Μπορεί η αγάπη να κρατήσει για πάντα; Πόσο διαρκεί το για πάντα; Άλλοι λένε ένα δευτερόλεπτο, άλλοι λένε μία ολόκληρη ζωή. Οι παρακάτω τρεις (ίσως δύο) περιπτώσεις όμως αποδεικνύουν ότι, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ζωή μετά θάνατον, σίγουρα υπάρχει μετά θάνατον αγάπη.

Η αιώνια Αγκαλιά

valdaro

Για 6000 χρόνια, δύο νέοι εραστές έχουν κλειδωθεί σε μία αιώνια αγκαλιά, κρυμμένοι από τα μάτια του κόσμου. Πριν τρία χρόνια, οι εραστές του Valdaro (ονομαζόμενοι από το μικρό χωριό δίπλα στην Μάντοβα της βόρειας Ιταλίας, όπου ανακαλύφθηκαν) βγήκαν στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

 Οι εραστές είναι στην πραγματικότητα δύο ανθρώπινοι σκελετοί, που χρονολογούνται στην Νεολιθική εποχή. Βρέθηκαν σε ένα νεκροταφείο σε ένα κοντινό χωριό του Valdaro το 2007, αγκαλιασμένοι πρόσωπο με πρόσωπο, με τα χέρια και τα πόδια τους μπλεγμένα μεταξύ τους. Πριν τρία χρόνια παρουσιάστηκαν στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μάντοβας, χάρη στις προσπάθειες του οργανισμού «Εραστές στην Μάντοβα”, που ψάχνει ένα μόνιμο σπίτι για το αρχαίο ζευγάρι.

Μετά την ανακάλυψη, πολλοί σκέφτηκαν ότι το ζευγάρι είχε σκοτωθεί. Θα ταίριαζε καλά με την ιστορία της Ιταλικής περιοχής, γνωστής για τις τραγικές ιστορίες αγάπης.  Η Μάντοβα είναι η πόλη όπου ο Ρωμαίος εξορίστηκε και του είπαν ότι η Ιουλιέτα ήταν νεκρή. Ο συνθέτης Giuseppe Verdi την διάλεξε ως την περιοχή για την όπερά του Rigoletto, μία ακόμα ιστορία αγάπης και θανάτου.

Παρόλα αυτά, επόμενες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι σκελετοί δεν έφεραν σημάδια βίαιου θανάτου. Ήταν μία γυναίκα και ένας άντρας, ηλικίας μεταξύ 18 και 20. Μερικοί αναρωτήθηκαν αν πέθαναν μαζί, κρατώντας το χέρι ο ένας του άλλου σε μία παγωμένη νύχτα. Η καθηγήτρια SilviaBagnoli, η πρόεδρος του οργανισμού «Εραστές στην Μάντοβα», δεν αποκλείει μία τέτοια πιθανότητα, αλλά λέει πως είναι πιο πιθανό οι σκελετοί να τοποθετήθηκαν στη θέση αυτή μετά το θάνατό τους.

 Το μυστήριο μπορεί να μη λυθεί ποτέ. Ακόμα κι έτσι όμως, πολλοί θέλουν να δουν το αρχαίο ζευγάρι. Ο οργανισμός «Εραστές της Μάντοβας» ζητούν να παραχωρηθεί συγκεκριμένος χώρος στο μουσείο, ώστε να αποκτήσει μία μόνιμη κατοικία το αρχαίο ζευγάρι που.. χαίρει μεγάλης επισκεψιμότητας.

Το αιώνιο Φιλί

eternal kiss

Μετά την αιώνια αγκαλιά, έχουμε το αιώνιο φιλί, με τους εραστές του Χασανλού. Το Χασανλού είναι ένα μέρος ανασκαφών στο Ιράν. Οι παραπάνω σκελετοί βρέθηκαν το 1972, σε αυτή τη στάση, χωρίς κανένα άλλο αντικείμενο μέσα στον τάφο τους («Πήραν μαζί τους μόνο τον έρωτά τους»). Ενώ αρχικά διαδόθηκε φήμη πως οι σκελετοί είχαν ηλικία 6.000 ετών, μετά από έρευνες αποδέιχθηκε ότι χρονολογούνται στο 800 π.Χ, δηλαδή 2814 χρόνια πριν. Οι εραστές λέγεται πως πέθαναν μαζί, και φαίνεται να φιλιούνται, σαν για να δηλώσουν πως η αγάπη είναι αιώνια.

Η αιώνια Τρυφερότητα – Κράτα με να σε κρατώ

holding hands

Τέλος, το 2006 βρέθηκαν δύο σκελετοί, ενός άντρα και μίας γυναίκας σε έναν κοινό τάφο στην Μοντένα της Ιταλίας. Θάφτηκαν την Ρωμαϊκή εποχή (πριν 1500 χρόνια), κρατώντας τα χέρια. Ο άντρας (αριστερά) και η γυναίκα φαίνεται πως αρχικά είχαν τα κεφάλια τους αντικριστά, σαν να κοιτάζονται, αλλά το κεφάλι του άντρα γύρισε από την άλλη μετά την ταφή, πιθανώς λόγω της ροής του νερού από κοντινό ποτάμι. Τα κόκκαλα εξετάζονται στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια για να φανεί η ηλικία τους, η σχέση τους, και η αιτία θανάτου. Αυτό το γύρισμα του κεφαλιού πάντως, θα μπορούσε άνετα να κρύβει έναν συμβολισμό (ή και όχι).

Σχόλια