Πριν από λίγα χρόνια ανακοινώθηκε από τα media ότι «υπάρχουν λεφτά», ενώ ύστερα από ένα μικρό χρονικό διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει ότι «υπήρχαν χρήματα, αλλά τώρα δεν υπάρχουν».

Άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά, νέοι που βγήκαν στην αγορά εργασίας βρίσκουν το βασικό μισθό στα 400-600 ευρώ και στη χειρότερη στα 300.Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνόπουλων έχει στην κατοχή του το λιγότερο ένα πτυχίο, το οποίο κοσμεί στην καλύτερη περίπτωση τον τοίχο του δωματίου του.Υπάρχει όμως και μια κατηγορία νέων, που είτε έχει μεταναστεύσει στις εναπομείναντες χώρες που διατηρούν την ανάπτυξή τους, ή έχει επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι στην επαρχία.Γεγονός που από πολλούς έχει χαρακτηρισθεί ως απαράδεκτο, ενώ από άλλους με επευφημίες.

Μπορούν όλοι, λοιπόν, όσοι αναζητούν εργασία να «αποδημήσουν» σε άλλους τόπους;

Η απάντηση είναι πως όχι αγαπητέ αναγνώστη.

Υπάρχουν όμως τρόποι – λύσεις, ώστε να επιβιώσει κανείς ή καλύτερα να βιοποριστεί ακόμη και με το σημερινό βασικό μισθό στην Ελλάδα του 2014.

Και αυτούς θα παρουσιάσω, ύστερα από πολύ σκέψη, έρευνα και… φιλοσοφία με άλλους νέους.

  • Τσιγάρο stop!

Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι το κάπνισμα είναι εθιστικό και προκαλεί βλάβες στον οργανισμό εσωτερικές κι εξωτερικές. Ο κυριότερος λόγος λοιπόν, για να το κόψει κάποιος, σχετίζεται με την υγεία, ενώ βάσει των σημερινών δεδομένων με την εξοικονόμηση χρημάτων.

  • Αθλητισμός.

Μπορεί κανείς να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες, στην εκάστοτε πόλη που διαμένει.

Ως γνωστόν κάθε περιοχή παρέχει στους δημότες της γήπεδα, κολυμβητήρια ή ακόμη και δημοτικά γυμναστήρια με μηδαμινό κόστος, ενώ για τους φοιτητές αυτά παρέχονται δωρεάν από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο οποίο ανήκουν.Διότι δεν είχαν άδικο οι πρόγονοί μας, όταν έλεγαν ότι “νους υγιής εν σώματι υγιεί”

  •          Junk food: Don’t!

Έρχομαι να συμπληρώσω στο παραπάνω ρητό, ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο σπιτικό φαγητό με αυτό που φέρνει στην πόρτα σας το delivery – boy.

Αρχικά, στο γεύμα που έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας, αγαπητοί αναγνώστες, γνωρίζετε τα υλικά που έχετε χρησιμοποιήσει, κάτι που δε συμβαίνει στο «έτοιμο».

Πέρα απ’ αυτό όμως το «βρώμικο» φαγητό δεν παύει να κοστίζει περισσότερο από το σπιτικό, γεγονός που πολλοί αγνοείτε, αλλά μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, αν το «κόψετε» έστω για μία εβδομάδα.

·         Διευρύνετε  τους πνευματικούς σας ορίζοντες!

Κι αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με το διάβασμα βιβλίων.

Ένα βιβλίο προσφέρει πολλά περισσότερα από τη διασκέδαση και τη γνώση. Υπάρχουν άνθρωποι, που έμαθαν ακόμη και ανάγνωση μέσω των εξωσχολικών βιβλίων.

Μπορείτε λοιπόν να βρείτε βιβλία πολύ οικονομικά στα bazaar που διοργανώνονται ή και σε βιβλιοπωλεία που πουλούν αναγνώσματα από δεύτερο χέρι σε άριστη κατάσταση.

Κι εάν δε θέλετε να ξοδευτείτε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα δωρεάν e-books, που παρέχονται από διαφόρους εκδοτικούς οίκους.

  • Συμμετοχή σε εθελοντικές εργασίες.

Γιατί ο εθελοντισμός δεν έβλαψε κανέναν.

Αντιθέτως, μέσω αυτού μπορεί κανείς να δει τη ζωή με άλλο μάτι. Να δει το «δούναι και λαβείν» στην πράξη από την ηθική σκοπιά.

Ο καθένας από εμάς δύναται, να παράσχει τη βοήθειά του εκεί όπου είναι αναγκαία.

  • Festival: Είσοδος ελεύθερη!

Ακόμη και πριν την οικονομική κρίση σε κάθε περιοχή διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις είτε από το δήμο, ή από διάφορες ομάδες ανθρώπων.

Αυτές οι εκδηλώσεις ή αλλιώς τα festivalsαποτελούνται από : θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορούς, εικαστικά δρώμενα όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας κ.α.

Και το καλύτερο; Είναι δωρεάν και μπορείτε όχι απλά να παρακολουθήσετε, αλλά και να συμμετάσχετε σε κάποια από αυτά!

  • Μαζώξεις σε φιλικά σπίτια.

Ποιος δεν πέρασε καλά σε κάποιο φιλικό σπίτι;

Στις συγκεντρώσεις αυτές οι δραστηριότητες είναι άπειρες. Αρχίζουν με το πιο απλό πράγμα που είναι η προβολή μιας ταινίας, το παίξιμο επιτραπέζιων παιχνιδιών, ενώ οι συζητήσεις και οι πλάκες δίνουν και παίρνουν μέχρι πρωίας!

  • Τέλος, για εκείνους που θέλουν να ξεφαντώσουν με μικρό κόστος και λόγω εποχής(πολύ καλοκαιρινής), υπάρχουν τα γνωστά σε όλους beach parties.

Διότι πολύ απλά βρισκόμαστε στην ομορφότερη χερσόνησο και δεν υπάρχει νέος πολύ μακριά από τη θάλασσα, τη λίμνη ή τον όμορφο ποταμό.Μπορείτε λοιπόν μεταξύ φίλων και γνωστών να διοργανώσετε ένα party, στο οποίο ο καθένας θα φέρει πράγματα από το σπίτι του και φυσικά την καλή του διάθεση. Τα δύο κυριότερα συστατικά για να περάσετε καλά!Αυτές λοιπόν είναι κάποιες λύσεις και κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την ιδέα της οικονομικής κρίσης, να αναπτύξετε τον πνευματικό σας κόσμο και φυσικά να διασκεδάσετε.

Γιατί όπως λέει και μία παροιμία, η φτώχεια θέλει καλοπέραση!

Σχόλια