Άγχος για το άρθρο ή άρθρο για το άγχος;

Έξυπνο λογοπαίγνιο που κρύβει όλο το νόημα τελικά.

Άγχος.  Η λέξη, η μία και μοναδική που θα ακούσετε να βγαίνει καθημερινά τουλάχιστον μία φορά από τα στόματα όλων των φοιτητών και νέων γενικότερα αντί λέξεων όπως ευτυχία, όνειρα, στόχοι, δυσκολίες.Αυτή που είναι πρωταγωνίστρια στη ζωή μας και έχει επηρεάσει σε μεγάλο ποσοστό την σωματική και ψυχική υγεία των περισσότερων νέων.

Πώς θα το καταπολεμήσουμε τέλος πάντων;

Δε θα γράψω κι εγώ τα κλασικά εικονογραφημένα, όπως σεξ, γυμναστική, ύπνος, ισορροπημένη διατροφή (αν και φυσικά τις ασπάζομαι αυτές τις απόψεις),

Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει να αναζητήσεις την αιτία του.

Κλισέ, όμως είναι η αλήθεια.

Αν δεν θες ο ίδιος να το ξεπεράσεις, κανείς δεν θα σε βοηθήσει.

Και τα παυσίπονα μόνο προσωρινά τον αναστέλλουν τον πόνο.  Επιβάλλεται να κάτσεις με τον εαυτό σου και να αρχίσεις να τον εξερευνείς. Κανείς δεν θα είναι για πάντα μαζί σου, μόνος είσαι, μόνος φεύγεις. Αγάπα  λοιπόν την μοναξιά σου, απόλαυσε την τόσο πολύτιμη παρέα του εαυτού σου! Θα είναι δύσκολο και σκληρό στην αρχή και σίγουρα καθόλου ευχάριστο, όμως στην συνέχεια θα είσαι σε θέση να μην ζητιανεύεις σαν επαίτης  την ηρεμία σου από κανέναν άλλον. Και πιστέψτε με είναι μέγα κατόρθωμα!

Βρες τι είναι αυτό που θέλεις και αγαπάς πάνω από όλα.

Ύστερα, αφοσιώσου σε αυτό και κυνήγα το. Ανέβαινε με αργό και σταθερό ρυθμό την ανηφόρα και μην χαζεύεις τους περαστικούς που ίσως έχουν ποδήλατα, μηχανές, αυτοκίνητα και σε ξεπερνούν επιδεικτικά. Κοινώς: θέτε στόχους που πραγματικά διψάς να πετύχεις. Αν το καταφέρεις αυτό –έτσι ακριβώς όμως και με απόλυτη ειλικρίνεια-, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Το παν είναι να έχεις κίνητρο για ό, τι κάνεις.Θέτε μικρούς και κατορθωτούς βραχυπρόθεσμους στόχους και σημείωνε τους με ένα τικ. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, αλλά με ένα βουνό μακρινών στόχων δεν θα καταφέρεις τίποτα, παρά μόνο την παραίτηση σου και την βόλτα σου στην απέναντι μπυραρία να πνίξεις το άγχος σου στο αλκοόλ. Κι έτσι θα περάσει η μέρα, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα, θα κοιμηθείς όμως επειδή βαρέθηκες. Και αύριο πάλι τα ίδια!

Μην γκρινιάζεις.

Η αδράνεια δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Το να παραπονιέσαι  και να μην κάνεις τίποτα για αυτά που σε απασχολούν είναι χειρότερο κι από το να μην είχες ποτέ σου έγνοιες, σκέψεις, προβληματισμούς. Τουλάχιστον τότε θα ήσουν χαρούμενος!

Προσπάθησε να έχεις ενδιαφέροντα και να βάλεις την τέχνη στην ζωή σου

–ό, τι αγαπά ο καθένας,  αυτό είναι υποκειμενικό-.Πέρα από αυτό όμως, διάλεξε τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου γιατί αυτοί σε επηρεάζουν άμεσα. Άνθρωποι μίζεροι σε φθείρουν. Σου κλέβουν ύπουλα την ενέργεια σου. Βρες ανθρώπους χαμογελαστούς και θετικούς. Την ενέργεια σου χρησιμοποίησε τα για πιο δημιουργικά πράγματα στην ζωή σου!

Προσπάθησε να αλλάζεις συχνά περιβάλλον.

Φυσικά είναι δύσκολο και καθόλου οικονομικό, προσπάθησε όμως συχνά να μένεις σε φίλους σου ή να πηγαίνεις έστω και μικρά ταξίδια. Θα δεις τα πράγματα πιο ανοιχτόμυαλα και με άλλο μάτι.Παράτα το ρημάδι το κινητό και τον υπολογιστή σου για λίγες μέρες!Σταμάτα να δυσκολεύεις την ζωή σου και κάνε και καμιά τρέλα πού και πού.

Η ζωή είναι τόσο μικρή. Πήγαινε μια βόλτα σε ένα νεκροταφείο ή σε ένα νοσοκομείο να δεις τι αποτελεί πραγματικά πρόβλημα και μάθε να εκτιμάς τις μικρές στιγμές γιατί αυτές δίνουν νόημα στην ζωή σου. Την επόμενη φορά λοιπόν πριν κλαψουρίσεις επειδή σε έγραψε ο γκόμενος, έχασες την ταυτότητα σου, έκανες μια ζημιά ή πήρες πέντε κιλά, πήγαινε σε ένα ψηλό σημείο με θέα κοίτα τα σπιτάκια-κουκίδες παρέα με μια μπυρίτσα και σκέψου πόσες ωραίες στιγμές χάνεις γκρινιάζοντας και  πόσο μικρός είσαι μπροστά στην ανθρωπότητα…

Σχόλια