Το UniPlanet σας παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες για σπουδές στο Βέλγιο!

Εκπαιδευτικό σύστημα:

Στο Βέλγιο, οι τρεις κοινότητες έχουν εξασφαλίσει αυτονομία μεταξύ τους, η οποία συμπεριλαμβάνει και την εκπαίδευση. Η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος διαφέρει σε κάθε κοινότητα.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Βέλγιο (Φλαμανδική κοινότητα) δίνεται από τα Πανεπιστήμια (Universities) και τα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Hogescholen). Κάθε ίδρυμα έχει το δικό του εκπαιδευτικό σύστημα και πρόγραμμα σπουδών.

Τα προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Hogescholen) χωρίζονται σε πρώτο κύκλο και δεύτερο κύκλο σπουδών:
1526242_394168837395054_607414437_n
• 1- κύκλος σπουδών περιλαμβάνει σπουδές τριών χρόνων. Τα μαθήματα προετοιμάζουν τους φοιτητές για ειδικευμένα επαγγέλματα στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στην γεωργία, στην υγεία-αποκατάσταση ασθενών, στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στην πληροφόρηση, στις εφαρμοσμένες τέχνες, στα μέσα επικοινωνίας. Αυτός ο κύκλος μαθημάτων είναι επομένως πρακτικού προσανατολισμού και περιλαμβάνει σημαντικές περιόδους πρακτικής άσκησης.

• 2- κύκλος σπουδών ο οποίος χωρίζεται σε δύο περιόδους όπου η κάθε μια περιλαμβάνει σπουδές δύο χρόνων. Οι σπουδές αυτές είναι ακαδημαϊκού επιπέδου και βασίζεται κυρίως σε επιστημονική γνώση από ότι σε ειδικευμένη γνώση. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρητικά-εργαστηριακά μαθήματα και επίσης εφαρμοσμένη έρευνα. Οι πτυχιούχοι αυτού του κύκλου σπουδών μπορούν να εργασθούν ως διευθυντές ερευνητικών κέντρων, κρατικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες καλλιτέχνες.

Στα Πανεπιστήμια (Universities) οι σπουδές είναι ακαδημαϊκές και χαρακτηρίζονται από την ενοποίηση της μόρφωσης με την έρευνα. Οι σπουδές διαρκούν 3-4 χρόνια. Η θεμελιώδης έρευνα είναι μεταξύ των σημαντικότερων καθηκόντων που προσφέρουν τα πανεπιστήμια. Οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων αποκτούν γνώση-εφόδια ώστε να εργασθούν ως υψηλόβαθμα στελέχη κρατικών-ιδιωτικών οργανισμών ή μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τίτλοι σπουδών:

Όλοι οι φοιτητές των βασικών σπουδών αποκτούν το bachelor degree (βασικό πτυχίο σπουδών) με την ολοκλήρωση σπουδών διάρκειας τριών ετών.

• Profession-oriented bachelor’s degree (βασικό πτυχίο ειδίκευσης) το οποίο απονέμεται από τα πανεπιστημιακά ινστιτούτα (Hogescholem) με την ολοκλήρωση του 1- κύκλου σπουδών.

• Academic bachelor’s degree (βασικές ακαδημαϊκές σπουδές) που προετοιμάζει τους φοιτητές για την συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο (master’s level). Ο κύκλος σπουδών διαρκεί 2-3 χρόνια και μπορεί να τον αποκτήσει κάθε φοιτητής από τα Πανεπιστήμια (Universities) και το 2-κύκλο σπουδών των Hogescholen.

• Master degree (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών) παρέχουν τα Hogescholen, τα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα ειδικευμένα σε μεταπτυχιακές σπουδές, τρία από τα οποία είναι αναγνωρισμένα από το

Βελγικό κράτος: 1) Vlerick Leuven – Gent Management School, 2) Instituut voor Tropische Geneeskunde, 3) Institut voor ontwikkelingsbeleid en-beheer. Για να παρακολουθήσει κανείς μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχει Academic bachelor degree. Ωστόσο , η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών μπορεί να εξαρτηθεί από μια προκαταρκτική εξέταση ή από την αξιολόγηση ειδικών προσόντων.

• Ph.D. degree (διδακτορικός τίτλος σπουδών) το οποίο είναι το ύψιστο επίπεδο ειδίκευσης που βασίζεται σε πρωτότυπη έρευνα, διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια και καταλήγει σε δημόσια παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο. Διδακτορικές σπουδές πραγματοποιούν μόνο τα Πανεπιστήμια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις για την εισαγωγή των ξένων φοιτητών απαιτούν προκαταρκτική εξέταση. Επίσης ορισμένα Πανεπιστήμια απαιτούν συμμετοχή των φοιτητών σε ένα προπαρασκευαστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα, σεμινάρια, γραπτές εξετάσεις στον τομέα ειδίκευσης.

• Επιστημονική έρευνα. Ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας πραγματοποιείται από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η επιστημονική έρευνα γίνεται με τη συμβολή των βιομηχανιών και σε συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ακαδημαϊκό έτος:

Το ακαδημαϊκό έτος διαφέρει σε κάθε ίδρυμα αλλά ξεκινά μεταξύ 15ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου. Όλα τα προγράμματα σπουδών ξεκινούν την πρώτη μέρα του ακαδημαϊκού έτους και είναι αρκετά δύσκολο για κάθε φοιτητή να ξεκινήσει κάποιο κύκλο σπουδών στην διάρκεια του έτους.

Προϋποθέσεις εισαγωγής:

Για τους ξένους φοιτητές για να πραγματοποιήσουν σπουδές στο Βέλγιο (Φλαμανδική κοινότητα) είναι απαραίτητο το απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του κράτους προέλευσής τους. Οι υποψήφιοι φοιτητές δίνουν εξετάσεις για την παρακολούθηση βασικών σπουδών στις σχολές των πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οδοντιατρικής, ιατρικής, ναυτικών σπουδών και καλών τεχνών.

Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι η γλώσσα των βασικών πτυχιακών σπουδών είναι η Ολλανδική. Αρκετά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πραγματοποιούνται στην ίδια γλώσσα. Όμως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μεταπτυχιακών σπουδών όπου η γλώσσα παρακολούθησής τους είναι η αγγλική.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ζητούν από τους ξένους φοιτητές να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης της καλής γνώσης της Ολλανδικής γλώσσας διάρκειας ενός έτους.

ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

Δίδακτρα:

Ο ξένος φοιτητής που θα παρακολουθήσει βασικές πτυχιακές σπουδές πρέπει να πληρώσει δίδακτρα στο ίδρυμα φοίτησής του. Τα δίδακτρα καθορίζονται από το βελγικό κράτος και ετησίως είναι 500 €. Για τις μεταπτυχιακές σπουδές τα δίδακτρα είναι υψηλότερα και πληροφορίες δίνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Κόστος διαμονής:

Τα προσωπικά έξοδα κάθε φοιτητή περιλαμβάνουν διαμονή, διατροφή, υλικό σπουδών και ανέρχεται περίπου στα 800 € το μήνα. Μπορεί να είναι λιγότερα σε ορισμένα ιδρύματα που προσφέρουν διαμονή με κόστος 150 € το μήνα και διατροφή με 8 € την ημέρα. Η ενοικίαση διαμερίσματος είναι περισσότερο ακριβή και σε πολύ καλές περιπτώσεις μπορεί να βρει με ενοίκιο 300 € το μήνα.

Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες:

Υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες για υποτροφίες από τις Βελγικές Αρχές όπως η BTC (Belgian Administration for Development Cooperation) και το Cell for Cultural Arguments/Department of Education που ανήκει στο Υπουργείο της Φλαμανδικής Κοινότητας. Ορισμένα Πανεπιστήμια προσφέρουν στους φοιτητές σπουδαστικές χρηματοδοτήσεις. Υποτροφίες χορηγούν ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί όπως UNESCO, WHO, FAO, NATO, EOSR και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άδεια παραμονής:

Για τους φοιτητές-πολίτες της Ε.Ε. δεν απαιτείται άδεια παραμονής. Εάν όμως παρακολουθήσουν προπαρασκευαστικό τμήμα εκμάθησης της γλώσσας, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν προσωρινή άδεια παραμονής τουλάχιστον ενός χρόνου πριν την έναρξη των βασικών πτυχιακών σπουδών τους.

Ιατρική μέριμνα:

Είναι απαραίτητη η ιδιωτική (adequate) ασφάλιση (υγείας, ατυχήματος, απλή ασφάλιση ζωής) για να εγγραφεί κάθε ξένος φοιτητής σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Υπηρεσίες για φοιτητές:

• ACA: Academic Cooperation Association: www.aca-secretariat.be

• BTC: Belgian Administration for Development Cooperation

• Culturele Akkoorden: Cultural Agreements/Ministry of the Flemish Community: www.ond.vlaanderen.be

• NARIC-Flanders: Ministry of the Flemish Community: www.ond.vlaanderen.be

• VLHORA: Flemish Council of Hogescholen: www.vlhora.be

• VLIR: Flemish Interuniversity Council: www.vlir.be

Του UniPlanet

Σχόλια