H μέρα κατά του καπνίσματος θεσπίστηκε το 1987 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και απότελεί μία από τις 8 Παγκόσμιες μέρες Δημόσιας Υγείας (μεταξύ άλλων είναι η μέρα υγείας, η μέρα αιμοδοσίας, η μέρα AIDS). Στόχος του ήταν αυτή τη μέρα, να ενθαρρύνει τον κόσμο να απέχει από κάθε τύπο καπνίσματος για 24 ώρες. Επειδή τα στοιχεία για το κάπνισμα λένε το ίδιο πράγμα αλλά με αριθμούς, εμείς συλλέξαμε λίγα στοιχεία που λένε την αλήθεια για το κάπνισμα με … διαφορετικό τρόπο.

1. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια BYU και UNC ανακάλυψε ότι οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις σχετίζονται με τη διάρκεια ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ δύο ατόμων που έχουν ισχυρές και ασθενείς κοινωνικές σχέσεις αντίστοιχα, είναι η ίδια με δύο άτομα από τα οποία το ένα δεν καπνίζει καθόλου ενώ το άλλο κάνει 15 τσιγάρα τη μέρα!
 
monika2
 
2. Αναπνέοντας τον αέρα μίας μέρας στο Μουμπάι, είναι σαν να έχεις κάνει 2 πακέτα τσιγάρα (σε μία μέρα κι αυτά, μη μπερδεύεστε).

3. Ο διάσημος συγγραφέας Kurt Vonnegut απείλησε ότι θα μηνύσει την Pall Mall επειδή ΔΕΝ τον σκότωσαν. Συγκεκριμένα, ο γνωστός για το χιούμορ του συγγραφέας, είπε: “Αυτά είναι τα νέα: Θα μηνύσω τους κατασκευαστές των τσιγάρων Pall Mall για ένα δισεκατομμύριο δολάρια!! Ξεκινώντας το κάπνισμα από την ηλικία των δώδεκα, δεν κάπνισα ποτέ τίποτα άλλο, μόνο Pall Mall. Και για πολλά χρόνια τώρα, πάνω στο πακέτο, οι κατασκευαστές ορκίζονται ότι θα με σκοτώσουν. Αλλά είμαι 82 ετών. Ευχαριστώ πολύ, μπάσταρδοι. Το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να είμαι ζωντανός όταν οι τρεις πιο ισχυροί άντρες όλου του πλανήτη να λέγονται Bush, Dick και Colon”.
 
kurt vonnegut
 
4. Και οι δύο ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τον “άντρα της Μάρλμπορο” πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα.
 
μαρλβορο
5. Ο αναπτήρας ανακαλύφθηκε πριν από τα σπίρτα. Για την ακρίβεια, ο πρώτος αναπτήρας κατασκευάστηκε το 1816 ενώ τα σπίρτα το 1827!!
lighter
6. Το σταμάτημα του καπνίσματος είναι πιο δύσκολο για τους σκουρότερους ανθρώπους! Ο λόγος είναι ότι οι χρωστικές μελανίνης, που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος, συνδέονται στενά με τη νικοτίνη. Παρ’ όλα αυτά, δε μιλάμε μόνο για τους σκουρότερους εκ γενετής. Το μαύρισμα από τον ήλιο και γενικότερα η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο κίνδυνο.

Σχόλια