Η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα της αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας της Καταλανίας και η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Ισπανίας όσον αφορά την οικονομία και τον πληθυσμό, μετά την Μαδρίτη.  Ο πληθυσμός της υπολογίζεται πάνω από 1,5 εκατομμύριο με επίσημη γλώσσα τα καταλανικά και νόμισμα το ευρώ.

                                              Γιατί να την επισκεφτείς;

 1. Skate, graffiti και αλητεία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 92’ έδωσαν την ευκαιρία στην πόλη να ανανεωθεί πολεοδομικά και να προσφέρει πληθώρα εγκαταστάσεων, ιδανικές για Skate ή όπως θα έλεγαν οι Ισπανοί para patinar. Η πόλη έχει αναδειχθεί σε Παγκοσμία Πρωτεύουσα του Skate, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες skaters απ’όλον τον κόσμο. Παράλληλα, η ενεργή παρουσία του graffiti, προσδίδει στην πόλη έναν αλήτικο χαρακτήρα.

Που θα τους συναντήσεις;

Για ρίξε μία ματιά στον SKATE MAP της Βαρκελώνης, με πιο γνωστά σκέιτ σποτ:

Plaza Universitat, MACBA, Forum, Fondo, Paral-lel. και το R.I.P.

2. Φαγητό, φαγητό και πάλι φαγητό.

Η Ισπανική κουζίνα έχει προσωπικότητα και η Βαρκελώνη είναι γεμάτη ευκαιρίες για να την ανακαλύψεις. Πέρα από τα παραδοσιακά ισπανικά πιάτα, βλέπε παέγια/paella γκασπάτσο/gazpacho και τορτίγια/tortilla, η ισπανική και κατ’ επέκταση η καταλανική κουζίνα είναι πλούσια σε θαλασσινά, λαχανικά και κρεατικά. Η δε δεύτερη φημίζεται ιδιαίτερα για τα θαλασσινά της πιάτα.

Τι να δοκιμάσεις;

Escalivada: Παραδοσιακή σαλάτα με ψάρι.

pà amb tomàquet: Καταλανικό ψωμί με ντομάτα και λάδι

Butifarra amb mongetes: παραδοσιακό λουκάνικο με όσπρια.

Έχει και γλυκά το μενού:

Crema catalana, το πιο γνωστό καταλανικό γλυκό. Είναι μία λευκή κρέμα με επικάλυψη καραμελωμένης ζάχαρης.

Mel i mató, μία παραλλαγή του queso fresco-ισπανικός τύπος τυριού- που σερβίρεται με μέλι.

Και εφόσον είσαι στην Ισπανία, δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις chocolate con churros, ρόφημα ζεστής πικτής σοκολάτας, συνοδευόμενη από σιροπιαστά αφράτα μπαστουνάκια ζύμης. Μιαμ!

Τι να πιεις;

Δεν θέλει και πολλή σκέψη, Sangría! Επίσης γευστικό είναι και το Tinto de Verano– κρασί με λεμόνι. Για τους φαν της μπύρας η mahou είναι φτηνή, γευστική και διαθέσιμη σε κάθε γωνιά της Ισπανίας.

3. Viva la Fiesta.

Οι Ισπανοί διασκεδάζουν και με το παραπάνω. Η πόλη είναι γεμάτη με μπυραρίες, bars και clubs. Τα ποτά είναι σε χαμηλές τιμές, στα σωστά μέρη ακόμα και σε εξευτελιστικές. Ιδανική ώρα εξόδου: 23:00-24:00, ιδανική ώρα επιστροφής: όταν ανατείλει ο ήλιος! 

Που να βγεις;

Ως πιο τουριστικές περιοχές θεωρούνται το Paseo Marítimo de la Barceloneta και η la Villa Olímpica. Σειρά έχουν οι Zona Alta (Aribau)María Cubí και το Santaló. Τέλος η Eixample είναι η πιο κεντρική γειτονιά, γεμάτη bars και clubs.

4. «Més que un club»

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου σίγουρα δεν θα χάσουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το θρυλικό γήπεδο της Barca, Καμπ Νόου. Γιατί, όπως και να το κάνουμε είτε είσαι φίλαθλος της ομάδας είτε όχι, είναι δύσκολο να μην παραδεχτείς ότι η Barcelona είναι μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες του αιώνα μας.

Δες εδώ πως να πας και τι να δεις.

Α! και μη ξεχάσεις να ζητωκραυγάσεις το σύνθημα της ομάδας  «Més que un club», ελληνιστί «περισσότερο από ένα κλαμπ».

 

 5. Όλα είναι…τέχνη!

Σε κάθε σπιθαμή της Βαρκελώνης, η τέχνη πρωταγωνιστεί. Από την τέχνη του δρόμου -το graffiti μέχρι την αρχιτεκτονική των κτηρίων του Gaudi και το μουσείο σύγχρονης τέχνης του Miró. Οι τιμές δεν είναι παντού προσιτές, όμως σίγουρα αξίζει τον κόπο- και το κόστος (!)- να επισκεφτείς μερικά από αυτά.

Εδώ θα βρεις τα σημαντικότερα Μουσεία τέχνης της Βαρκελώνης.

6. La Sagrada Familia

Ξεκινώντας να γράφω το άρθρο δεν είχα σκοπό να αναφέρω τα κλασικά αξιοθέατα της πόλης. Όμως η Sagrada Familia είναι η εξαίρεση μου! Δεν πρόκειται για μία απλή εκκλησία αλλά για έναν ναό με όλη την σημασία της λέξης. Πιστός ή όχι, αντικρίζοντας αυτό το ημί-ολοκληρωμένο δημιούργημα του Gaudi δεν γίνεται να μην νιώσεις δέος -αν όχι για τα θεία, τότε σίγουρα για την τέχνη. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1882 και ένα έτος αργότερα, ο Gaudi ανέλαβε έργο. Μέχρι τον θάνατο του το 1926, είχε προλάβει να ολοκληρώσει μόνο το ένα τέταρτο του ναού. Ο Ισπανικός Εμφύλιος καθυστέρησε την ολοκλήρωση του ναού, η οποία όμως άρχισε να προχωράει σταδιακά την δεκαετία του 50’. Η Sagrada Familia παραμένει ημιτελής με πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωση της, το 2026. Παρότι ημιτελής είναι αναμφίβολα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα της σύγχρονης εποχής.

 7. Barceloneta

Αν ακόμα δεν σε έχω πείσει τότε η Barceloneta, θα το κάνει! Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη σε περιμένει μία από τις πιο φημισμένες παραλίες της Ευρώπης. Δεδομένης της τοποθεσίας της -στα παράλια μιας μεγαλούπολης- διατηρείται ικανοποιητικά καθαρή. Οι δύο ουρανοξύστες που βρίσκονται λίγα βήματα από την ακτή, προσδίδουν μία industrial ατμόσφαιρα στο τοπίο.

8.Ώρα για περίπατο

Την Βαρκελώνη κοσμούν αμέτρητα πάρκα και πλατείες.  Το ξακουστό πάρκο του Gaudi- πάρκο Güell– είναι γεμάτο μικρούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς περιμένοντας να τους ανακαλύψεις. Δυστυχώς, τα τελευταία χρονιά  η πληρωμή εισόδου σε ορισμένα σημεία του πάρκου έχει καταστεί υποχρεωτική. Ωστόσο και μόνο η περιήγηση στους χώρους που είναι ελεύθεροι προς όλους, αξίζει τον κόπο. Όσον αφορά τις πλατείες, οι πιο γνωστές είναι η Plaça Catalunya,  Plaça Nova, Plaça real και η Plaça de España.

9. Events – Festivals

Κάθε χρόνο στην Βαρκελώνη λαμβάνει χώρα πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Φέτος την τιμητική τους είχαν το F1 Grand Prix και το μουσικό φεστιβάλ Sónar. Πριν κλείσεις τα εισιτήρια σου, ενημερώσου για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να παρευρεθείς σε αυτές.

10. Amor, amor..

Αν δεν ερωτευτείς την πόλη, είναι πολύ πιθανόν να ερωτευτείς κάποιον Ισπανό ή Ισπανίδα. Οι πρώτοι φημίζονται για το φλερτ τους, ενώ οι δεύτερες για την γοητεία τους. Η ζωή της πόλης είναι ζωηρή και άκρως ερωτική. Και αν η τύχη σου δεν είναι οι Ισπανοί, μην ανησυχείς. Η πόλη είναι μία πολυπολιτισμική βόμβα γεμάτη τουρίστες και ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων.

Ακόμα να ετοιμάσεις βαλίτσες;

Σχόλια