To “μεγάλο” σινεμά δε συμβαίνει ποτέ κατά λάθος.

Μπορεί να συμβεί όμως άνευ σχεδιασμού, μετά από συνεργασία ταλαντούχων ανθρώπων .

1. Annie Hall

annie hall

Μερικές φορές το χιούμορ βρίσκεται στα πιο ασυνήθιστα σημεία. Η κωμωδία του Γούντι Άλεν “Νευρικός Εραστής” δεν θα ήταν το ίδιο αστεία χωρίς της σκηνή όπου ο Άλεν φτερνίζεται, ενώ πάει να κάνει μυτιές κοκαΐνης, προκαλώντας ένα νέφος κοκαΐνης που χαρίζει άπειρο γέλιο. Το φτέρνισμα αυτό δεν ήταν προσχεδιασμένο.

2. Ο Νονός

νονος
Ο Μάρλον Μπράντον θα μπορούσε να θεωρηθεί ο καλύτερος αυτοσχεδιαστής όλων των εποχών. Ο Roger Egert κάποτε είπε: “Οι ερμηνείες του ήταν σαν να έσπαγαν κάποιο φυσικό εμπόδιο, ελευθερώνοντας τους ηθοποιούς της ίδιας ή επόμενης γενιάς να ερμηνεύουν συναισθήματα που πρωτύτερες γενιές δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αποκαλύψουν”. Η ιδέα του Μπράντο να δείξει τον Δον Κορλεόνε να χαϊδεύει απαλά την γάτα, ενώ δίνει εντολές για επίδειξη βίας της Μαφίας, ήταν ένα παράδοξο που βοήθησε στο να θεωρείται σήμερα η ταινία του Κόππολα κλασική.
3. Ο σκοτεινός ιππότης
τζοκερ
Ο νέος αυθορμητισμός του Heath Ledger βοήθησε στον ορισμό ενός νέου Κακού στις ταινίες. Ενώ ήταν στη φυλακή και άκουγε το λόγο του Jim Gordon μετά τη νίκη του, ο Λέτζερ αποφάσισε να κάνει τον Τζόκερ να χειροκροτήσει αργά, προσδίδοντας ακόμα περισσότερη παράνοια και κάνοντας τον Τζόκερ ακόμα πιο απρόβλεπτο.
4. Being John Malkovichτζον
Ο καημένος ο Τζον Μάλκοβιτς πέρασε όλη την ταινία βιώνοντας την κοροϊδία και την ψυχολογική βία. Σε κάποια στιγμή, κάποιος κομπάρσος του φώναξε “Think Fast” πετώντας του ένα κουτάκι μπύρας. Η αντίδραση του Μάλκοβιτς έδειχνε την απόγνωσή του και το πόσο ευάλωτος ήταν. Γι’ αυτό ο σκηνοθέτης την κράτησε στο τελικό μοντάζ.
5. Η Λάμψη
λαμψη
Λες και δεν ήταν αρκετός ο τρόμος στον οποίο μας υπέβαλλε ο Νίκολσον, κυνηγώντας την γυναίκα και το παιδί του με ένα τσεκούρι, είχε και την ιδέα να “κάνει” τον παρουσιαστή του “Tonight Show” με την διάσημα ανατριχιαστική ατάκα: “Here’s Jonny!”
6. O Ταξιτζής
ταξι
Ο Ταξιτζής είναι ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον Ντε Νίρο, τον Σκορσέζε και την Κάμερα. Ο Ντε Νίρο διασκέδασε πολύ ανακαλύπτοντας τον διαταραγμένο ήρωα που υποδυόταν, τόσο πολύ μάλιστα που αυτοσχεδίασε όλη τη σκηνή που μιλάει στον εαυτό του στον καθρέφτη. Η ατάκα “Are you talking to me?” παραμένει μία από τις χρυσές ατάκες του σινεμά.
7. When Harry Met Sally
αννιε
Η διάσημη σκηνή οργασμού ήταν πολύ καλή για να υπάρχει σε σενάριο. Την πρότεινε η ίδια η Μεγκ Ράιαν στην Νόρα Έφρον, ενώ αντίστοιχα την ατάκα που ακολουθεί τον ψεύτικο οργασμό “Θα πάρω ό,τι πήρε αυτή” την σκέφτηκε ο Μπιλ Κρύσταλ.
8. Η Σιωπή των Αμνών
Αμνοι
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Άντονι Χόπκινς πειράζει την Τζόντι Φόστερ, κάνοντάς την να τρομάζει. Στην ταινία λοιπόν, ο Χόπκινς αυτοσχεδίασε την ατάκα “έφαγα το συκώτι του με ρεβύθια και κρασί Chianti”, προσθέτοντας τον ανατριχιαστικό ήχο “Hssss”, προσδίδοντας στον χαρακτήρα περισσότερο τρόμο.
9. Full Metal Jacket
φουλ μεταλΔεν είναι δύσκολο να παίξεις έναν εκπαιδευτή, αλλά να παίξεις έναν εκπαιδευτή τόσο διαστραμμένο όπως ο Gunnery Sergeant Hartman, ο άνθρωπος που “σπάει” πεζοναύτες κάνοντάς τους να αυτοκτονούν τις νύχτες, είναι πρόκληση. Ο R. Leei Ermey δεν ήταν ηθοποιός, αλλά εκπαιδευτής με περίεργη αίσθηση του χιούμορ. Έστειλε υλικό με τον ίδιο να προσβάλλει πεζοναύτες για 15 λεπτά (χωρίς διακοπή), κι αυτό ήταν αρκετό για να του κερδίσει κάποιο χρόνο μπροστά από τις κάμερες. Ο Ermey σκέφτηκε προσβολές που γέμισαν περίπου 150 σελίδες, πολλές από τις οποίες μπήκαν στο τελικό μοντάζ.

10. Clockwork Orange

κουρδιστο
Είναι δύσκολο να φανταστείς έναν ηθοποιό να απολαμβάνει μία σκηνή βίας. Παρόλα αυτά, αυτό δε σταμάτησε τον Malcolm McDowell να ευχαριστηθεί το ρόλο του ως ο ψυχωτικός βιαστής, Alex. Ο Κιούμπρικ απαίτησε τόσες πολλές λήψεις που τελικά ο McDowell αντέδρασε εχθρικά, τραγουδώντας το “Singing in the Rain” κατά τη διάρκεια της σκηνής βίας. Η σκηνή ενόχλησε τόσο πολύ, που έγινε τελικά μία από τις πιο μνημονευμένες σκηνές.

Σχόλια