10 κοινωνικές ταινίες με βασικό άξονα την ρεαλιστική αποτύπωση των ανθρώπινων σχέσεων

Αφού περάσαμε από πολλά κινηματογραφικά είδη, εστιάσαμε στις κοινωνικές ταινίες, άλλες λίγο περισσότερο κωμικές κι άλλες πιο δραματικές, που μας άρεσαν και σου προτείνουμε τις δέκα παρακάτω, με τις οποίες δεν θα νιώσεις ότι χάνεις τον χρόνο σου (αν και γούστα είναι αυτά, εσύ θα κρίνεις αν ανταποκρίνονται στα κινηματογραφικά σου στάνταρ και προτιμήσεις). Ορίστε, λοιπόν, 10 κοινωνικές ταινίες με βασικό άξονα την ρεαλιστική αποτύπωση των ανθρώπινων σχέσεων και γενικότερα την ανθρώπινη φύση και τα βασικά ερωτήματα γύρω από αυτήν. Πάρτε αγκαλιά μια κουβέρτα και… καλή προβολή!

(ΥΓ. Η λίστα αρχίζει από τις λίγο πιο “χαζοταινίες” και σταδιακά βαραίνει το ύφος.)

1)Hector and the Search of Happiness(2014)

Παίζουν: Simon Pegg, Rosamund Pike, Tracy Ann Oberman.

Μια ταινία που καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται από τον τίτλο, και αναφέρεται πράγματι ακριβώς σε αυτό… στην αναζήτηση της ευτυχίας. Ένας ψυχίατρος αποφασίζει να παρατήσει την σταθερή και φαινομενικά ευτυχισμένη ζωή του, προκειμένου να βρει τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους. Τα συμπεράσματά του, ύστερα από ένα μακρινό και μεγάλης διάρκειας ταξίδι και μετά την επαφή του με πολύ διαφορετικό κόσμο, αν και ορισμένα τείνουν προς το κλισέ, αποτελούν τροφή για σκέψη και διαφορετική θεώρηση της ζωής. Η ταινία από άποψη σεναρίου δεν είναι τίποτε συγκλονιστικό, ωστόσο και μόνο η προσπάθεια να καταπιαστεί με ένα τόσο σημαντικό υπαρξιακό ζήτημα που έχει απασχολήσει τους περισσότερους αξίζει.

2)The little death(2014)

Παίζουν: Bojana Novakovic, Damon Herriman, Josh Lawson.

Αν και έχω αναφερθεί ξανά στην συγκεκριμένη ταινία όταν είχε πρωτοβγεί στις ελληνικές αίθουσες σε προηγούμενο άρθρο, θα επιμείνω ξαναπροτείνοντάς την γιατί όντως αξίζει. Οι ιστορίες πέντε εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους ζευγαριών έρχονται να ενωθούν με έναν κάπως παράδοξο τρόπο(θα καταλάβετε όταν την δείτε), αλλά και με βασικό κοινό άξονα τα σεξουαλικά φετίχ. Πού μπορεί να φτάσει ένας άντρας για να ικανοποιήσει την σύντροφό του; Πόσο μπορεί να αλλάξει ένα ζευγάρι που αρχίζει να ανακαλύπτει νέα πράγματα στο σεξ και ποια, σχεδόν σουρεαλιστική, συνέπεια μπορεί να έχει η αυταρχικότητα μιας γυναίκας στην σεξουαλική της ζωή με τον σύζυγο της; Η πολυπλοκότητα των σχέσεων και του ανθρώπινου μυαλού συμπυκνωμένη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική ταινία.

3)Life partners(2014)

Παίζουν: Leighton Meester, Gillian Jacobs, Adam Brody.    

Ένα εντελώς κοινότυπο σενάριο (δύο φίλες που όταν η μία κάνει σχέση, η άλλη νιώθει ότι την έχει παρατήσει), που ωστόσο είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί μια πολύ ευχάριστη και καλή για το «ανάλαφρο» είδος της ταινία. Αξιοπρεπέστατες ερμηνείες καθώς και καταστάσεις και συναισθήματα που αντικατοπτρίζουν την πιο βαθειά πλευρά αντίστοιχων περιστάσεων. Όχι μαλλιοτραβήγματα και ανώριμες συμπεριφορές, αλλά έξυπνοι χαρακτήρες με προβλήματα και ελαττώματα.

4)Stuck in love(2012)

Παίζουν: Jennifer Connelly, Greg Kinnear, Lily Collins.

Μια δραμεντί που περιγράφει τη ζωή μιας οικογένειας, στην οποία οι γονείς χώρισαν εξαιτίας απιστίας της μητέρας και τα σχεδόν ενήλικα παιδιά πλέον ζουν με τον διάσημο συγγραφέα πατέρα τους. Ωστόσο, η διαλυμένη σχέση των γονιών τους έχει επηρεάσει τις ισορροπίες των μετέπειτα σχέσεών τους.

5)Breathe in(2013)

Παίζουν: Felicity Jones, Guy Pearce.

Όταν η νεαρή Sophie, έρχεται μέσω προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ως φιλοξενούμενη στο σπίτι μιας φαινομενικά ευτυχισμένης οικογένειας, η σχέση της με τον καθηγητή και μουσικό πατέρα θα αλλάξει τις ισορροπίες για πάντα. Από τις καλύτερες ταινίες που παρόλο που σεναριακά περιέχει ένα εντελώς κλασσικό ειδύλλιο μεταξύ καθηγητή και φοιτήτριας, έχει εξαιρετική σκηνοθεσία και φωτογραφία, ενώ σκιαγραφεί τα συναισθήματα όλων των χαρακτήρων με απίστευτη διεισδυτικότητα.

6)The music never stopped(2011)

Παίζουν: J.K. Simmons, Lou Taylor Pucci, Julia Ormond.

Η προσπάθεια ενός απελπισμένου πατέρα να έρθει πάλι σε επαφή με τον άρρωστο γιο του, ο οποίος εξαιτίας όγκου στον εγκέφαλο δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες αναμνήσεις. Έτσι, ύστερα από την αποτυχία όλων των επιστημονικών λύσεων, καταφεύγει στην μουσικοθεραπεία. Μπορεί η μουσική να αποτελέσει πράγματι θεραπεία και στην περίπτωση της ταινίας να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά; Ένα συγκινητικό δράμα για τη ζωή μιας αγαπημένης οικογένειας.

7)Comet(2014)

Παίζουν: Justin Long, Emmy Rossum.

Μια ταινία για τους πολύ ρομαντικούς, που δεν βλέπουν όμως τον έρωτα σαν αρκουδάκια, καρδούλες και σοκολατάκια, αλλά σαν στιγμές που δεν σου λείπει τίποτε άλλο για να νιώθεις ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος. Σαν στιγμές που έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορείς να μοιραστείς τα πάντα και που μπορεί να κατανοήσει εσένα και τις παρανοϊκές σου εμμονές. Έναν άνθρωπο που νιώθεις ότι μπορεί να είσαι μαζί του για πάντα, κι αυτό φτάνει να γίνει τόσο τρομακτικό που σε κάνει να μαλώσεις μαζί του. Έναν τέτοιον έρωτα περιγράφει η συγκεκριμένη ταινία. Δύο ήρωες αληθινοί, με ελαττώματα και εμμονές, των οποίων την ιστορία βλέπουμε χωρίς χρονική αλληλουχία.

8)Only lovers left alive(2013)

Παίζουν: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska.

Μια εντελώς διαφορετική αποτύπωση βαμπιροειδυλλίου από αυτές που έχουμε στο μυαλό μας μέχρι τώρα, βλ. Twilight. Η ταινία τοποθετεί όλα τα -προφανέστατα όχι ανθρώπινα- τεκταινόμενα σε τόσο ανθρώπινο περιβάλλον και τα παρουσιάζει τόσο φυσιολογικά που στο μεγαλύτερο μέρος της ξεχνιέσαι και νομίζεις πως βλέπεις ένα απλό, καθημερινό αν και όχι τόσο κοινωνικό ζευγάρι. Η απόκοσμη φυσιογνωμία της Tilda Swinton, σε συνδυασμό με τα σκοτεινό περιβάλλον και τα σκούρα, μουντά χρώματα που επικρατούν στην ταινία δημιουργούν πολύ όμορφες εικόνες. Όσον αφορά το σενάριο, η σχέση των δύο πρωταγωνιστών αποτελεί κι αυτή μια πολύ καλή ρεαλιστική αποτύπωση της αληθινής αγάπης.

9)Waking Life(2001)

Παίζουν: Ethan Hawke, Trevor Jack Brooks, Lorelei Linklater.

Μια ταινία του σκηνοθέτη Richard Linklater, που φημίζεται για τις πραγματικά πολύ πρωτότυπες ιδέες του (τριλογία Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight που γυριζόταν κάθε 10 χρόνια και Boyhood, που επίσης γυριζόταν 11 χρόνια με τον πρωταγωνιστή να μεγαλώνει real time). Το Waking Life δεν περιέχει κάποια αντίστοιχη χρονική πρωτοτυπία, περιέχει όμως κανονικούς ηθοποιούς που έχουν μετατραπεί σε animation και ποικίλες σκηνές, ασύνδετες μεταξύ τους ως σπονδυλωτά μέρη ονείρου του πρωταγωνιστή. Το γεγονός ότι πρόκειται για όνειρο, δίνει την δυνατότητα στον σκηνοθέτη να παίξει με τους νόμους της φυσικής και να μην ακολουθεί κάποια λογική αλληλουχία. Ωστόσο, ο καταιγισμός φιλοσοφικών ιδεών για θέματα όπως η θρησκεία, η επιστήμη, ο υπαρξισμός, η ελεύθερη βούληση και πολλά ακόμη, έρχεται να «κάψει» πραγματικά τον εγκέφαλό σου και να σε κάνει να θες να δεις την ταινία για δεύτερη φορά, προκειμένου να κατανοήσεις όλα αυτά που ειπώθηκαν στις διάφορες σκηνές. Μια mindfuck ταινία φτιαγμένη με τον πιο light και διασκεδαστική εκδοχή της.

10)The Piano(1993)

Παίζουν: Holly Hunter, Harevy Keitel, Sam Neill.

Η συγκλονιστική ιστορία μιας κωφάλαλης γυναίκας, που παραδόθηκε για συνοικέσιο στην αφιλόξενη Νέα Ζηλανδία, έχοντας ως μόνη συντροφιά την κόρη της και το ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας πιάνο της. Ωστόσο, όταν βίαια της στερούν το τελευταίο, η ιστορία παίρνει μια πολύ διαφορετική τροπή στην προσπάθεια της να το πάρει πίσω. Μια κλασσική πλέον, βραβευμένη με 3 Όσκαρ, δραματική ταινία, την οποία αξίζει σίγουρα να δείτε. Περιέχει άλλωστε και ένα από τα καλύτερα και πλέον γνωστά soundtrack.

 

Σχόλια