Με ψυχή βαθιά έκλεισε ο δημοσιογράφος-αγωνιστής  την  εκπομπή του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Μόνο που η εκπομπή δεν σταμάτησε από δική του πρωτοβουλία επειδή κουράστηκε τόσες εβδομάδες αγώνα , αλλά σταμάτησε από κάποιους κυρίους που η κυβέρνηση τους διέταξε να επιβάλλουν την τάξη έτσι ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία αυτής της χώρας. Εμείς από την πλευρά μας γινόμαστε θεατές μιας αντιδημοκρατικής πράξης και αναρωτιόμαστε ποια στάση μπορούμε να κρατήσουμε.

Αλλά ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε πρώτα τι σημαίνει ο όρος δημοκρατία . Η δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τον όρο υπεύθυνος , ηθικός αυτοπεριορισμός . Η εποχή μας προτάσσει την έννοια της δημοκρατίας χωρίς  να μας καθορίζει το πραγματικό της νόημα , με αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να διαμορφώνει ανάλογα με τις γνώσεις , την αγωγή και τις εμπειρίες του μια δική του άποψη πάνω στον όρο δημοκρατία . Η δημοκρατία ως ηθικός αυτοπεριορισμός προβλέπει ηθική από την πλευρά των ανθρώπων που την υποστηρίζουν . Βέβαια εύλογα θα ρωτήσετε ποιος χτίζει την ηθική ,μάλλον αυτό είναι άλλο κεφάλαιο . Προς το παρόν για εμένα ηθική είναι να μην καταπατώνται τα δικαιώματα τον εργαζόμενου , πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει και η δημοκρατία καλύπτεται με ένα πέπλο διαφθοράς και καταντά δημοκρατία για λίγους και καλούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΕΡΤ  που έκλεισε με έναν αντιδημοκρατικό και ανήθικο τρόπο, βέβαια να τονίσω ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι εργαζόμενοι που καταπατώνται τα δικαιώματα τους αλλά και χιλιάδες άλλοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα .

Η ΕΡΤ έχει καταφέρει 6 μήνες τώρα  να ξεσηκώσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας για να ζητήσει το αυτονόητο να εφαρμοστεί δημοκρατία. Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που είτε δεν αντιδρά καθόλου είτε όταν συζητιέται το θέμα της ΕΡΤ δυσανασχετεί . Αυτούς τους ανθρώπους τους δικαιολογώ μέχρι το σημείο που η ΕΡΤ δεν αποτελούσε πάντα τη φωνή του πολίτη και τους αμφισβητώ γιατί πιστεύω ότι προήγαγε σε μεγάλο βαθμό πολιτισμό , γνώση  και τροφή για σκέψη , σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια που μόνο υποκουλτούρα και πολλές διαφημίσεις έχουν να  μας προτείνουν . Άρα πριν την καταδικάσουμε σε θάνατο, να κοιτάξουμε πίσω να δούμε το έργο και την ιστορία της .

Και ας παραμερίσουμε την ΕΡΤ και ότι αυτή έχει  προσφέρει ή δεν έχει προσφέρει . Αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούμε  είναι αν μας αρέσει αυτή η κατάληξη της δημοκρατίας . Αν όχι τότε ας θυμηθούμε λίγο το ρόλο του πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία , ο ενεργός πολίτης που έχει λίγο πολύ ξεχαστεί είναι αυτός που συμμετέχει δυναμικά σε όλες τις διαδικασίες που τον αφορούν , αποφασίζει αυτός για τον εαυτό του και μαζί με τους υπόλοιπους καταφέρνει να λύσει τα προβλήματα του . Αγαπητοί αναγνώστες όλοι οι άνθρωποι αυτής εδώ της προβληματικής κοινωνίας πρέπει να καταλάβουμε αυτό το απλό που φοβίζει αυτούς που καταλύουν τη δημοκρατία ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ , ΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ.

Της Αθανασίας Χρυσανθοπούλου

Σχόλια