Θα περίμενε κανείς να τηρούνται αυτοί οι βασικοί κανόνες για προσεκτική οδήγηση, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική…

Τις προάλλες ήμουν μάρτυρας ενός απαίσιου και τρομακτικού ατυχήματος. Ο άτυχος οδηγός πέρασε με κόκκινο και το αυτοκίνητο που ερχόταν από αριστερά του – είχε πράσινο – τον χτύπησε στο πίσω αριστερό φτερό και το αυτοκίνητο του πρώτου έπεσε πάνω σε μια τζαμαρία. Δυστυχώς δεν ξέρω τι έγινε στη συνέχεια γιατί μου κόρναραν και έπρεπε να φύγω. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να γράψω 10 απλές συμβουλές για προσεκτική οδήγηση!

1) Μην οδηγείτε πιωμένοι

Το αλκοόλ και η προσεκτική οδήγηση είναι έννοιες ασύμβατες. Το ποτό μειώνει τα αντανακλαστικά και την ικανότητα αντίδρασης σε περίπτωση κάποιας δύσκολης στιγμής. Αξίζει να πούμε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό οδικών τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη.

2) Μην τρέχετε

Όπως λένε οι παλιοί, “η ταχύτητα σκοτώνει”. Καλό θα ήταν να τηρούμε τις επισημάνσεις των πινακίδων σχετικά με τα όρια της ταχύτητας για να αποφύγουμε τυχόν ανεπιθύμητα ατυχήματα.

3) Να αποφεύγετε τους περισπασμούς

Εάν πιστεύετε ότι το να μιλάτε και να στέλνετε μηνύματα την ώρα που οδηγείτε δεν αποτελεί και τόσο μεγάλο πρόβλημα, διαβάστε το παρακάτω: ένας ερευνητής συνέκρινε το χρόνο αντίδρασης ενός 20χρονου που μιλούσε στο κινητό και ενός 70χρονου οδηγού και ο “παππούς” είχε πιο γρήγορα αντανακλαστικά από το “αλάνι”.

4) Να μην οδηγείτε μισοκοιμισμένοι

Το 20% των ατυχημάτων οφείλεται στην υπνηλία των οδηγών. Γιατί να μην κοιμηθούμε καλά πριν την οδήγηση; Και στο κάτω-κάτω, εάν νυστάξετε την ώρα που οδηγείτε, κάντε στην άκρη και κοιμηθείτε για ένα μισαωράκι.

5) Να φοράτε ζώνη

Μην την ξεχνάτε ποτέ! Να είστε σίγουροι ότι θα σας σώσει μέσα στα στενάκια!

6) Να είστε πιο προσεκτικοί όταν έχει κακό καιρό

Να οδηγείτε κάτω απ’ το όριο που ενδείκνυται, να έχετε μεγαλύτερη απόσταση από τον μπροστινό σας απ’ ό,τι συνήθως και να προσέχετε τις λακούβες! Και εάν η ορατότητα σας δεν είναι αρκετή, να ανάψετε τα φώτα σας!

7) Να μην είστε πολύ μπροστά στον μπροστινό σας

Μπορεί να πεταχτεί κάποιο ζώο και να πατήσει απότομα φρένο ο μπροστινός σας. Να κρατάτε επαρκή απόσταση ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε σύγκρουση.

8) Προσοχή τους απρόσεχτους

Καμιά φορά η δική μας προσεκτική οδήγηση δεν έχει σημασία. Να είστε σε ετοιμότητα για απρόσμενες αλλαγές λωρίδας, ξαφνικά σταματήματα, στροφές χωρίς φλας, και γενικά διάφορες συμπεριφορές ενός κακού οδηγού.

9) Να εξασκήσετε την “αμυντική οδήγηση”

Θυμάστε ότι εκείνη τη στιγμή που πετάχτηκε ένας βλάκας απ’ το πουθενά και παραλίγο να σας προξενήσει ένα σοβαρό ατύχημα; Μην είστε χαζοί! Η επιθετική οδήγηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τον οδηγό που πάει γυρεύοντας.

10) Κρατάτε το αυτοκίνητο ασφαλές

Να κάνετε τακτικούς ελέγχους στα φρένα και να εξασφαλίζετε τον αέρα στα λάστιχα.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποφεύγουμε τα ατυχήματα και να μην κοψοχολιάζουμε την ελληνίδα μάνα! Drive safe!

Σχόλια