Ένα αφιέρωμα σε μπάντες, από garage punk μέχρι hip hop, που δημιουργούν και διαπρέπουν στην αγγλόφωνη σκηνή, εγκαταλείποντας τον ελληνικό στίχο.

Παρ’όλο που οι περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ελληνικούς στίχους υπάρχουν ορισμένοι (πολυ αξιόλογοι μάλιστα) που χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα με επιτυχία. Υπήρξαν βασικά δύο κύματα στην Ελληνική ποπ μουσική σκηνή που έδειξαν πως ο Ελληνικός στίχος δεν είναι μονόδρομος. Ένα με τους Raining Pleasure από την Πάτρα το 2002 περίπου και ένα με τη Μόνικα πριν μερικά χρόνια. Ωστόσο προυπήρχαν καλλιτέχνες που έκαναν το ίδιο πράγμα αρκετά χρόνια πριν, με μεγάλο συγκεκριμένο κοινό, απλά όχι τέτοιας απήχησης όσο οι προαναφερθέντες.

Να σημειώσω εδώ, πως ναι μεν η Ελληνική είναι μια φοβερά πλούσια, εύηχη και εκφραστική γλώσσα και φυσικά κάθε μητρική γλώσσα σε αφήνει να εκφραστείς με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ωστόσο για διάφορους λόγους που είναι κατανοητοί επιλέγεται ο αγγλικός στίχος κάποιες φορές. Τέτοιοι λόγοι είναι το άνοιγμα προς κοινό άλλων χωρών ή και το γεγονός πως ο ήχος καποιων μουσικών στυλ αποτελεί ταμπού με ελληνικό στίχο.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες αξιόλογες περιπτώσεις αγγλόφωνων Ελλήνων μουσικών και συγκροτημάτων.

Ας κάνουμε την αρχή με τους Deus X Machina και τους Last Drive του Αλέξη Καλοφωλιά (αργότερα και με Earthbound) που υπηρετούν το εγχώριο garage punk rock πάνω από 25 χρόνια με αγγλικό στίχο, ακόμα και τη δεκαετία του 90’ με την έκρηξη του «Ελληνικού» ροκ (που ο ελληνικός στίχος ήταν μονόδρομος για την επιτυχία). Αμφότερες πολύ σημαντικές μπάντες.

Αναβιώνοντας την παράδοση του Αμερικάνικου Νότου, της countryκαι του έργου του Johnny Cash δε μπορουν να μην αναφερθούν οι Dustbowl και επίσης μια σχετικά νέα blues rock μπάντα οι Mr. Highway Band από τις λίγες στο είδος μαζί με τους ιστορικούς  Socrates.

Φυσικά, ο σκληρός ήχος και ειδικότερα το ευρύτερο heavy rock (stoner rock και παρακλάδια) είναι στα πάνω τους τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει αρχικά, κυρίως λόγω των Planet of Zeus και της επιτυχίας τους και των Nightstalker που μετά από αρκετά χρόνια διεύρυναν το κοινό τους μιας και αυτό ο ήχος στη χώρα βρίσκεται στα πάνω του ειδικότερα μετά το 2009. Άλλες ενδιαφέρουσες μπάντες στα ίδια μοτίβα είναι οι Lord 13 και οι 1000mods. Επίσης, σε διαφορετικά, πιο progressiveμονοπάτια αλλά πολύ δυνατοί και οι Tardive Dyskinesia που απέσπασαν πολύ καλές κριτικές με το περυσινό «Static Apathy In Fast Forward».

Η εναλλακτική ποπ/ροκ σκηνή μετράει ήδη πάνω από δεκαετία μετά από εκείνη την έκρηξη που είχαν δημιουργήσει οι  Raining Pleasure και ακολούθησαν πολλές ποπ/ροκ και ηλεκτρονικές μπάντες και μουσικοί. Τα ονόματα είναι πολλά και σίγουρα αδικώ/ξεχνάω κάποιον. Baby Guru, Lumiere Brother, Nalyssa Green, His Majesty The King of Spain, Electric Litany, Modrec, Abbie Gale, Film, Lolek, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκουν δισκογραφική στέγη κάτω από το label«Inner Ear» το οποίο στηρίζει και προωθεί και τις εκδόσεις σε βινύλιο που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ανάρπαστες στο e-shop τους. Να μην ξεχάσω (αν και έχω σίγουρα ξεχάσει πολλούς) και τους εξαιρετικούς Monovine που σε liveείναι δυναμίτες και τους ηλεκτρονικούς Keep Shelly In Athens(ντουέτο), που τα πάνε καλά κι εκτός Ελλάδας.

Στο χιπ χοπ τώρα παρόλο που το είδος είναι βασισμένο στον ελληνικό στίχο υπαρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις πoυ το κάνουν αλλιως. Η Γεωργία Καλαφάτη από τον Πειραιά (Sugahspank) έχει δώσει πολύ δυνατές δουλειές με την εξαιρετική φωνή της (τραγουδάει κυρίως, σε soul/jazz/funk κομμάτια). Το ίδιο και μια κοπέλα η Μαριλέττα που είχε γίνει γνωστή από τα Ημισκούμπρια αλλά ζει Αμερική πια αν δεν κάνω λάθος και η οπόια είναι πολύ καλή ράπερ/τραγουδίστρια και στα αγγλικά.

Τέλος, ο Elephant Phinix αποτελεί ένα από τους λίγους Έλληνες άντρες ράπερ που ραπάρει μόνο με αγγλικό στίχο (έχει Βρετανικές ρίζες). Όχι αμιγώς χιπ χοπ αλλά δεν ξέρω και που να τον κατατάξω ο Cayetano που τα πάει πολύ καλά κι αυτός και εντός Ελλάδος κι εκτός (παραγωγός απλά στα κομμάτια με φωνητικά οι στίχοι είναι αγγλικοί).

Ο ελληνικός στίχος είναι η άμεση και πιο εκφραστική λύση σίγουρα για τους εγχώριους καλλιτεχνες, αλλά μπορεί κάποιος να γράψει καλή μουσική και καλούς στίχους στα αγγλικά για δικούς του λόγους. Κι αυτοί δικά μας παιδιά είναι μην σας ξενίζουν, μάλιστα οι περισσότεροι είναι πολύ αξιόλογοι. Απολαύστε υπεύθυνα !

 

Ορίστε και μερικές προτάσεις κομματιών:

 

https://www.youtube.com/watch?v=a2uP9OshT0U

 

 

Σχόλια