57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Jarmusch και όλα στο κόκκινο…

Το 57ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά και ιδού όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε φέτος!

Λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3/11/2016 -13/11/2016) και δεν είναι να απορεί κανείς που η πόλη έχει ήδη εδώ και μέρες αποκτήσει παλμό.

Πέρασα χθες από την Αποθήκη Γ για να παραλάβω το μπλουζάκι μου ως εθελόντρια (φέτος έχει χρώμα κόκκινο και πολύ μου αρέσει) και είδα ότι υπήρχε μία ένταση και κάποιος αναβρασμός εν όψει του επικείμενου φεστιβάλ.

Η Αποθήκη Γ φιλοξενεί έτσι και αλλιώς όλες τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, καθώς και το πάρτι έναρξης .

φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το μαγικό κινηματογραφικό ταξίδι θα ξεκινήσει σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, με την τελετή έναρξης και τιμώμενο πρόσωπο έναν πολύ αγαπημένο σκηνοθέτη του Ανεξάρτητου Αμερικανικού κινηματογράφου ονόματι Jim Jarmusch. (Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ ακριβώς από κάτω)

Στον κόσμο του Jim Jarmusch

Ο Jarmusch είναι μεγάλη φιγούρα του Φεστιβάλ, αφού και το 2013 είχε την τιμητική του στην τελετή έναρξης με την ταινία “Only lovers left alive” και αυτή τη φορά θα δούμε το “Paterson” τη νέα του ταινία μαζί με το ντοκιμαντέρ “Gimme Danger” που μιλάει για την ιστορία των Stooges . To ντοκιμαντέρ θα προβληθεί μία και μοναδική φορά (Δευτέρα 7/11 στο Ολύμπιον, ώρα 20.30). Μετά την προβολή της ταινίας που “ανοίγει” το φεστιβάλ, ακολουθεί κλασικά πάρτι στην Αποθήκη Γ’.

jim-jarmusch

Γιατί το Φεστιβάλ είναι ο πιο σπουδαίος και πολυαναμενόμενος πολιτιστικός θεσμός της πόλης; Μα φυσικά γιατί αλλάζει την όψη της Θεσσαλονίκης και προσδίδει χαρακτήρα και μία γιορτινή χροιά στην ατμόσφαιρα. Το Λιμάνι με την λειτουργία τριών αποθηκών αποκτάει ζωή, τα μπαράκια γεμίζουν από ξένο (και όχι μόνο) κόσμο και τα πάρτυ που διοργανώνει το Φεστιβάλ είναι μοναδικά! Το Φεστιβάλ έχει πράγματι έναν διεθνή χαρακτήρα και αυτό το καθιστά ένα από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης.

Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

To Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την ταινία “Η χορεύτρια”  της Στεφανί ντι Τζουστό στην οποία πρωταγωνιστεί η Soko (η οποία θα βρίσκεται μαζί μας στην προβολή) και επιπλέον παίζει και η κόρη του Johnny Depp, Lily-Rose Depp.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της διάσημης χορεύτριας Loie Fuller. Αλλά εκτός από τις ταινίες που ανοίγουν και κλείνουν το Φεστιβάλ, ας μην λησμονούμε και τα ειδικά αφιερώματα και προβολές που αποτίουν φόρο τιμής σε μεγάλους σκηνοθέτες. Και εδώ αξίζει να αναφερθούμε τόσο στον πολυσυζητημένο Τούρκο σκηνοθέτη Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, του οποίου το έργο τιμά το φεστιβάλ μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει περισσότερες από πέντε ταινίες, όσο και στον Αργεντίνο πολυπράγμων Λεονάρντο Φάβιο που απεβίωσε το 2012 και τον οποίο επίσης τιμάει το Φεστιβάλ μέσα από αφιέρωμα.

Αφιέρωμα και στον Φιλίπ Γκαντριέ από τη Γαλλία προβλέπει το Φεστιβάλ και έπειτα μας συστήνει σε δύο εντελώς καινούριες κατηγορίες: ΑΝΤΙ / ΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ – ΜIRROR / IMAGE και ‘ROUND MIDNIGHT (ναι, πρόκειται όντως για μεταμεσονύκτιες προβολές με κλασσικές b-movies).

Τι άλλο προτείνουμε; Θα προβληθεί ακόμη πληθώρα ελληνικών ταινιών για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το έργο νέων Ελλήνων δημιουργών.

Cineύρεση με το Θανάση Νεοφώτιστο

Και κλείνοντας, να προσθέσουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά το Φεστιβάλ έχει μεριμνήσει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα καθολικά προσβάσιμες προβολές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για 2 ελληνικές κλασσικές ταινίες το “Δράκο” και το “Μια ζωή την έχουμε” με ειδική ακουστική περιγραφική υποστήριξη και υπότιτλους για κωφάλαλους και τυφλούς.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους, ανοίγει τις πόρτες του σε φοιτητές, άνεργους και άτομα άνω των 65 με μηδενικό εισιτήριο μέχρι τις 15.30 το μεσημέρι και δε θυμίζει σε τίποτα μία απλή κινηματογραφική προβολή σε ένα τυχαίο σινεμά. Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήριο για μία τυχαία ταινία και να μπείτε μέσα στην αίθουσα και να έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε από κοντά το σκηνοθέτη και να μοιραστείτε μαζί του τις εντυπώσεις και τους προβληματισμούς που σας προκάλεσε η ταινία. Μου έχει συμβεί και είναι μοναδικό συναίσθημα!

Όσοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, αξίζει να τιμήσουν με την παρουσία τους έστω για μία φορά το Φεστιβάλ!

 

Σχόλια