Συνεχίζουμε λοιπόν με το δεύτερο μέρος της ανασκόπησης μας στις καλύτερες στιγμές του κινηματογράφου

 

Pulp Fiction (1994) imdb 8.91387891_4777522295850_225948811_n

 Άγχος μέχρι ο Travolta ν αποφασίσει να βάλει τη σύριγγα στην καρδιά της αναίσθητης Uma Thurman. Ανατριχίλα μόλις τα καταφέρνει και η Uma τρέχει σε πλήρη πανικό με τη σύριγγα καρφωμένη στο στήθος.Ο Ταραντίνο γι’άλλη μια φορά μοναδικός σε μια από τις καλύτερες-κοινώς αποδεκτές-ταινίες του.

 

 

Singin’ in the Rain (1952) : Ο χορός

1371213_4777521975842_920343051_n

Ένας trademark χορός κάτω από τη βροχή από τον master Gene Kelly.

Ναι, γυρίστηκαν εκατομμύρια πιο συναρπαστικές στον κινηματογράφο, αλλά ελάχιστες πιο πλήρεις αισθητικά.

 

Fight club (1999) Η τελευταία σκηνή imdb 8.8

1379033_4777522175847_1029278099_n

«Μαρλα εμπιστεύσου με όλα θα πάνε καλά».Την ίδια στιγμή ακόυμε το Where is my mind από Pixies και τα πάντα αρχίζουν να διαλύονται γύρω από το ζευγάρι που όμως κρατίεται χέρι χέρι και «απολαμβάνει» τη θέα.

Μια εκπληκτική ταινία γενικότερα με φοβερά μηνύματα την οποία αξίζει πραγματικά να δείτε. Στην ίδια ταινία έχει ειπωθεί επίσης η εξής ατάκα :  «Μόνο όταν τα έχεις χάσει όλα είσαι ελεύθερος να κάνεις οτιδήποτε» από τον Tyler Durden aka Brad Pitt.

 

 

American History X Η τελευταία σκηνή imdb 8.5

 

Ο Edward Norton και πάλι στη λίστα μας μ’έναν μεγάλο ρόλο σε μια

εκπληκτική ταινία.

Απο τη συγκεκριμένη ταινία η σκηνή που κρατάμε είναι η τελευταία ,κυρίως γιατί εκεί κρύβεται τ όλο αντιφασιστικό μήνυμα της.Ο Ντερεκ καταλήγει στο εξής συμπέρασμα :

We are not enemies, but friends. We must not be enemies. Though passion may have strained, it must not break our bonds of affection. The mystic chords of memory will swell when again touched, as surely they will be, by the better angels of our nature.”

 

Δεν είμαστε εχθροί αλλά φίλοι.Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είσαι συνέχεια τσαντισμένος.

Αν αυτό δεν είναι αντιφασιστικό μήνυμα τότε ποιο είναι;

 

Batman begins : Η στιγμή που ο Μπρους αποφασίζει να γίνει σύμβολο  imdb 8.3

 

Ως άνθρωπος μπορείς να καταστραφείς αλλά ως σύμβολο μπορείς να γίνεις αιώνιος,να μη φθαρείς ποτέ..

 

Η τριλογία αυτή μπορεί ν αποτελεί την ιστορία ενός φανταστικού ήρωα αλλά δε παύει να περνάει μηνύματα γι’αυτό εξάλλου και αξίζει κανείς να την δεί.Απ τα λίγα blockbuster που πραγματικά αξίζουν προσοχής από άποψη σκηνοθεσίας,σεναρίου και διανομής ρόλων.Εδώ είναι εξάλλου που έχει ξεχωρίσει και η ερμηνεία του Χιθ Λετζερ ως Τζοκερ(Batman the Dark Knight imdb 8.9)  που κατά πολλούς ξεπέρασε ακόμη και αυτή του Τζακ Νικολσον (ο οποίος έχει δηλώσει ότι απ’όσους ρόλους έχει κάνει αυτός του Τζοκερ ήταν ο αγαπημένος του.)

 

The Matrix :  η σκηνή με τις σφαίρες imdb 8.7

1370357_4777521775837_496651315_n

Εντάξει τα πράγματα είναι απλά : ποιος δε προσπάθησε να μιμηθεί τον Νιο τη στιγμή που αποφεύγει τόσες σφαίρες χωρίς να τον πετυχαίνει καμία;

Η αλήθεια είναι πως μπορεί αυτή η σκηνή ν’άφησε ιστορία αλλά αξίζει ν’αναφερθούμε στη γενικότερη αλληγορία του σεναρίου και στο βαθύτερο νόημα του.Και ναι,ούτε αυτή είναι μια απλή ταινία επιστημονικής φαντασίας..είναι η μοντέρνα έκδοση του Σπηλαίου του Πλάτωνα και ίσως κάτι παραπάνω..

 

 

La vita e bella : Η σκηνή με το τανκ imdb 8.4

 

Ο Roberto Begnini παίζει και σκηνοθετεί μια εκπληκτική ταινία για τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο με άπειρο χιούμορ και έντονες στιγμές παράλληλα.Η σκηνή όμως οπού το παιδί βγαίνει επιτέλους από εκει που ήταν κρυμμένο όταν δεν ακούει φασαρία όπως ακριβώς του είχε πει ο πατέρας του και ενώ βρίσκεται χαμένο σ ένα έρημο τοπίο,βλέπει επιτέλους το πολυπόθητο τανκ-βραβείο και πιστεύει ότι «κέρδισε» το παιχνίδι είναι πραγματικά υπέροχη.

Εξίσου υπέροχο και διαχρονικό είναι το soundtrack της ταινίας αυτής.

 

Buongiorno principessa !

 

Ο λαβύρινθος του Πάνα  : O χλωμός άνθρωπος imdb 8.2

1372884_4777521815838_1514742320_n

Αν όχι μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών,τουλάχιστον η καλύτερη ταινία του Γκιγιερμο Ντελ Τορο.

Μια πρωτότυπη αλληγορία για τον ισπανικό εμφύλιο.Μια σειρά από αλληγορικές εικόνες. Μια ταινία που δε μπορείς να δείς μόνο μια φορά ώστε να καταλάβεις το βαθύτερο νοημά της (γνωρίζοντας φυσικά και την ιστορία του ισπανικού εμφυλίου.)Ο χλωμός άνθρωπος δεν είναι απλά μια τρομακτική φιγούρα είναι μια ανθρωπόμορφη μεταφορά του φασισμού και του κακού.

 

Trainspotting : το νεκρό μωρό imdb 8.2

Αν μου έλεγε κανείς να δείξω σε κάποιον μια σκηνή ώστε να μη δοκιμάσει ποτέ σκληρά ναρκωτικά θα ήταν σίγουρα αυτή.Όλη η ταινία φυσικά (όπως και το Requiem for a Dream) είναι ένα καλό μάθημα για τις συνέπειες των ναρκωτικών.Η σκληρή αλήθεια δοσμένη αρκετά ρεαλιστικά,ειδικά σε αυτή τη σκηνή.

 

Η λιστα του Σιντλερ : η ανταπόδωση/προτελευταία σκηνή imdb 8.9

 

Το τι πέρασαν οι Πολωνοεβραίοι κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου είναι γνωστό.Η ταινία αυτή αποτυπώνει ακριβώς αυτό γνωστοποιώντας ωστόσο την ιστορία του Οσκαρ Σιντλερ ενός Γερμανού που βοήθησε πολλούς Πολωνοεβραίους.Η συγκεκριμένη σκηνή είναι αρκετά συγκινητική διότι ο πόλεμος τελείωσε,οι «εργάτες» μπορούν να φύγουν και το «εργοστάσιο» κλείνει.Πώς μπορείς ωστόσο να ευχαριστήσεις χωρίς να έχεις τίποτα έναν άνθρωπο που σου έσωσε τη ζωή..

Ίσως λίγο παραπάνω μελοδραματική απ’ότι πρέπει αλλά και πάλι αρκέτα καλή ωστέ να βρίσκεται στη λίστα μας.

 

City of God «Να σε πυροβολήσω στο χέρι ή στο πόδι;» imdb 8.6

1376752_4777521935841_1124004023_n

Όταν μιλάς για γκετο μάλλον δεν έχεις δεί τη ταινία αυτή που περιγράφει τη ζωή σε μια κακόφημη γειτονία του Ριο Ντε Τζανειρο στη Βραζιλία.Σκληρή ταινία ωστόσο αληθινή χωρίς καμία δόση υπερβολής ή αμερικάνικου μελοδράματος.Η συγκεκριμένη σκηνή πιο πολύ χαρακτηρίζει τη ταινία για τη σκληρότητα και το ρεαλισμό της παρά για την αρτιστική της τελειότητα.Εξάλλου καμιά φορά όταν θες να περάσεις ένα μήνυμα μπορείς να το κάνεις απλά αποτυπώνοντας την αλήθεια.Ο σκηνοθέτης αυτό κάνει και πραγματικά μας αφήνει άφωνους.

 

 

The great Dictator : Ο λόγος imdb 8.4

1376071_4777522055844_626463543_n

Αυτή η σκηνή για κάποιο λόγο δε βρισκόταν καν στη λίστα αν και για μένα θα έπρεπε όχι απλά να είναι στη κορυφή της αλλά ο λόγος που δίνει ο Τσαρλι Τσαπλιν να διδάσκεται παντού.Αν και είχε χαρακτηριστεί απλός στην εποχή του παραμένει διαχρονικός.Ίσως όμως και αυτή να είναι η μαγεία του,η απλότητα του.

Ο Τσαπλιν σκηνοθετεί τη πρώτη ομιλούσα ταινία του χαρίζοντας μας άφθονες στιγμές γέλιου αλλά παράλληλα και χρόνο για σκέψη.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια για την σκηνή της ομιλίας,απλά δείτε το βιντεο και θα καταλάβετε εσείς οι ίδιοι.

Μια ακόμα χαρακτηριστική σκηνή από τη ταινία είναι αυτή που ο Δικτάτορας παίζει με την υδρόγειο σφαίρα ,σκηνή που επίσης έχει αφήσει ιστορία.

 

 

2001 Odyssey Τ ατελείωτα πλάνα του διαστήματος imdb 8.3

1373830_4777521735836_949344882_n

‘Εχω επίγνωση ότι «ατελείωτα πλάνα»στο δίαστημα στη συγκεκριμένη ταινία δεν είναι τίποτε λιγότερο απ το 1/3 της -χωρίς καμία υπερβολή- ωστόσο με ποιο θράσσος θα διαλέξω ποιο από αυτά είναι το καλύτερο; Η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε τομή για τον κινηματογράφο.Τα πλάνα στο διάστημα,και γενικότερα η όλη ιδέα της ταινίας αυτής ήταν αρκετά πρωτοποριακές για την εποχή της.Τα δε ειδικά εφε που χρησιμοποίησε ο Κιουμπρικ διδάσκονται μέχρι σήμερα.Επίσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχή της συγκεκριμένης ταινίας αποτελεί ένα από τα καλύτερα,πιο συμβολικά ,αλληγορικά “intro” όλων των εποχών,όπως και το τέλος. Ωστόσο συνειδητά επέλεξα τις σκηνές στο διάστημα για τους παραπάνω λόγους.Τέλος όποιος έχει δει αυτή τη ταινία θα του πρότεινα ανεπιφύλακτα να δει και το Σολυαρις του Ταρκοφσκυ.

 

Είναι προφανές ότι η λίστα αυτή δεν είναι πλήρης.Δε προσπάθησα τίποτε παραπάνω απ’το να μεταφέρω σ’εσας κάποιες απ’τις στιγμές που βρίσκονται στην επίσημη λίστα με κάποιες προσωπικές προσθήκες Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς δε θα μείνατε ικανοποιημένοι αλλά όπως προανέφερα ούτε εγώ έμεινα γι’αυτό εξάλλου πρόσθεσα σε κάθε μέρος και δύο δικές μου επιλογές που δεν υπήρχαν.Στη τελική στη τέχνη τίποτε δεν είναι αντικειμενικό και αυτή είναι και θα είναι  η μαγεία της.

Της Εβίτας Γοργορίνη

Σχόλια