«Αποχαιρετιστήριο Δείπνο», μία μαύρη, παράδοξη κωμωδία, αρωματισμένη με μια κοινωνική νότα σε περιμένει στο Θέατρο Γκλόρια για να σου χαρίσει αξέχαστες στιγμές γέλιου.

Κάθε βδομάδα, από Τετάρτη έως Κυριακή μέχρι και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, οι ηθοποιοί Λάκης Λαζόπουλος, Μαρία Λεκάκη και Λευτέρης Ελευθερίου σε προσκαλούν στο Θέατρο Γκλόρια για ένα «Αποχαιρετιστήριο Δείπνο».

Ο Πιέρ (Λάκης Λαζόπουλος) και η Κλοτ (Μαρία Λεκάκη) είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι Γάλλων που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Ένα ζευγάρι που ασφυκτιά λόγω των πολλών οικογενειακών, επαγγελματικών και κοινωνικών του υποχρεώσεων.

Αποχαιρετιστήριο δείπνοΣε μία απεγνωσμένη προσπάθεια τους να αναπνεύσουν αποφασίζουν να διακόψουν την επαφή τους με κάποια φιλικά ζευγάρια οργανώνοντας αποχαιρετιστήρια δείπνα. Η αρχή γίνεται με τον παλαιότερο ίσως φίλο του Πιέρ, Αντουάν Ρουαγιέ (Λευτέρης Ελευθερίου)…

Το «Αποχαιρετιστήριο Δείπνο» είναι μία μαύρηαπρόβλεπτη γαλλική κωμωδία, διαποτισμένη με αρκετά στοιχεία σουρεαλισμού και παραδοξότητας, των Matthieu Delaporte και Alexandre de la Patelliere, διασκευασμένη από τον Λάκη Λαζόπουλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου.

Είναι μία κωμωδία που προσφέρει γενναιόδωρα στο θεατρόφιλο αθηναϊκό κοινό αμέτρητες ευκαιρίες πηγαίου γέλιου, αλλά ταυτόχρονα το καθιστά και κοινωνό κάποιων σημαντικών προβληματισμών που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, θέμα στο οποίο είναι θεμελιωμένη ολόκληρη η παράσταση.

Συγκεκριμένα, το συγγραφικό γαλλικό δίδυμο μέσα από το θεατρικό του κείμενο θίγει την φθορά των ανθρωπίνων σχέσεων φιλικών και συζυγικών, στο πέρασμα των χρόνων…

Αποχαιρετιστήριο δείπνοΦθορά που επιφέρει το βάλτωμα των σχέσεων, την ατονία του πρωταρχικού τους νοήματος, αλλά και την συμβιβαστική διατήρηση τους γιατί κανείς δεν εμφανίζει το θάρρος να αντιμετωπίσει το τέλμα στο οποίο έχουν οδηγηθεί η σχέση, μα ούτε και να συζητήσει με ειλικρίνεια τα όποια προβλήματα έχει φέρει ο χρόνος, με σκοπό την επίλυση τους και την αναζωπύρωση αυτής.

Η σύμπραξη των τριών βιρτουόζων κωμικών ηθοποιών μόνο επιτυχής θα μπορούσε να χαρακατηριστεί αφού οι παρουσίες και των τριών δένουν απόλυτα επάνω στο θεατρικό σανίδι του Γκλόρια.

Τόσο ο Λάκης Λαζόπουλος με τον Λευτέρη Ελευθερίου η παρουσία των οποίων είναι αρκετά πιο έντονη στη σκηνή, όσο όμως κι η Μαρία Λεκάκη που προσωπικά για μένα αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη και ίσως την ήρεμη δύναμη του έργου -γιατί κατάφερε να μου μεταδώσει την πλήξη και την δυσφορία που της προκαλούσε ο Αντουάν αποκλειστικά μέσα από την εκφραστικότητα του σώματος και του προσώπου της– ξεδιπλώνουν απολαυστικά τις άφθονες κωμικές πτυχές του υποκριτικού τους ταλέντου γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ σκηνής και θεατών, δημιουργώντας ένα έντονα οικείο κλίμα.

Κλίμα μέσα στο οποίο υποδέχονται το θεατρόφιλο κοινό τους για να τους χαρίσουν ένα αξέχαστο δίωρο άφθονου γέλιου, αλλά και προβληματισμού.

Προσωπικά, ξεχώρισα το τελευταίο μέρος της παράστασης όπου η παρουσία της Μαρίας Αποχαιρετιστήριο δείπνοΛεκάκη ήταν αναμφίβολα πιο έντονη και κατάφερε να μου προξενήσει γέλιο, αλλά κι η προσέγγιση του Λάκη Λαζόπουλου μετατράπηκε από κωμική σε δραματική-συγκινησιακή φορτίζοντας συναισθηματικά το κοινό, λυτρώνοντας το παράλληλα με την λήψη της τελικής του απόφασης…

Κλείνοντας, το «Αποχαιρετιστήριο Δείπνο» είναι μία κωμική παράσταση με νοηματικό βάθος που με βεβαιότητα θα σου προσφέρει ισάριθμες  δόσεις γέλιου και προβληματισμού.

“Βάφτα Μαύρα”: To Frapress.gr βρέθηκε στην γενική πρόβα της παράστασης!

Σχόλια