Όλα όσα δεν ήξερες για την ακμή και τρόποι να την αντιμετωπίσεις!

Ακμή, αυτή η μάστιγα. Την έχεις ακούσει, πιθανότατα την έχεις βιώσει και εσύ και ψάχνεις τρόπους να απαλλαγείς από το πρόβλημα. Ξέρεις όμως όλες τις αιτίες που την προκαλούν; Για ρίξε μια ματιά στους 10 παρακάτω λόγους που σου παραθέτουμε, μαζί με τις λύσεις τους (έτσι θα σε αφήναμε;), και ίσως ανακαλύψεις ότι τελικά δεν τους ήξερες και όλους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

1. Κινητό τηλέφωνο

  1. Αναμφίβολα, το κινητό έχει πλέον γίνει η προέκταση του χεριού μας. Το έχουμε μαζί μας και το χρησιμοποιούμε παντού, από κοινόχρηστους χώρους μέχρι και το μπάνιο. Έρχεται σε επαφή καθημερινά με εκατομμύρια μικρόβια τα οποία καταλήγουν -ω ναι- στο πρόσωπο σου, είτε με την άμεση επαφή όταν το έχεις στο αυτί σου και μιλάς, είτε με μεσάζοντα τα χέρια σου.
  2. Λύση:

    Καθάριζε συχνά το κινητό σου με ειδικά προϊόντα, απέφευγε να ακουμπάς το πρόσωπο σου, πόσο μάλλον όταν τα χέρια σου είναι βρώμικα, και όταν μιλάς στο τηλέφωνο χρησιμοποίησε τα ακουστικά.

2. Έλλειψη βιταμίνης D

Η έλλειψη της βιταμίνης D εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας το έτσι ευάλωτο στις επιθέσεις από διάφορους μικροοργανισμούς. Όταν λοιπόν ένα βακτήριο έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, ο οργανισμός μας δεν έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια να το καταπολεμήσει και έτσι τσουπ, εμφανίζεται το σπυράκι.

Λύση:

Τι μπορείς να κάνεις; Βγες περισσότερο έξω, φάε περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως είναι για παράδειγμα ο σολομός, τα αυγά, το τυρί, τα μανιτάρια, το ψάρι, το κρέας κλπ, ή ενίσχυσε τη διατροφή σου με συμπληρώματα.

3. Νερό μπάνιου

Ήξερες ότι το νερό του μπάνιου μπορεί να κάνει κακό στο δέρμα σου; Όχι; Το νερό του μπάνιου περιέχει διάφορα μέταλλα που έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη φυσική κατάσταση του δέρματος και συνεπώς να δημιουργήσουν ακμή.

Λύση:

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο φίλτρο στη βρύση ώστε να περιορίσεις σημαντικά τα στοιχεία αυτά που μπορούν να σε βλάψουν.

4. Καφές

Μπορεί να λατρεύεις τη γεύση ή το υπέροχο μεθυστικό άρωμα του, μπορεί να σε ξυπνάει ή να σε βοηθάει να κρατηθείς σε μια δύσκολή ημέρα ΑΛΛΑ, η αγαπημένη σου συνήθεια δεν είναι τελικά και τόσο αθώα! Ο καφές έχει την ικανότητα να αλλοιώνει επιτυχώς το ph του δέρματος σου και να δημιουργεί ακμή. Βεβαίως βεβαίως!

Λύση:

Αρχικά πίνε πολύ νερό. Μπορείς επίσης, να αντικαταστήσεις τον καφέ με τσάι.

Καφες not found: Μια καθημερινη ιστορια τρομου που εχει συμβει σε ολους μας

5. Έλλειψη ύπνου

Το να μην κοιμάσαι επαρκώς ή ποιοτικά μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία σου, μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Σαν συνέπεια, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει από δυσλειτουργία στην καθημερινότητα μέχρι και διαβήτη, υψηλή πίεση, καρδιακά προβλήματα και η λίστα συνεχίζεται… Φυσικά, από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και η ακμή.

Λύση:

Αν δεν θες λοιπόν πέρα από όλα τα προβλήματα σου να ανησυχείς και για τα παραπάνω, άσε το κινητό, τον υπολογιστή και τις έγνοιες σου στην άκρη και γρήγορα για ύπνο.

υπνος: Κοιμασαι οσο πρεπει;

6. Make Up

Ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως τις γυναίκες. Το υπερβολικό βάψιμο, οι παχιές στρώσεις make up, foundation κλπ, φράζουν τους πόρους του προσώπου με αποτέλεσμα το δέρμα να μην μπορεί να ανασάνει και να δημιουργείται ακμή. Όταν δημιουργείται ακμή όμως, βαφόμαστε περισσότερο για να καλύψουμε τα ανεπιθύμητα σπυράκια, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα αντί να το λύνουμε.

Λύση:

Εάν θέλεις να ξεφύγεις από τον φαύλο κύκλο της ακμής, τότε δεν έχεις παρά να επιλέξεις προϊόντα με ελαφριά υφή, να κάνεις συχνότερα καθαρισμό προσώπου ή να ελαττώσεις τις ποσότητες ”παστώματος”.

7. Ζάχαρη

Κρύβεται μέχρι και στην πιο φαινομενικά αθώα τροφή. Συνήθως όμως την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες σε γλυκά, παγωτά, καφέδες, ροφήματα, αναψυκτικά κλπ. Αδιαμφισβήτητα, μια σοκολάτα μπορεί να μας δώσει τεράστια ευχαρίστηση. Ωστόσο, η συχνή και ανεξέλεγκτη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αποβεί μοιραία για τον οργανισμό μας. Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει, κάνει το δέρμα να παράγει επιπλέον λάδι αλλά και σπυράκια.

Λύση:

Εάν λοιπόν θέλεις να μην έχεις μονίμως λαδωμένο πρόσωπο ή ακμή, ελάττωσε τη ζάχαρη και υιοθέτησε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

8. Συχνή αλλαγή προϊόντων ομορφιάς

Διάφορα προϊόντα ομορφιάς κάνουν την εμφάνιση τους καθημερινά και σε κάνουν να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα. Ωστόσο, η συχνή αλλαγή καλλυντικών προϊόντων μπορούν να αλλοιώσουν το ph του δέρματος και να προκαλέσουν ακμή.

Λύση:

Βρες τα ιδανικά προϊόντα για σένα και προσπάθησε να μείνεις σε αυτά. Διαφορετικά, περίμενε τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.

9. Συσκευή καθαρισμού προσώπου

Οι βούρτσες καθαρισμού προσώπου είναι αποτελεσματικές, με κάποιες προϋποθέσεις όμως. Όπως σε όλα τα αντικείμενα, έτσι και σε αυτό, συσσωρεύονται με τον καιρό βακτήρια και στη συγκεκριμένη περίπτωση, νεκρά κύτταρα και ό,τι έχει αφαιρεθεί από το πρόσωπο. Εάν λοιπόν, δεν τηρηθούν οι σωστές προϋποθέσεις υγιεινής, όλα αυτά που έχει μαζέψει επάνω η κεφαλή της βούρτσας μπορούν να επιστρέψουν στο πρόσωπο σου και να σου δημιουργήσουν ακμή.

Λύση:

Εάν δεν θέλεις να πετύχεις τα αντίθετα αποτελέσματα λοιπόν, φρόντιζε να καθαρίζεις συχνά και σχολαστικά την κεφαλή της βούρτσας, ώστε την επόμενη φορά που θα την χρησιμοποιήσεις να είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα.

 

10. Προϊόντα για την ακμή

Αρκετά προϊόντα για την ακμή αντί να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, το κάνουν χειρότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί στην προσπάθεια τους να εξαλείψουν την ακμή, ξεραίνουν το δέρμα και το ερεθίζουν.

Λύση:

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό σαπούνι, charcoal soap ή κάποια μάσκα. Είναι πιο φιλικά προς το δέρμα και έχουν αποτέλεσμα.

Σχόλια