Ο Σαλβαντόρ Νταλί ήταν σίγουρα ένας εκκεντρικός άνθρωπος και αυτό φαίνεται από τις ιδέες και το έργο του!

Ο Σαλβαντόρ Νταλί ήταν ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους στην ιστορία της τέχνης. Ήταν ένας εκκεντρικός Ισπανός, που, αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα από το μουστάκι του, ίσως να το καταλάβετε από τα σουρεαλιστικά καλλιτεχνικά του έργα.

Εμείς εδώ δε θα μιλήσουμε για πίνακες. Όχι. Θα μιλήσουμε για πιο ογκώδη και χειροπιαστά έργα του, όπως το Καναπέ με τα Χείλη της Mae West.

Είναι ένας σουρεαλιστικός καναπές του Νταλί, ξύλινος με σατέν επένδυση και με σχήμα των χειλιών της Mae West, sex symbol της εποχής, την οποία θαύμαζε ο ζωγράφος.

Mae West

Mae West

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το 1936 ο Νταλί δημιούργησε το Τηλέφωνο Αστακό (πολύ γνωστό ως Αφροδισιακό τηλέφωνο) για τον Άγγλο ποιητή Edward James, μεγάλο συλλέκτη σουρεαλιστικής τέχνης.

Είναι κλασικό παράδειγμα σουρεαλιστικών αντικειμένων, φτιαγμένο από τη σύνδεση πραγμάτων όχι και τόσο φυσιολογικά παρεμφερών μεταξύ τους, με αποτέλεσμα κάτι πιο παιδικό και απειλητικό.

Ο Νταλί πίστευε ότι αυτά τα αντικείμενα μπορούσαν να αποκαλύψουν τους μυστικούς πόθους του ασυνείδητου.

Οι αστακοί και τα τηλέφωνα είχαν στενή σεξουαλική συνάφεια για τον Νταλί. Το τηλέφωνο εμφανίζεται σε μερικούς πίνακές του στο τέλος της δεκαετίας του ’30, όπως στον πίνακα Mountain Lake, και ο αστακός εμφανίζεται σε ζωγραφιές και σχέδιά του, συνήθως συνυφασμένα με την ερωτική ευχαρίστηση και τον πόνο. Ο Νταλί, συχνά, συνέδεε στενά το φαγητό με το σεξ.

salvador-dal-mountain-lake-1938-1335621832_org

Mountain Lake – Salvador Dali

Στο Αφροδισιακό Τηλέφωνο, η ουρά του αστακού, όπου βρίσκονται τα γεννητικά του όργανα, είναι τοποθετημένη ακριβώς στη θέση του στόματος.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο έργο Rainy Taxi, γνωστό ως Mannequin Rotting in a TaxiCab (Το Μοντέλο που σαπίζει στο ταξί). Το 1938, ο Νταλί δημιούργησε αυτό το τρισδιάστατο έργο τέχνης, αποτελούμενο από ένα πραγματικό αυτοκίνητο και δύο μοντέλα.

Στην μπροστινή θέση κάθεται ο σοφέρ, ενώ η γυναίκα στα πίσω καθίσματα. Ένα σύστημα από πίπες προκαλεί «βροχή» μέσα στο ταξί. Η γυναίκα φοράει βραδινό φόρεμα. Τα μαλλιά της είναι ατημέλητα. Μαρούλι και πικραλίδες φυτρώνουν γύρω της. Ζωντανά σαλιγκάρια σέρνονται μπροστά της. Ο σοφέρ έχει κεφάλι καρχαρία.

dalimuseum_05
Η Μεσόγειος Θάλασσα, που στα 20 μέτρα δείχνει το πορτραίτο του Lincoln (1976, Salvador Dali)

dalimuseum_04

Σχόλια