Νομίζατε οτι θα σας άφηνα χωρίς φινάλε αυτό το μήνα; Το καλό σας το φυλούσα για το τέλος αγαπητοί μου αναγνωστες και ήρθε η ώρα να  μιλήσουμε για το Halloween.Όχι δεν είναι μόνο αυτό το έθιμο που σκαλίζουν  σχέδια σε κολοκύθες,ούτε μας έχει φάει η ξενομανία (εντάξει ίσως λίγο ,αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας).Σίγουρα οι περισσότεροι από σας έχετε δει ταινίες τρόμου όπως το Halloween  Collection ‘’Η νύχτα με τις μάσκες ‘’ (1978-2009), ή έχετε ακούσει για τα διάφορα events που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας προς τιμήν του. Αλλά ακόμα και αν δεν  έχετε ιδέα για αυτό,είμαι εδώ για να σας εξηγήσω  τα πάντα.

halloween-night-pumpkins-haunted-house-scary-3840x2400-wide-wallpapers.net

Αρχικά θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με τις  δικες  μας απόκριες. Παρόλα αυτά η ιστορία του έχει πολύ βαθύτερες ρίζες.Γιορτάζεται σήμερα,31 Οκτωβρίου και τη συναντάμε κυρίως στις ΗΠΑ και στο Καναδά,και τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.Το όνομα προέρχεται από το ‘’Allhalloweven’’ και σημαίνει ‘’Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων’’ που γιορτάζεται τη 1η Νοεμβρίου από τον καθολικό κόσμο.Θεωρείται ως  η μέρα που μπορεί να επιτευχθεί η επαφή με τον άλλο κόσμο ,αυτό των πνευμάτων, ημέρα της μαγείας  αλλά και γενικότερα μέρα που μπορεί να συμβεί κάθε τι το ‘’υπερφυσικό.

Το Halloween , διαθέτει μια παγανιστική χροιά και οι ρίζες του κατά μία θεωρία ίσως και να προέρχεται  από την Ρωμαϊκή Εποχή και συγκεκριμένα από τις γιορτές προς τιμήν της θεάς  των φρούτων και των καρπών, Πομόνας, είτε στη Γιορτή των Νεκρών ,Παρεντάλια. Από τον 8ο αιώνα μ.Χ θα λέγαμε οτι το Halloween είναι άμεσα συνυφασμένο με την αρχαία Κέλτικη γιορτή Shamain (Σάουιν),που σηματοδοτεί το τέλος της καλοκαιρίας και την προετοιμασία για την αρχή της βαρυχειμωνιάς.Κοινό σημείο αυτών των γιορτών; Μα φυσικά οτι όλες τους γιορτάζονταν είτε τέλος Οκτωβρίου είτε τη 1η Νοέμβρη.Στη Μεσαιωνική περίοδο,μετά από ‘’συνγχώνευση’’ όλων αυτών των γιορτών,στη Σκωτία και την Ιρλανδία άρχισε να αποκτάται το έθιμο του Halloween,με αποτέλεσμα οι Σκωτζέζοι και οι Ιρλανδοι που μετανάστευσαν στην Αμερική τον 19ο αιώνα ,μετέφεραν τις ‘’κολοκύθες’’ τους στη άλλη πλευρά του ωκεανού. Φυσικά ακόμα και σήμερα η χριστιανική εκκλησία αντιδρά θεωρώντας την ημέρα ως παγανιστική και ειδωλολατρική,με σατανικά στοιχεία (ναι ναι το είδαμε και αυτό).

maxresdefault

Το πορτοκαλί και το μαύρο.

Ναι έχετε δίκιο  δεν λες οτι ο συνδυασμός πορτοκαλί με μαύρο ταιριάζει και πολύ,ωστόσο συγχωρούμε αυτό το στυλιστικό ατόπημα λόγω της ημέρας.Το πορτοκαλί και το μαύρο είναι τα χρώματα που αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά το Halloween,και αυτό γιατί το πορτοκαλί συμβολίζει τη συγκομιδή του Φθινοπώρου ενώ  το μαύρο έχει το πένθιμο ρόλο για το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

«Φάρσα ή κέρασμα;»

Best-Happy-Halloween-Wallpaper5

Άλλο ένα έθιμο της ημέρας είναι το λεγόμενο ‘’trickor treat’’.Όπως είπαμε ,ένα από τα τρομακτικά θέματα της ημέρας είναι οι ψυχές.Υπάρχει ένας μύθος που λέει πως αν δεν δώσεις χρήματα ή φαγητό θα έχεις τη κατάρα και το στοίχειωμα ενός πνεύματος στο σπίτι σου.Αυτό εκμεταλλεύονται τα παιδιά κάθε χρόνο,ντύνονται μάγισσες ,ξωτικά και οτι άλλο μπορείς να φανταστείς πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα λέγοντας ‘’trick-or treat’’.Σύμφωνα με αναφορές ,η συνήθεια αυτή ξεκίνησε από το Μεσαίωνα και την εκμεταλλεύτηκαν οι φτωχοί. Τα εδέσματα της ημέρας είναι οι κολοκυθόπιτες, τα καραμελωμένα μήλα, ψωμί από κολοκύθα και τα soul cakes.

Jack o’ lanterns: Ο τσιγκούνης που έγινε κολοκύθα.

jack-o-lantern-event-image_0

Τι είναι αυτό που έχετε παρατηρήσει περισσότερο στο Halloween; Μα φυσικά τις σκαλισμένες ανατριχιαστικές κολοκύθες.Η ρίζα αυτού του έθιμου έρχεται και πάλι από την Ιρλανδία μέσα από έναν μύθο,αυτόν του τσιγγούνη Τζακ.Αυτός ο κατεργάρης κάλεσε τον διάβολο να πιούνε ποτό μαζί,επειδή όμως δεν ήθελε να πληρώσει ο ίδιος πρότεινε στον διάβολο να γίνει νόμισμα ώστε να πληρώσουν.Όταν ο διάβολος πήρε τη μορφή νομίσματος ,ο Τζακ το έβαλε στη τσέπη του δίπλα από ένα σταυρό εξαναγκάζοντας τον διάβολο να μη μπορεί να πάρει την κανονική του μορφή.Μετά από πολλά παρακάλια ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει με όρο να μην τον ενοχλήσει για ένα χρόνο αλλά και να μη πάρει τη ψυχή του όταν θα πέθαινε.Μετά από ένα χρόνο ο διάβολος βρήκε τον Τζακ να προσπαθεί να κόψει φρούτα από ένα δέντρο.Παρακάλεσε λοιπόν τον διάβολο να του το πιάσει ,όταν όμως ανέβηκε σκάλισε στο δέντρο ένα σταυρό κάνοντας ξανά τον διάβολο υποχείριο του.Ο δίαβολος υποσχέθηκε να μην τον ξαναενοχλήσει για 10 χρόνια.Όταν ο Τζακ πέθανε ο Θεός δεν τον δέχτηκε στον Παράδεισο λόγω της κακίας του Τζάκ αλλά ούτε ο διάβολος λόγω της υπόσχεσης του.Τότε του έδωσε ο διάβολος ένα αναμμένο κάρβουνο για τη νύχτα,εκείνος έβγαλε ένα ραπάνι το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο.Από τότε οι Ιρλανδοί σκαλίζουν ραπάνια,γογγύλια και κολοκύθες για να προστατεύουν τις οικίες από τα κακά πνεύματα αλλά και το πειραχτήρι Τζακ.

Spooky facts

Στις 31 Οκτωβρίου 1926,άφησε την τελευταία του πνοή ο διάσημος και μυστηριώδης μάγος Χάρι Χουντίνι.Όπως καταλαβαίνετε το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις αν και ο θάνατος του οφειλόταν στη σκωληκοειδίτιδα.

Το πιο creepy της υπόθεσης;Το φετινό Halloween είναι το 666ο ,πιο spooky και σατανικό πεθαίνεις! Συνομοσιωλόγοι πάρτε τα όπλα σας!

Τι νόημα έχει όμως να γιορτάσεις το Halloween στην Αθήνα ; Μα οι τέλειες παρτάρες που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια.Ξεκινάμε λοιπόν:

  1. A Spooktacular Halloween Night! #4 – «Six D.O.G.S» (31/10 ): Και φέτος το Six D.O.G.S κάνει το πιο καλοστημένο πάρτυ.Ξεκινώντας έχουμε στο Gig Space να ακούσεις τον Postriper (STFU Parties, YSP!WSY ) και τον Kris Riot (YSP!WSY ), στο Bar, όπου θα παίζουν οι Chevy (Needless ) και Christos Aggelopoulos (Diskotekken ), ή στο Screening «Screaming» Room, όπου θα προβάλλονται αποσπάσματα οι πιο τρομακτικές ταινίες που έχουν γυριστεί.

Αβραμιώτου 6-8 Μοναστηράκι.

Ώρα έναρξης:22:00

  1. All Things Dark-A Halloween Festival –«Ρομάντσο» (31/10 ): Παρτάρα εξίσου τέλεια διοργανώνει το Ρομάντσο. Η ενδυματολόγος, creative director και prop maker D’Arcy Foxx μας παρασέρνει με ένα φεστιβάλ που θα ξεκινήσει απο fashion performance για να συνεχιστεί με DJ sets στα δύο stages του χώρου.Ρούχα από τον Μιχάλη Μπαμπούση με μοντέλα ρε ρόλο humanoids. Στα decks θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο Dynamons (συνιδρυτής του label Echovolt ), ο Kasseta Rec. (ιδιοκτήτης του Kasseta Records ) και ο συλλέκτης Paul Bennett (που κρύβεται πίσω από τα re-edits της Moxie ). Στο δεύτερο stage θα παίξουν οι S for Sugar, Κωνσταντίνος Καλφακάκος και Photoharrie.

Αναξαγόρα 3-5,Ομόνοια

Ώρα έναρξης:23:00 Είσοδος ελεύθερη.

  1. Happy Halloween – «Hard Rock Cafe» (31/10 ): Προσωπικό μεταμφιεσμένο και προβολή αποσπασμάτων συναυλιών με ανατριχιαστική αίσθηση.

Αδριανού 52,Πλάκα

  1. Halloween Party – «Σχοινοβάτης» (31/10 ): Αιματοβαμμένα κοκτέιλ.

Σουλτάνη 4, Αθήνα

  1. The Most Embarrassing ’80s Halloween Party Ever – «Death Disco» (31/10 ): Κινηματογραφικές αναφορές στη διακόσμηση «Ο Ψαλιδοχέρης», «Η Νεκρή Νύφη», «Η Οικογένεια Άνταμς» )και ’80s pop, italo disco και trash από τους Λεωνίδα Σκιαδά, Σταμάτη Γρίσπο, Panos Dread και ExpiK. Τη διακόσμηση και τις μεταμφιέσεις επιμελείται η Frei Tag, η οποία θα βρίσκεται στο χώρο μέχρι τις 03:00 για να διορθώσει το makeup σου.  Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου Ψυρρή.

 

Εύχομαι να περάσετε όμορφα οτι και αν κάνετε!Από μένα καλό ανατριχιαστικό Halloween.

Happy-Halloween-Wallpaper-01

Σχόλια