Αν θες να μάθεις τον λόγο που η βία και το σεξ χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις παραγωγές και πώς ο φόβος ως νοητική λειτουργία βοηθάει στην δημοτικότητα τους, keep reading.

Γεια σου αγαπητέ αναγνώστη. Ανάλογα με το ηλικιακό group στο οποίο ανήκεις, θα έχεις ακούσει σειρές, όπως το Game of Thrones, Vikings, The Walking Dead, και σίγουρα έχεις υπ’ όψιν κάποια ταινία τρόμου, θρίλερ, σπλατεριά (ίου), ή και αστυνομική. the-walking-dead-walkers

Ποιο είναι το κοινό τους στοιχείο? Οι σκηνές βίας, υπερβολικής καμιά φορά, και σεξουαλικών πράξεων.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκφράζουν τα ένστικτα του ανθρώπου. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.

Η τηλεόραση και η εικόνα γενικώς, που είναι συστατικό στοιχείο της οπτικής πλέον κουλτούρας, δεν είναι δυνατό να σε κρατήσει προσηλωμένο, συνδυαστικά με το ότι η προσοχή μας έχει μειωθεί σε λίγα μόνο λεπτά σύμφωνα με σχετικές έρευνες.  Επομένως, λόγω του ότι τα media είναι μια βιομηχανία που επιδιώκει το κέρδος και άρα χρειάζεται εμάς, το κοινό, είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας αμείωτο.

Ένας από αυτούς είναι η βία. Και μη μου πεις ότι αυτό δεν είναι (υπερβολική και περιττή) βία:

Η βία και οι αποκρουστικές εικόνες προκαλούν στο θεατή μία από τις βασικές συγκινήσεις, το φόβο. Για την ιστορία (επειδή ξέρω ότι ΣΙΓΟΥΡΑ αναρωτήθηκες) οι υπόλοιπες σύμφωνα με τον Δαρβίνο είναι η χαρά, η λύπη, ο θυμός, η αηδία και η έκπληξη, οι οποίες είναι η βάση για όλα τα άλλα συναισθήματα.

amygdalhΟ φόβος ενεργοποιεί ένα μέρος του εγκεφάλου, που ονομάστηκε αμυγδαλή από τον φυσιολόγο Καρλ Φρίντριχ Μπούρνταχ το 1819. Η αμυγδαλή προσλαμβάνει συναισθηματικά ερεθίσματα και αντιδρά πριν ακόμα τα επεξεργαστούμε συνειδητά.

Προκαλεί την περίφημη κατάσταση ‘’Μάχη ή φυγή’’ (fight or flight), ή πολεμάς την απειλή ή το βάζεις στα πόδια με λίγα λόγια.

Σε μια ταινία ή σειρά γνωρίζεις όμως ότι στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύεις. Επομένως, εκ του ασφαλούς μπαίνεις σε μια κατάσταση συναισθηματικής υπερδιέγερσης και επιφυλακής που σε κρατά μπροστά στην οθόνη. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί, η πίεση του αίματος και συσπώνται οι μύες. Η αδρεναλίνη σου ανεβαίνει, οπότε αμέσως η παρακολούθηση συνιστά μια ενδιαφέρουσα στιγμή.

Είναι κατάσταση ανθρώπου αυτή;

Είναι κατάσταση ανθρώπου αυτή;

Ως προς το σεξ, ναι, ισχύει κατά πλειονότητα ότι στοχεύει στη σεξουαλική ενόρμηση του ανθρώπου, τον οποίο προσελκύει. Γι’ αυτό βλέπουμε στα διάφορα τρέιλερ(ςςς) να συμπεριλαμβάνονται ερωτικές σκηνές, ακόμα κι αν αυτές αποτελούν συνολικά 10 δευτερόλεπτα μέσα στην ταινία/σειρά. Να σημειώσω πως μιλάμε για τη λογική του Χόλιγουντ, της HBO και ευρύτερα των πιο ”εμπορικών” (σε 500 εισαγωγικά ο όρος) παραγωγών.

Τις τελευταίες μέρες έγινε ντόρος με δεκάδες άρθρα για το ‘’όργιο’’ στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς του HBO, Westworld. Προσωπικά, από τον σχολιασμό της σκηνής έμαθα για τη σειρά, αν αυτό σημαίνει κάτι.westworld

Ωστόσο, δε θεωρώ τόσο περιττές της ερωτικές σκηνές (αν και συχνά δεν προσθέτουν κάτι στην πλοκή, όπως συμβαίνει στο Game of Thrones), όσο τις σκηνές ακραίας βίας. Και επίσης, δεν καταλαβαίνω τις φλύκταινες που βγάζουν μερικοί όταν κάτι τόσο κοινό στην ζωή, όπως το σεξ, βγαίνει από την ιδιωτική σφαίρα και προβάλλεται στην TV.

Και ναι φίλη/ε μου το τελευταίο ήταν άσχετο, αλλά ήθελα να το βγάλω από μέσα μου.

So, την επόμενη φορά που θα ακούσεις να σχολιάζει κάποιος μια σειρά, λέγοντας «έχει αίμα, σεξ. Τι άλλο θες;», μπορείς να κάνεις μια μίνι διάλεξη και να το παίξεις ψαγμένος με μικρό κίνδυνο να φύγει και να μιλάς στον καφέ σου.

Υ.Γ. Στο GOT έχω μείνει στην αρχή της τρίτης σεζόν. Αν το βιντεάκι παραπάνω είναι κάποιου είδους spoiler δεν το ήξερα και συγγνώμη.

Σχόλια