Η Microsoft φαίνεται πως μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι του Android, λανσάροντας το 1ο της Android smartphone, Nokia X2. Μην γελιέστε: δεν πρόκειται για το πρώτο Android smartphone της Nokia. Στην πραγματικότητα, αποτελεί το 4ο Android smartphone της εταιρίας, μετά τα Nokia X, X+ και XL που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο. Οι λόγοι που κάνουν το Nokia X2 ένα ιδιαίτερο τηλέφωνο είναι αρκετοί. Ας τους δούμε με την σειρά:

Αποτελεί το 1o Android smartphone της Nokia, ενώ έχει εξαγοραστεί από την Microsoft.

Υπήρχαν φήμες για ένα Android smartphone από την Nokia αρκετό καιρό πριν εξαγοραστεί από την Microsoft. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε η Microsoft να επιτρέψει κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα. Φαίνεται πως η Microsoft όχι μόνο επέτρεψε τα 3 πρώτα Android smartphone της εταιρίας να βγουν στην αγορά, αλλά και στον διάδοχο τους, το Nokia X2.

Δεν διαθέτει δική του ταυτότητα

Η Nokia το διαφημίζει ως Android, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Βασίζεται σε ένα λειτουργικό που βασίζεται στην έκδοση Android 4.3 (ναι, καλά διαβάσατε), χωρίς να διατηρεί συμβατότητα με τις εφαρμογές του Android. Κοινώς, καμία πρόσβαση στο Google Play Store και τις 1+ εκατομμύριο εφαρμογές του. Επιπλέον είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις ενημερώσεις του καθώς δεν βασίζεται απευθείας πάνω στο Android. Ας μην ξεχνάμε ότι η Google έχει ήδη βγάλει την έκδοση 4.4.4 και το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε την έκδοση 4.5 ή 5.0

Αν και διαφημίζεται ως Android, μοιάζει με Windows Phone.

Από τα 3 κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα για smartphones στην αγορά (Android, iOS και Windows Phone), ομολογώ ότι προσωπικά, το Windows Phone μου φαίνεται το περισσότερο άσχημο εμφανισιακά. Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική στα 2 “αντίπαλα” συστήματα. Όλοι γνωρίζουμε με την “εμμονή” της Apple για την εμφάνιση και αυτό φαίνεται στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει και στην εμφάνιση του iOS. Από την πλευρά της Google τα πράγματα είναι περισσότερο ρευστά, επιτρέποντας στον χρήστη την παραμετροποίηση της εμφάνισης ώστε να πετύχει αυτό ακριβώς που θέλει ο ίδιος.

Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει για το Nokia X2: αν και το λειτουργικό του είναι βασισμένο στο Android, η εμφάνιση του παραπέμπει σε Windows Phone, χωρίς τις δυνατότητες παραμετροποίησης που παρέχει το Android.

Ανακοινώνεται μόλις 4 μήνες μετά το Nokia X

Το Nokia X θεωρείται ο προκάτοχος του Nokia X2: εμφανισιακά οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά του X2 είναι λίγο καλύτερα από αυτά του X. Το μέγεθος της οθόνης αυξάνεται από 4″ σε 4.3″, η RAM από 512MB αυξάνεται σε 1GB ενώ διαθέτει και λίγο καλύτερο επεξεργαστή. Από την μία, η βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών στο X2 ήταν αναγκαία: το αρχικό X ήταν αρκετά αργό και δεν ανταποκρινόταν. Από την άλλη, είναι πιθανό η Nokia να αντιμετωπίζει πιέσεις από το Moto E, ένα αντίστοιχα φθηνό κινητό από την Motorola, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου αντιγράφει σχεδόν ένα προς ένα.

Στα θετικά του, το Nokia X2 είναι εμφανίσιμο, φθηνό και διατίθεται σε πληθώρα χρωμάτων. Αυτοί οι λόγοι όμως δεν αρκούν για να το αγοράσει κανείς, όπως δεν αρκούσαν για αγοράσει κάποιος ένα από τα X, X+ ή XL. Οι υποψήφιοι αγοραστές θα μείνουν πολύ περισσότερο ευχαριστημένοι διαλέγοντας ένα από τα δύο “στρατόπεδα”:

  • Το Nokia Lumia 520, διατίθεται στην ίδια τιμή, με ελαφρώς χειρότερα χαρακτηριστικά αλλά πλήρη εναρμόνιση με το λειτουργικό Windows Phone.
  • Το Moto E, διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά, όλα τα πλεονεκτήματα του Android και πολύ γρήγορες αναβαθμίσεις από την Motorola. Ωστόσο, δεν έχει έρθει ακόμα επίσημα στην Ελλάδα.

Nokia-X2-Dual-SIM-hero-2

 

Σχόλια