμαστικές επεμβάσεις πριν την οριστική επέμβαση. Αυτό διευκόλυνε ακόμα περισσότερο την απόφαση της μητέρας του.

Η τομή στο ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι «η πιο απαιτητική από όλες τις εγχειρήσεις στην παιδιατρική χειρουργική της επιληψίας», αναφέρει ο Dr. Joseph Madsen, διευθυντής του τμήματος στο νοσοκομείο Boston Children’s. Μια πρόβα είναι ωφέλιμη ακόμα και για τους πιο εξειδικευμένους χειρουργούς. «Αυτή είναι μια έντυπη έκδοση, την οποία ο χειρουργός μπορεί να κρατήσει, να κόψει, να χειριστεί και να αναζητήσει πράγματα», λέει κρατώντας τον «εγκέφαλο» του Gabriel στο χέρι του. Για χειρουργούς σε πρακτική, η προσομοίωση είναι μεγάλη τύχη. «Κανένας δε θέλει να είναι ο πρώτος που θα περάσει από αυτή την επέμβαση από ένα χειρουργό. Ποτέ», προσθέτει.

Η 3D εκτύπωση δημιουργήθηκε από το Πρόγραμμα Προσομοίωσης (Simulator Program) του νοσοκομείου. Το μοντέλο τυπώνεται σε μαλακό πλαστικό με ακρίβεια των 16 microns ανά στρώση. Τα αιμοφόρα αγγεία φαίνονται με χρωματική αντίθεση για ευκολότερη πλοήγηση. Οι γονείς του Gabriel ήταν ενημερωμένοι για τη διαδικασία και ανέμεναν προβλήματα. Η πιο πρόσφατη εγχείρηση που είχε κάνει ο Gabriel, πριν μερικούς μήνες, έφτασε τις 10 ώρες, αλλά πήγε όπως σχεδιάστηκε.

VRG_VDT_208_THUMB_3.0.0_standard_800.0

«Η χειρουργική προετοιμασία μέσω του προσομοιωτή επιτρέπει στους χειρουργούς να ετοιμαστούν πιο γρήγορα. Δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανότητα, αλλά μπορούμε να περιορίσουμε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων», δήλωσε ο Dr. Peter Weinstock, διευθυντής του Προγράμματος Προσομοίωσης.

Παρόλο που οι ιατρικές αναπαραστάσεις δεν είναι καινούριες, το Πρόγραμμα Προσομοίωσης ξεπερνά τα καθιερωμένα συστήματα με νέας γενιάς μοντέλα και 3D εκτύπωση. Στην ομάδα που πλαισιώνει το πρόγραμμα περιλαμβάνονται χειρουργοί, ειδικοί, ραδιολόγοι και μηχανικοί. Αυτή η ομάδα συγκεντρώνει τα δεδομένα για να επικυρώσει τις επιπτώσεις του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, της τυχόν λιποθυμίας, και για την ασφάλεια των ασθενών.

Μέσα σ’ ένα χρόνο από τη «γέννησή» του, το πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει περίπου 100 εκτυπώσεις. Το 20% αυτών έχουν φτάσει μέχρι το χειρουργείο. Ο Dr. Weinstock προτείνει στο μέλλον η εκτύπωση να γίνεται κατά παραγγελία στις αίθουσες πρώτων βοηθειών για τις ανάγκες των τραυματιών.

«Η τεχνολογία φτάνει», είπε. «Η ερώτηση είναι: πώς δημιουργούμε και αξιοποιούμε την τεχνολογία που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο πώς φροντίζουμε τα παιδιά;»

Ο Gabriel, 18 μηνών τώρα, δεν έχει σπασμούς. Δοκιμασίες θα έρθουν και αναμένονται. «Αλλά το μυαλό των παιδιών είναι ανθεκτικό», δήλωσε η μητέρα του. « Έχει βρει τον τρόπο του. Ζει τις σημαντικές εμπειρίες που είχε χάσει. Ξυπνά κάθε πρωί με χαμόγελο».

Πηγή: theverge.com

Σχόλια