“Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε”

Μπορεί να έχει γίνει κλισέ, παρόλα αυτά οι επιστήμονες στο Γιέιλ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προσέδωσαν μία επιστημονική πραγματικότητα, άγνωστη έως τώρα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έρευνα γενετική που περιλαμβάνει 2000 άτομα, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν πως η συγγένειά μας με τους φίλους μας μπορεί να είναι ίδια με αυτήν των 4ων ξαδέρφων μας. Αυτό συμβαίνει γιατί με τους φίλους μας έχουμε κοινό το 1% του DNA μας.

Αυτό για πολλούς μπορεί να μη σημαίνει πολλά, αλλά για εμάς τους γενετιστές είναι πολύ σημαντικός αριθμός. Το αξιοσημείωτο είναι το εξής: Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι τα 4α ξαδέρφια μας, όμως με κάποιο τρόπο, μέσα από εκατομύρια πιθανότητες, επιλέγουμε για φίλους άτομα που μας μοιάζουν”, λέει ο ερευνητής Νικόλας Χρηστάκης.

Η ανακάλυψη που ενισχύει την άποψη ότι η κοινωνική μας συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων της ομαδικότητας και του αλτρουισμού, έχει τις ρίζες της στον πολλαπλασιασμό του κοινού DNA. Με λίγα λόγια, δεν είναι να απορεί κανείς που διαλέγουμε άτομα με τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε τα γονίδιά μας στην επόμενη γενιά.

H έρευνα επίσης απέδειξε ότι οι φίλοι μοιάζουν περισσότερο στα γονίδια όσφρησης. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι φίλοι ελκύονται από τα ίδια περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα να γνωρίζονται μεταξύ τους και με άτομα με ίδιες “ανάγκες”.

Μία άλλη θεωρία λέει πως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά/δεξιότητες που ελέγχονται από γονίδια, τα οποία πυροδοτούνται μόνο μέσα από την κοινή έκφρασή τους. “Ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε χρειαζόταν κάποιον να μιλήσει”, λέει ο Χρηστάκης. “Η ικανότητα είναι άχρηστη αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος για να την μοιραστείς”.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ λίγο πιθανό οι φίλοι να μοιράζονται γονίδια που ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Από την εξελικτική σκοπιά, αυτό έχει νόημα καθώς η διαφοροποίηση στις ανοχές ασθενειών τις καθιστά λιγότερο μεταδοτικές.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι τα γονίδια που είναι κοινά μεταξύ φίλων φαίνεται να εξελίσσονται γρηγορότερα από άλλα γονίδια, γεγονός που ίσως αποδεικνύει ότι οι κοινωνικές σχέσεις μπορεί να είναι υπολογίσιμος παράγοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Σχόλια