Τα παραμύθια, με τα οποία μεγαλώσαμε, μας έχουν διδάξει πολλά σημαντικά πράγματα. Με έναν ξεχωριστό τρόπο το καθένα, μας βοήθησαν στην εξέλιξη της ζωής μας

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν ήμασταν μικρότεροι, συνηθίζαμε να διαβάζουμε παραμύθια ή να τα βλέπουμε σε ταινίες. Με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπταμε τον εσωτερικό κι εξωτερικό μας κόσμο, ωριμάζαμε, μαθαίναμε να δημιουργούμε και να φανταζόμαστε, να κρίνουμε, να είμαστε συναισθηματικά ανθεκτικοί απέναντι σε όσες καταστάσεις έμελλαν να μας επηρεάσουν. Αυτά ήταν τα εφόδιά μας… Οι εμπειρίες μας.

Μεγαλώνοντας ανακαλύπταμε μεγάλες αλήθειες, όπως την καλοσύνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τη σημασία της κοινότητας και τη σημασία των διαφορετικών φύλων και φυλών. Τα παραμύθια συνόδευαν την εφηβεία μας.

Μεγαλώσαμε μαζί μ’ έναν ήρωα που νιώθει μόνος του, έρχεται σ’ επαφή με τη φύση ή με κάποιο ζώο, πονά, αλλά τελικά βρίσκει το δρόμο του. Παραλληλίζαμε τη ζωή του με τη δική μας κι ονειρευόμασταν, βασιζόμενοι στη μαγεία κάθε παραμυθιού, να έχουμε κι εμείς το δικό του «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είπε κάποτε: «Η διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και στο παραμύθι είναι ότι το ψέμα σε βοηθά να υπεκφεύγεις τις δυσκολίες της ζωής, ενώ το παραμύθι να τις αντιμετωπίζεις».

Συγκέντρωσα τα δέκα σημαντικότερα μαθήματα που έχω λάβει στη ζωή μου από τα παραμύθια που έχω διαβάσει, έχω δει κι έχω συζητήσει. Θεωρώντας ότι έχουν αντικειμενική ισχύ και έχουν επηρεάσει τη ζωή μας ξεχωριστά, δε θα μπορούσα να μη τα βάλω σε σειρά σημαντικότητας. Σε κάθε περίπτωση, με μεγάλη χαρά, θα δεχτώ δικά σας σχόλια ή εμπειρίες. Η γοητεία των παραμυθιών δε σταματά ποτέ. Όσο χρονών κι αν είμαστε.

1. Να ζεις κάθε μέρα με υπομονή κι ευγένεια γιατί μια μέρα θ’ ανταμειφθείς.

Η Σταχτοπούτα έχασε τον παράδεισό της και κατέληξε να καθαρίζει το σπίτι της μητριάς της. Η υπομονή της, όμως, την αντάμειψε. Μπορεί τα ζωάκια μας ( ο Γκας!) να μην μπορούν στην πραγματικότητα να μας βοηθήσουν, αλλά με κάποιο τρόπο κάποτε ανταμειβόμαστε. Η ευγένεια πάντα θα φέρνει μια «καλή νεράιδα» στη ζωή μας, η ατυχία μας πάντα θα οδηγεί σ’ ένα καλύτερο αποτέλεσμα γιατί έχουμε υπομονή και είμαστε ευγενικοί απέναντι στον εαυτό μας, τους φίλους μας, τους άλλους.

2. Μη δίνεις κάποιο κομμάτι του εαυτού σου για ν’ ακολουθήσεις τα όνειρά σου. Τα όνειρά σου δεν είναι ολοκληρωμένα, αν δεν είσαι εσύ ολοκληρωμένος.

Η μικρή γοργόνα, ως μικρή και άμυαλη, δεν ήξερε τι υπέγραφε όταν χάριζε τη φωνή της. Αργότερα έμαθε, όμως, ότι αν είναι ο εαυτός της μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Μπορεί ακόμα και να περπατήσει στη στεριά.

3. Μη συμβιβάζεσαι με μια ζωή που οι άλλοι σου επιβάλλουν να ζήσεις.

Η Μπελ, η Πεντάμορφη, έδειξε με το χαρακτήρα της ότι δε νοιάζεται για τη γνώμη του κόσμου και με την πίστη της στην οικογένειά της, στις δυνάμεις της και στο θάρρος της, απέδειξε ότι άξιζε κάτι παραπάνω από αυτό που της επέβαλλε η κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, πάνω απ’ όλα, το καθορίζουμε εμείς. Μόνο εμείς.

4. Βγες έξω να εξερευνήσεις τον κόσμο.

Κάτι τόσο μικρό, αλλά τόσο μεγάλο. Ο κόσμος μπορεί να είναι απλά ό,τι είναι ακριβώς έξω απ’ το σπίτι μας. Μπορεί να είναι η γειτονιά μας ή απλά ο κήπος μας. Για τη Γιασμίν, μπορεί να είναι μόνο η πόλη της. Όταν όμως έχεις ένα «μαγικό χαλί», μπορείς να εξερευνήσεις όλο τον κόσμο. Αλλά όταν έχεις και τους φίλους σου μαζί, διαπιστώνεις τη μαγεία του ταξιδιού.

5. Πάρε ό,τι καλύτερο μπορείς μέσα από κάθε κακή κατάσταση.

Η Χιονάτη δεν το έβαλε κάτω. Δεν εγκατέλειψε την τύχη και τη ζωή της στα χέρια της μητριάς της ή της ομορφιάς της. Πήρε μια απόφαση. Έφυγε. Βρήκε κάτι καινούριο. Δεν έχασε, αλλά κέρδισε. Η μεγαλύτερη νίκη είναι τα άτομα που γνωρίζουμε στην πορεία. Μια πορεία που δεν τελειώνει ποτέ.

6. Η δύναμή μας είναι να είμαστε διαφορετικοί.

Κάθε παραμύθι μας μαθαίνει ότι δεν έχει σημασία το ύψος (οι νάνοι), το αν είσαι ζώο ή αντικείμενο (ο Πινόκιο και ο γρύλος του), άσχημος (τέρας) ή όμορφος, η φυλή (Ινδιάνος ή Κινέζος) ή η κοινωνική τάξη (αυτοκράτορας ή φτωχός).

Τα παραμύθια μας διδάσκουν να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα, την αμηχανία και τα ελαττώματα των άλλων. Να μην κρίνουμε το βιβλίο απ’ το εξώφυλλό του. Εξάλλου, όπως λέει και η Αλίκη: «Κάθε μέρα είμαστε διαφορετικοί από χθες». Γιατί, λοιπόν, να μην αγκαλιάζουμε και τη διαφορετικότητα των άλλων;

7. Να ακολουθούμε τα όνειρά μας

Όλα τα παραμύθια, από τα πιο παλιά μέχρι τα πιο σύγχρονα έχουν κάτι κοινό: τους ήρωες που πιστεύουν, που έχουν στόχους, που ονειρεύονται και στο τέλος τα καταφέρνουν γιατί δεν εγκαταλείπουν ποτέ παρά τις δυσκολίες.

8. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα

Η δύναμη της ομάδας και της ομαδικότητας δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλη. Η δυνατή φιλία, οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια μάς κάνουν αδιαπέραστους και ατρόμητους. Έτοιμους να παλέψουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο.

9. Το παρελθόν μας πληγώνει: εμείς μπορούμε είτε να μάθουμε από αυτό είτε να το αποφύγουμε.

Ναι, καλά το καταλάβατε. Είναι από το αγαπημένο μου Lion King. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Χωρίς αυτό δε θα μπορούσαμε να έχουμε αποκτήσει τόσες εμπειρίες, να μάθουμε, να ζήσουμε. Όλα συμβαίνουν για κάποιο καλό σκοπό και μας οδηγούν σε αυτό που είναι καλύτερο για εμάς. Εμείς επιλέγουμε αν θα το δεχτούμε ή θα το απορρίψουμε και με ποιο τρόπο.

10. Να αγαπάμε

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα στον κόσμο, από την αγάπη μας για τους άλλους: η ανθρώπινη καρδιά έχει τόσο χώρο ώστε να χωρά όση αγάπη και στοργή χρειάζεται όλος ο κόσμος . Φίλοι έρχονται και φεύγουν, αλλά όπως και να ‘χει, είναι φίλοι μας και τους αγαπάμε. Το ίδιο και οι γονείς μας.

Τα παραμύθια μας διδάσκουν ότι αγάπη είναι να είσαι δίπλα στους αγαπημένους σου σε καλές και κακές στιγμές, να περιμένεις, να θυσιάζεσαι, να ξεπερνάς τους φόβους σου, να μην κοιτάς τα ελαττώματα τους, να λες την αλήθεια, να ξεπερνάς τα status και τις τάξεις, να εγκαταλείπεις τον παλιό τρόπο ζωής σου, να πιστεύεις στα όνειρα τους, να γίνεσαι καλύτερος. Ακόμα και να τους επιτρέπεις να φύγουν μακριά σου, αν αυτό είναι καλύτερο για εκείνους.

Αγάπη είναι να δίνουμε τα πάντα γι’ αυτούς που αγαπάμε.

Κάθε παραμύθι αποκαλύπτει τη δική μας ιστορία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια μας εκφράζει περισσότερο. Το είπε κάπως έτσι και ο Άινσταϊν, «Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευφυή, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να είναι ακόμα πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια». Να ευχόμαστε, να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να αλλάζουμε, να επιμένουμε στις αρχές μας, να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να ονειρευόμαστε. Αυτά πρέπει να λέει το παραμύθι της ζωής μας.

ecf236c9a396bb5ed6ebb7abfaf9b203

Σχόλια