Ένα μέρος της τέχνης που τελευταία συναντάμε όλο και περισσότερο είναι το tattoo. lew+kwn1
«Όχι παππού! Δεν το κάνουν μόνο οι ναυτικοί και οι φυλακισμένοι! Μα πού ζεις!;» Μπορεί κάποτε η λέξη και μόνο, να παρέπεμπε σε ανθρώπους του υποκόσμου, αυτό όμως φαίνεται να έχει ξεπεραστεί πλέον και το στίγμα της λέξης έχει απενοχοποιηθεί. Το tattoo εξαπλώνεται διαρκώς και σε όλες τις ηλικίες, σε άντρες και σε γυναίκες. Βλέπουμε σχέδια, ιδέες και πινελιές από πολλές και διαφορετικές κουλτούρες, σχέδια εντυπωσιακά, λιτά, χρωματιστά, ευφάνταστα! Είναι πολλά τα studios που προσφέρουν tattoo, ένας πελάτης όμως θα πρέπει να ξέρει τι να προσέξει για να μείνει ευχαριστημένος. Μία συνέντευξη από ένα καταξιωμένο και αναγνωρισμένο tattoo-studio μπορεί να μας δώσει όλες τις σχετικές πληροφορίες γύρω από το τι σημαίνει να είσαι tattoo-artist, πώς συνδέεται με τον κόσμο της τέχνης, τι πρέπει να προσέξεις σαν πελάτης κλπ.

lew+kwn2 (1)

 

Έτσι επισκεφθήκαμε το Lonistattoo studio. Συναντήσαμε ένα χώρο πολύ προσεγμένο, καθαρό, που ξεχείλιζε από δημιουργία και κυρίως από τη μυρωδιά του Dettol!  Μινιατούρες και σπάνια αντικείμενα ρετρό έκαναν τον χώρο πολύ ζεστό. Πίνακες παντού! Προσωπογραφίες από ηθοποιούς, τραγουδιστές και πρόσωπα της ιστορίας. Τοιχογραφίες με μυθικά και γιαπωνέζικα πλάσματα και υπογραφές των καλλιτεχνών Lonis και Sinke. Ο χώρος σού λέει πως έχεις έρθει στο σωστό μέρος. Οι δύο tattoo-artists δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας και να φωτογραφηθούν, για να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Lonis-lonis in action (1) Πώς ξεκίνησες το tattoo; Υπάρχει κάποιος που θεωρείς μέντορά σου;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το tattoo το 1999 μετά την παρότρυνση ενός φίλου μου. Έτσι βρέθηκα στο Barcode Tattoo δίπλα στον Αντρέα Μαρνέζο και εκεί ξεκίνησαν όλα.

Φαίνεται πώς ταυτόχρονα με το tattoo ζωγραφίζεις, αφού το studio είναι γεμάτο από πίνακές σου. Θεωρείς απαραίτητη την παιδεία στον τομέα αυτό ή αρκεί μια καλή τεχνική;
Η ζωγραφική είναι μέρος της ζωής μου. Είναι ο απόλυτος τρόπος έκφρασης, μου βγαίνει φυσικά και αβίαστα. Πριν μερικούς μήνες παρουσίασα την πρώτη μου ατομική έκθεση “ANIMALISM” στο Ρομάντσο με μεγάλη επιτυχία. Η παιδεία είναι απαραίτητη σε οτιδήποτε και αν κάνουμε στη ζωή μας πόσο μάλλον όταν κάποιος θέλει να θεωρεί τον εαυτό του καλλιτέχνη. Όσον αφορά την καλή τεχνική, δεν είναι κάτι απλό και δεν την αποκτάς απ’την μια στιγμή στην άλλη, χρειάζονται πολλά χρόνια δουλειάς και πειραματισμού. LONIS_6 LONIS_6

lonis3Στην Ελλάδα είδαμε ξαφνικά την απότομη  διάδοση του tattoo και  πολλά νέα studios να ανοίγουν. Θεωρείς  πως πρόκειται για μια μόδα που θα κάνει τον κύκλο της ή ο κόσμος αγαπάει και σέβεται πραγματικά την τέχνη του;
Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’το δάχτυλό μας. Πλέον το tattoo έχει γίνει πολύ εμπορικό. Για κάποιους είναι απαραίτητο αξεσουάρ μόδας για να ξεχωρίσουν, για άλλους ιεροτελεστία, εξάρτηση, πάθος. Όμως δεν θέλω να εστιάσω εκεί. Ο καθένας στην τελική κάνει tattoo για τους δικούς του λόγους. Αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι η ουσία του πράγματος ,δηλαδή το ΤΑΤΤΟΟ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που με επιλέγουν και με εμπιστεύονται να φεύγουν από το μαγαζί μου με καλές δουλειές και ευχαριστημένοι.lonis4

Πολλοί αγοράζουν ένα φθηνό μοτεράκι από το internet και ξεκινούν να χτυπάνε tattoo σπίτι τους. Θεωρείς πως είναι επικίνδυνο για τον πελάτη και για τον χώρο του tattoo γενικότερα;
Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν.Το πρόβλημα με τα homemade tattoos είναι αρχικά η ποιότητα τους που είναι κάτω του μετρίου και οι αμφιβόλου κανόνες υγιεινής (αν υπάρχουν). Σ’αυτήν την επιλογή βέβαια ευθύνεται κυρίως ο πελάτης που δεν προστατεύει τον εαυτό του απ’τα παραπάνω και νομίζει ότι δίνοντας λιγότερα χρήματα θα έχει ένα αξιόλογο και σωστό tattoo ξεχνώντας την αγγλική παροιμία “to buy cheap is expensive” (το να αγοράζεις φθηνά στοιχίζει ακριβά).

LONIS_1

LONIS_2

 

Στo Lonis Tattoo Studio δραστηριοποιείται ένας ακόμα tattoo artist o Sinke. Tι σε έκανε να συνεργαστείς μαζί του;
 Ο Sinke είναι ένα παιδί που ξεχειλίζει από ταλέντο και πολλά υποσχόμενος tattoo artist. Συνεργάζομαι μαζί του με χαρά γιατί εκτός απ’το ταλέντο και την αγάπη που διαθέτει για αυτό που κάνει είναι ταπεινός, εργατικός με αστείρευτη δίψα για μάθηση.

LONIS_2LONIS_2
LONIS_2

 

 

LONIS_6Υπάρχει κάποια στιγμή που θα έλεγες πως ήταν η καλύτερη στη μέχρι τώρα πορεία σου;
Απ’τις καλύτερες στιγμές μου ήταν το 2009 όταν άνοιξα το Lonis Tattoo Studio. Μετά από χρόνια δουλειάς και συνεργασίας με αρκετά studios της Αθήνας έφτιαξα τον δικό μου χώρο όπως ακριβώς ήθελα και έχω πλέον την απόλυτη ελευθερία να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο. Πράγμα που άρχισε να φαίνεται και στην δουλειά μου.

 

 

Ταξιδεύεις συχνά και έχεις διακριθεί σε πολλά conventions. Για ποιο από τα βραβεία σου νιώθεις πιο υπερήφανος και γιατί;
Μέσα από το tattoo είχα την δυνατότητα να συνδυάσω και την αγάπη μου για τα ταξίδια. Κάθε διάκριση στα conventions είναι μια ωραία στιγμή. Υπερήφανος όμως νιώθω για την αναγνώριση της δουλειάς μου που λαμβάνω από τους συναδέλφους μου.

lonis

Ποιά είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Αρχές Ιουνίου θα βρίσκομαι στην Κύπρο στο 1ο International tattoo convention. Αρχές Αυγούστου θα είμαι στο Βερολίνο για το αντίστοιχο International tattoo convention. Παράλληλα ετοιμάζω ενα σχεδιο για t-shirt για την Eλβετική εταιρεία «Barmetal clothing». Τον Αύγουστο.. διακοπές και καλά να περάσουμε!

 

 

 

Sinke:sinke in action Η πορεία σου ξεκίνησε χρόνια πριν μέσα από το Graffiti. Κατά πόσο σε έχει επηρεάσει στο tattoo;
Πράγματι ξεκίνησα με το graffiti το 1996 σαν writer, ενώ παράλληλα ζωγράφιζα δοκιμάζοντας πολλαπλά υλικά και τεχνικές όπως λάδι σε καμβά, ακρυλικά σε ξύλο κ.α. Έχοντας σαν βάση το graffiti και όλη την κουλτούρα που το περικλείει, είναι λογικό να επηρεάζομαι και στο tattoo χρησιμοποιώντας αρκετά στοιχεία του.

Πώς είναι να δουλεύεις με έναν έμπειρο και καταξιωμένο tattooartist όπως ο Lonis;
Είναι ένα προνόμιο και μεγάλη ευχαρίστηση να συνεργάζομαι με τον Λεωνίδα. Απλόχερα και ακομπλεξάριστα μου μεταφέρει καθημερινά τις γνώσεις και την εμπειρία του. Είναι ένας ευχάριστος και διασκεδαστικός άνθρωπος με πολύ χιούμορ που βγάζει την θετική του ενέργεια καθημερινά στο studio. Γενικά είμαι πολύ χαρούμενος που εργάζομαι στο συγκεκριμένο περιβάλλον γιατί εκτός του ότι μου προσφέρει γνώσεις, μου δίνει και άπειρο γέλιο.

SINKE_5

Υπάρχει κάποιο στυλ που θα έλεγες πως είναι ειδικότητά σου;
Δουλεύω πάνω σε όλα τα στυλ. Μ’αρέσει να πειραματίζομαι με πολλά και διαφορετικά και να μην περιορίζομαι σε ένα συγκεκριμένο.

 

sinke5

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος στη δουλειά σου;
Στόχος μου είναι να εξελίσσομαι καθημερινά. Να είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες μας και να μου δίνουν την ελευθερία να μπορώ μέσα απ’την δουλειά μου να περνάω το προσωπικό μου στυλ.

Είστε και οι δύο σεμνοί tattooartists. Θεωρείς πώς η αλαζονεία και η έπαρση μπορούν να σκοτώσουν το ταλέντο;
Το ταλέντο είναι κάτι έμφυτο και υπάρχει. Το θράσος, η έπαρση και η αλαζονεία πιστεύω ότι μπορούν να μπλοκάρουν την εξέλιξη του εκάστοτε tattoo artist και να τον κλειδώσουν στον εγωκεντρισμό του.

 

sinke1Από τι εμπνέεσαι για τα σχέδιά σου;
Επηρεάζομαι από απλά πράγματα της καθημερινότητάς μου, από την φύση απ’τα πάντα. Κυρίως όμως απ’τους ανθρώπους και από την σκοτεινή πλευρά που κρύβουν. Αυτή προσπαθώ να αποτυπώσω και σε αρκετούς χαρακτήρες που δημιουργώ, οι οποίοι έχουν την ιδιαίτερη γυριστή μύτη που είναι καθαρά μια δική μου ιδέα και χαρακτηρίζει αρκετά από τα σχέδιά μου.

Graffiti ή tattoo;
Δεν τίθεται θέμα επιλογής. Είναι graffiti και tattoo. Δύο τόσο διαφορετικά πράγματα αλλά εξίσου δημιουργικά. Για μένα είναι αλληλένδετα. Το ένα είναι η συνέχεια του άλλου.sinke3

 

 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Τον Αύγουστο θα είμαι με τον Λεωνίδα στο Βερολίνο για το tattoo convention. Συνεχίζεται η έκθεση graffiti “NoRespect” στην Στέγη Γραμμάτων και τεχνών όπου συμμετέχω μεταξύ άλλων καλλιτεχνών. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η εταιρεία «Reigning» τη νέα σειρά t-shirt όπου εχω επιμελληθεί τα 4 καινούργια σχέδια των t-shirt που κυκλοφορούν σε limited edition.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ το Lonis-tattoo studio και τους δύο artists για τη συνεργασία τους! 🙂
Της Νατ.

sinke4

 

  Στοιχεια επικοινωνίας:
Λεκανίδη 1-3, Άγιος Δημήτριος
210-9739010
www.lonistattoo.com
email:lonistattoo@gmail.com
facebook:Lonis Tattoo Studio
twitter:@LonisTattoo
instagram:lonistattoo

 

Σχόλια