Ενεργειακά επίπεδα και κατηγορίες δεν υπάρχουν μόνο στα κτήρια, αλλά και στις σχέσεις. Οι ομοιότητες είναι πολλές…

Στα σεμινάρια Ενεργειακών Επιθεωρητών είχα μία επιφοίτηση: οι ενεργειακοί νόμοι πέρα από τα κτήρια, κατατάσσουν και τις σχέσεις σε ενεργειακές κατηγορίες. 

Ακολουθώντας το μοτίβο που έθεσαν εξέχοντες μηχανικοί που δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν, θα προσπαθήσω να σας μυήσω στη θεωρία που θα κατακτήσει τον κόσμο.

Κυρίως Θέμα: Μία Σφαιρική Εικόνα

Ας το πάρουμε από την αρχή. Το πρώτο κοινό που υπάρχει στην ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων και σχέσεων είναι ότι το ενεργειακό επίπεδο και των δύο είναι δοσμένο εξαρχής.

Όπως το κτήριο, έτσι και η σχέση, έχει συγκεκριμένη ενεργειακή συμπεριφορά.  Αν δούμε όλες τις σχέσεις σαν ιστορίες που ανήκουν στο παρελθόν, (ακόμα και αυτές που δεν έχουν αρχίσει ακόμα) θα διαπιστώσουμε ότι τα ενεργειακά τους επίπεδα, η πορεία τους δηλαδή, είναι δοσμένη από την αρχή τους. Εξαρτάται πλήρως από την ιδιοσυγκρασία των ατόμων που την απαρτίζουν και όχι από την συμπεριφορά των ατόμων.

Πολλές φορές ακούμε ότι μία σχέση θα πετύχαινε αν το timing ήταν διαφορετικό, αν συναντιόντουσαν σε άλλο χρόνο. Όμως, σε άλλο χρόνο αυτό που θα άλλαζε είναι ίσως οι συμπεριφορές τους. Η ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου παραμένει ίδια σε όλη του τη ζωή. Οπότε, αν η ενέργεια μεταξύ σας δεν ήταν αρκετή για να μείνετε μαζί τώρα, δε θα είναι ποτέ αρκετή, οπότε ας αφήσουμε την καραμέλα “αν τον γνώριζα σε μερικά χρόνια θα τα πηγαίναμε τέλεια”.

Σας φαίνεται τραβηγμένο, είναι όμως;

Ας ρίξουμε μία ματιά στις διαδικασίες που θα μελετούσε κανείς σε ένα τέτοιο *πρωτοφανές* σύστημα. Τα εργαλεία στα κτήρια είναι, παραδόξως, κατάλληλα.

Το βασικότερο εργαλείο ας πούμε είναι ο κανονισμός θερμομόνωσης, που εφεξής θα λέμε Κ.Ε.Θ. (κανονισμός ερωτικής θερμομόνωσης). Η μόνωση στα κτήρια είναι όπως οι άμυνες στις σχέσεις: εφαρμόζουμε τεχνικές με σκοπό να πετύχουμε τις μικρότερες απώλειες. Στα κτήρια και στις σχέσεις δηλαδή, προσέχουμε για να έχουμε. 

Στα ερωτικά σου λοιπόν, επειδή έπαθες κι έμαθες, αποφάσισες να είσαι πιο προσεκτικός για να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Αυτό που καταφέρνεις όμως είναι να περιορίζεις την έκφραση της σχέσης σου, καθώς το σύστημα “Σχέση” αποτελείται από βλάκες άτομα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Αν ο ένας είσαι εσύ, καταλαβαίνεις ότι οι απώλειες στην αλληλεπίδραση είναι μνημειώδεις, μόνο και μόνο επειδή εσύ “προσέχεις”. Με απλά λόγια, πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός μεν για να μην την ξαναπάθεις, αλλά όχι τόσο ώστε να περιορίσεις την αλληλεπίδραση με τον βλάκα σου <3 -> Κρίσιμο πάχος άμυνας.

Ας πάμε στο νόμο που διέπει τα πάντα: αρχή διατήρησης ενέργειας.

Κατά την αρχή αυτή, η θερμότητα δεν χάνεται, παίρνει απλώς διαφορετικές μορφές.

Στα κτήρια μιλάμε για πρωτογενή ενέργεια. Στις σχέσεις, πρωτογενής ενέργεια είναι το συναίσθημα το οποίο διοχετεύεται ως σεξ, καυγάδες, αδιαφορία, θυμός κλπ. The bottom line is ότι υπάρχει συναίσθημα που βρίσκει τρόπο να εκφραστεί (στην περιπτωσάρα αυτή εξαιρώ τις τοξικές σχέσεις κατά τις οποίες υπάρχει μονόπλευρη παραγωγή και μονόπλευρη κατανάλωση συναισθήματος).

Τα σώματα, λοιπόν, διαχειρίζονται την ενέργειά τους, κι όταν αποφασίσουν να αλληλεπιδράσουν γίνεται το σώσε. Διάχυση συναισθήματος μέσω δακρύων (συναγωγή), μετάδοση συναισθήματος εξ αποστάσεως (a.k.a. ακτινοβολία), κορύφωση έρωτα μέσω σεξ (αγωγή). Το θερμό σώμα στέλνει στο ψυχρό, το ψυχρό σώμα απορροφάει, κι έτσι συνεχίζει ο κύκλος του συναισθήματος.

Ένα ακόμη εργαλείο που χρησιμοποιούμε είναι η θερμοκάμερα. Η θερμοκάμερα θα μας δείξει χωρίς φόβο και πάθος τις απώλειες του κτηρίου μας. Την χρησιμοποιούμε κατά κανόνα τις νύχτες γιατί τότε φαίνεται από που χάνουμε την ενέργεια που απορροφήσαμε την μέρα που πέρασε. Η νύχτα δρα καταλυτικά λοιπόν στα πάντα, τόσο στα κτήρια όσο και στους ανθρώπους.

Εκεί που μένεις μόνος σου το βράδυ και βάζεις madrugada ή Παντελίδη (takeyourpick), εκεί εκτονώνεσαι. Ξέρεις ότι η σχέση σου στέκει καλώς όταν τις νύχτες που είσαι μόνος σου δεν έχεις απώλειες, όταν το μυαλό σου δεν παραστρατεί, όταν η ενέργειά σου χρησιμοποιείται μόνο για να τροφοδοτήσει (και όχι για να συντηρήσει) τη σχέση σου.

Τέλος, ως ενεργειακοί επιθεωρητές καλούμαστε να επιθεωρήσουμε μεμονωμένα διαμερίσματα σε μία πολυκατοικία. Εκεί τώρα, τηρουμένων των αναλογιών, κάνουμε σατανικές παραδοχές. Γιατί σου λέει, μπορεί οι δύο να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά μπορεί στα κρυφά ο ένας να δίνει ενέργεια (συναίσθημα) μέσω αγωγής (σεξ) στο διπλανό διαμέρισμα. Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Για το λόγο αυτό κάνουμε παραδοχές απλούστευσης ότι τα διαμερίσματά μας είναι πιστά και δεν δίνουν αλλού θερμότητα.

Εγώ θα σας πρότεινα να προσέχετε τα νέα κτίσματα.

Σχόλια