Επιμέλεια: Στέφη Σταμπουλιάν

Ποιος μπόρεσε να κοιμηθεί την νύχτα που παρακολούθησε τον Τζακ Νίκολσον να τρέχει με ένα τσεκούρι παραμάσχαλα στη «Λάμψη»; Ποιος δεν ούρλιαξε μαζί με το άτυχο θύμα στην ντουζιέρα του «Ψυχώ»;

Δεν περιμένουμε απάντηση, αλλά για κάποιον λόγο, γνωρίζουμε πως όσο κι αν φοβάστε, λατρεύετε να παρακολουθείτε ένα καλό θρίλερ πού και πού. Γι’ αυτό κι εμείς σας βρήκαμε τις 7 αγαπημένες  μας ταινίες τρόμου και είναι όλες αποδεδειγμένα ταινιάρες.

7) Jaws (1975)

θρίλερ

Όταν ένας γιγάντιος λευκός καρχαρίας πλησιάζει τα νερά ενός μικρού νησιού, οι ανθρώπινες δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να παλέψουν με το «θηρίο», να αντιμετωπίσουν την οργή της φύσης και να μας χαρίσουν στιγμές απανωτών… εγκεφαλικών, που φυσικά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο εμβληματικό soundtrack που σπάει κόκαλα και νευρώνες. 

6) Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι (1974)

Πέντε φίλοι επισκέπτονται ένα παλιό σπίτι, όπου τους επιτίθεται ένας δολοφόνος που κραδαίνει αλυσοπρίονο και τους κυνηγά μέχρι τέλους για να απολαύσει την σφαγή τους. Το κλασικό μοτίβο της απομονωμένης παρέας που παγιδεύεται από έναν ψυχοπαθή συναντά εδώ μία από τις πιο τρομακτικές εκδοχές του. Πολλά remake επιχειρήθηκαν, αλλά η ταινία του Tobe Hooper παραμένει κλασική.

5) Η σιωπή των αμνών (1991)

θρίλερ

Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είναι ένας έγκριτος ψυχίατρος, και τυχαίνει να… τρώει και ανθρώπους. Ο Άντονι Χόπκινς ενσαρκώνει περίφημα αυτή την τρομακτική φιγούρα που στιγμάτισε τα 90’s και προσπάθησε να βάλει τα δύο πόδια της Jodie Foster σε ένα παπούτσι.

4) Nosferatu (1922)

Μπορεί σήμερα η αισθητική της βουβής εποχής να μας ξενίζει, αλλά αυτό δεν αναιρεί τίποτα από την αξία αυτού του «πατέρα» του είδους: Ο F.W. Murnau θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών και στην περίπτωση του Nosferatu παρουσίασε στο κοινό μία από τις πρώτες κινηματογραφικές μεταφορές του μύθου του Δράκουλα, κατά πολλούς την πιο αξιοσημείωτη και τρομακτική εκδοχή του, που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη και έναν αιώνα περίπου μετά την πρώτη του προβολή.

3) Ο Εξορκιστής (1973)

θρίλερ

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το πόσο τρομακτική είναι η συγκεκριμένη ταινία, σκηνοθετημένη ευρηματικά από τον William Friedkin και με την Ellen Burstyn στο τιμόνι του cast. Αρκεί να σας αναφέρουμε τον σατανά που εισβάλλει στο στόμα ενός μικρού κοριτσιού, τον πράσινο εμετό που ίπταται προς κάθε ανυποψίαστο περαστικό, το κεφάλι που γίνεται σβούρα και τις εξαιρετικά σοκαριστικές σκηνές του εξορκισμού.

2) Η Λάμψη (1980)

Ο Στάνλει Κιούμπρικ απομονώνει την οικογένεια που γέννησε η φαντασία του Stephen King σε ένα ξενοδοχείο κάπου στην ερημιά, και μας κλειδώνει κι εμάς μαζί με τα ατυχή μέλη της, που παρακολουθούν τον Jack Nickolson να καταλαμβάνεται από πνεύματα και να βγαίνει παγανιά με το τσεκούρι.

1) Ψυχώ (1960)

θρίλερΜην περιμένετε να δείτε ολόκληρες σκηνές γεμάτες αίματα και ουρλιαχτά. Μία τέτοια τρομακτική σκηνή αρκεί για να σας κοπεί η ανάσα. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γνωρίζει πολύ καλά το ψυχολογικό παιχνίδι του θρίλερ, που μας κρατά στην άκρη της θέσης μας ακόμη και μετά την περίφημη σκηνή του ντους.

Η σκιά της γυναίκας που πλένεται, το μαχαίρι που πλησιάζει και από εκεί και πέρα, η ταινία είναι γεμάτη σασπένς με έναν από τους «κακούς» του σινεμά, τον Norman Bates.

 

Σχόλια