Στις 29 Μαΐου 1886, ο χημικός Τζον Πέμπερτον διαφημίζει για πρώτη φορά στην εφημερίδα Ατλάντα Τζούρναλ το μαύρο και εύγευστο υγρό που βγήκε από το εργαστήριό του, το πιο διάσημο αναψυκτικό, την Coca Cola!

Αφού δημιουργήθηκε η πρώτη σταγόνα, ο Πέμπερτον έτρεξε στο κοντινό φαρμακείο του Τζέικομπς. Εκεί του πρόσθεσαν ανθρακούχο νερό και το μοίρασαν στους πελάτες για να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι το νέο αναψυκτικό ήταν ξεχωριστό, παρόλο που μέχρι το 1903 περιείχε ποσότητα κοκαΐνης.

Όμως, ο Πέμπερτον ήταν περισσότερο εφευρέτης παρά επιχειρηματίας και δεν είχε ιδέα ότι είχε εφεύρει ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα στον κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα πούλησε την εταιρία του σε έναν επιχειρηματία της Ατλάντα, τον Asa Griggs Candler, έναντι μόνο 2.300 δολαρίων!

Πολλοί μύθοι και αλήθειες κρύβονται πίσω από την Coca Cola, που έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο συζητήσεων για την παρασκευή της και τις ουσίες που περιέχει στη σύνθεσή της, οι οποίοι παρόλα αυτά την ταξίδεψαν από ένα μικρό φαρμακείο στην Ατλάντα σε πάνω από 200 χώρες του κόσμου!

1.

Είναι η πιο αναγνωρίσιμη λέξη στον κόσμο μετά τη λέξη «OK».

2.

Εφευρέθηκε από τον John Pemberton αρχικά για τη θεραπεία των πονοκεφάλων και το αυθεντικό αντίγραφο της συνταγής βρίσκεται ασφαλισμένο στην τράπεζα «SunTrust Bank» στην Ατλάντα από το 1919.

3.

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ οι αστυνομικοί έχουν στο περιπολικό δύο γαλόνια Coca Cola για να καθαρίζουν τα αίματα από τους δρόμους μετά από ένα δυστύχημα.

4.

Η παραγωγή της Coca Cola είναι ίση με την παραγωγή νερού στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο.

5.

Σερβίρεται και ζεστή (όπως ο καφές) σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Δες επίσης: Coca Cola: Οι αγαπημένες μας αισιόδοξες διαφημίσεις

6.

Περιείχε κοκαΐνη μέχρι το 1905, η οποία χρησιμοποιούνταν νόμιμα εκείνη την εποχή (τέλη 19ου-αρχές 20ού αι.) ως αναλγητικό φάρμακο, αφού η πρώτη χρήση της Coca Cola ήταν φαρμακευτική. Στις αρχές του 20ού αι. η κοκαΐνη αντικαταστάθηκε από την καφεΐνη.

7.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της τουαλέτας (το κιτρικό οξύ καθαρίζει ό τι έχει μείνει πάνω σε υαλώδη αντικείμενα), την αφαίρεση του λίπους αλλά και για να λασκάρεις τις σκουριασμένες βίδες.

8.

Αποτελεί άριστο καταπραϋντικό στα τσιμπημάτων μεδουσών.

9.

Περισσότερες από 15.000 Coca Cola, όλων των τύπων, καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.

10.

Λίγη Coca Cola στο μαγείρεμα του χοιρινού, κάνει το κρέας τρυφερό και ζουμερό.

11.

Για να αφαιρέσεις λεκέδες γράσου από κάποιο ρούχο, προσθέτεις μια Coca Cola στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό και κάνεις μια κανονική πλύση. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν.

12.

Για να μεταφερθεί το κύριο συμπυκνωμένο διάλυμα της Coca Cola πρέπει το φορτηγό να φέρει το σήμα «Hazardous Material», που σημαίνει «Υλικό Υψηλού Κινδύνου».

Πηγή : Wikipedia & perierga.gr

Σχόλια