O κόσμος είναι γεμάτος από μυστήρια μνημεία, καθένα από τα οποία ήταν μάρτυρας πολλών αιώνων στη Γη. Αρχαίοι πέτρινοι τοίχοι, μωσαϊκά πατώματα και διακοσμημένες οροφές δίνουν μορφή στα πιο συναρπαστικά μέρη ανά τον κόσμο. Και ενώ καθένα από αυτά προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, είναι αδύνατον να τα επισκεφτεί κανείς όλα. Για το λόγο αυτό μαζέψαμε τα 10 σημεία ορόσημα που οι περιπετειώδεις περιπλανητές έχουν στις λίστες τους, για να τα δείτε χωρίς να τα επισκεφθείτε.

 MachuPicchu– Περού

macchu-picchu

Το τοπιό αυτό, κατασκευασμένο από τους Ίνκας τον 15ο αιώνα, βρίσκεται στην κορυφογραμμή πάνω από την Ιερή Κοιλάδα του Περού. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χτίστηκε για τον αυτοκράτορα των Ίνκας, Pachacuti.

 Το Τζαμί του Σεΐχη Ζάιντ – Άμπου Ντάμπι 

sheikh-zayed-grand-mosque

Αυτό το τζαμί είναι το μεγαλύτερο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και το 8ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Χτίστηκε από το 1996 μέχρι το 2007 και παραμένει ο μεγαλύτερος τόπος λατρείας και προσευχής.

 Ταζ Μαχάλ – Ινδία 

taj-mahal

Αυτό το μαυσωλείο από μάρμαρο χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σα Ζαχάν, εις μνήμην της τρίτης του γυναίκας Μουμτάζ Μαχάλ το 1632. Η γυναίκα πριν πεθάνει ζήτησε από τον άντρα της να φτιάξει κάτι που όμοιό του δε θα υπάρχει στον κόσμο. Ο αυτοκράτορας καταχράστηκε την περιουσία του κράτους, εκβίασε τους εργάτες που το κατασκεύασαν να μην εργαστούν ποτέ ξανά σε κατασκευές (για να μην φτιαχτεί ποτέ κάτι αντίστοιχο), στην πορεία ο γιος του τον φυλάκισε και μέχρι το θάνατό του έβλεπε από το κελί του το δημιούργημά του.

 Ο Καθεδρικός – Τζαμί της Cordoba– Ισπανία 

great-cathedral-cordoba

Αυτό το μεσαιωνικό Ισλαμικό Τζαμί χρονολογείται πίσω στο 784, και το 1236 μετατράπηκε σε Ρωμαϊκό Καθολικό Καθεδρικό. Είναι από τα πιο διάσημα δείγματα Μαυριτανικής αρχιτεκτονικής.

 Ο Βασιλικός του Αγίου Πέτρου – Βατικανό 

st-peters-bascilica

Ο Βασιλικός είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, και μία από τις πιο αναγνωρισμένες δουλειές της αρχιτεκτονικής κατά την Αναγέννηση.

 Άνγκορ Βατ – Καμπότζη 

angkor-wat

Αυτός ο Βουδιστικός Ναός (πρωτύτερα Hindu) είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο. Ο Βασιλιάς των Khmer, SuryavarmanII, έχτισε το ναό τον 12ο αιώνα.

 Ναός Bayon – Καμπότζη 

bayon-temple

Αυτός ο ναός των Khmer χτίστηκε τον 12ο αιώνα, και είναι γνωστός για τα τεράστια πέτρινα πρόσωπα πάνω στους –πολλούς- πύργους του ναού.

 Η Εκκλησία του Σωτήρα του Αιμοραγούντα – Ρωσία 

the-church-of-our-savior-on-spilled-blood

Αυτή η εκκλησία χτίστηκε από το 1883 ως το 1907 στο σημείο δολοφονίας του Τσάρου του Αλεξάνδρου ΙΙ, και αφιερώθηκε στη μνήμη του.

 Εθνικό Στρατιωτικό Πάρκο του Γκέτυσμπεργκ – Πενσυλβανία 

gettysburg

Το εθνικό πάρκο περιλαμβάνει το πεδίο μάχης του Γκέτυσμπεργκ, πολλές από τις δομές υποστήριξης μάχης αλλά και περιοχές μη-στρατιωτικές που σχετίζονται με τις συνέπειες και τον εορτασμό της.

 Αρχαία Τείχη της Πόλης – Κροατία 

ancient-city-walls

Τα αμυντικά πέτρινα τείχη περιβάλλουν και προστατεύουν την πόλη Ντουμπρόβνικ από τότε που χτίστηκε, κοντά στον 7ο αιώνα.

Σχόλια