Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2020, ανατρέχουμε στις ταινίες που συζητήθηκαν,βραβεύτηκαν και αγαπήθηκαν από τους σινεφίλ τη χρονιά που μας πέρασε.

 

Η φετινή χρονιά μπορεί να  ήταν  φτωχότερη κινηματογραφικά με κλειστές αίθουσες λόγω πανδημίας και  πολλές αναβολές κυκλοφοριών ωστόσο δεν ήταν λίγες οι  ταινίες που  μεταπήδησαν στις διαδικτυακές πλατφόρμες. χαράζοντας μια νέα εποχή στο live streaming.

1 Tenet

Το βραβείο της πιο πολυσυζητημένης ταινίας της χρονιάς ανήκει δικαιωματικά στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν.Μια  υψηλών προδιαγραφών παραγωγή, με χαοτικό σενάριο και άρωμα «Inception» γέμισε τις αίθουσες και ήρθε σαν μια ανάσα στο βαρύ κλίμα της πανδημίας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, διχάζοντας το κοινό που έμεινε με τον ενθουσιασμό και με πολλές απορίες για το τι θέλει τελικά να πεί ο ποιητής.

 

2I am thinking of ending things

Η επιστροφή του Τσάρλι Κάουφμαν, δημιουργού της «Αιώνιας Λιακάδας ενός Καθαρού μυαλού» τα είχε όλα. Υπαρξιακή αγωνία,φοβίες,έρωτα,γηρατειά. Σε μιάμιση περίπου ώρα ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, κατόρθωσε μέσα από τη συνήθη τακτική της αλληγορίας να παντρέψει όλα εκείνα τα δύσκολα ερωτήματα των εσωτερικών αναζητήσεων σε ένα κατά τα άλλα ασήμαντο ταξίδι μιας κοπέλας στους γονείς του αγοριού της. Αν και  ίσως ξένισε κάποιους με τη σουρεαλιστική προσέγγιση του, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη της αφήγησης του και τα έξυπνα τρικ με τα οποία καταφέρνει να προσεγγίσει αιώνιους προβληματισμούς της ανθρώπινης φύσης.

3Little Women

Το διαχρονικό μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Άλκοτ «Μικρές Κυρίες» και η  ιστορία της Τζο Μάρτς και των αδερφών της ενέπνευσε τη Γκρέτα Γκέργουικ να δώσει τη δική της κινηματογραφική ανάγνωση στο έργο. Με ένα λαμπερό κάστ ανερχόμενων ηθοποιών όπως η Σίρσα Ρόναν, η Φλόρενς Πιού και ο Τιμοτέ Σαλαμέ,η Γκέκργουικ έφερε μια φρέσκια διήγηση με φεμινιστική χροιά στη μεγάλη οθόνη, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και μαζί 6 υποψηφιότητες για όσκαρ.

4 The lighthouse

Το βραβευμένο κλειστοφοβικό θρίλερ του Ρόμπερτ Έγκερς θα μπορούσε να αποτελεί μια άτυπη προικονομία του εγκλεισμού που θα πρωταγωνιστούσε το 2020. Δυο φαροφύλακες αποκλείονται στο φάρο μιας ανεμοδαρμένης βραχονησίδας και έρχονται αντιμέτωποι με το βαθύτερο εγώ αλλά και τις ψυχικές συνέπειες της απομόνωσης. Με ένα καθηλωτικό ασπρόμαυρο κάδρο από τον  οσκαρικό διευθυντή φωτογραφίας Γιάριν Μπλάσκε και τις μελετημένες ερμηνείες του Νταφόε και του Πάτινσον, ο «Φάρος» είναι ένα σκοτεινό πολυεπίπεδο δράμα με πολλές αναγνώσεις που βρίθει αναφορών από τη μυθολογία αλλά και την αρχαία τραγωδία.

5Nomadland

Η Κλόι Ζάο είναι πρώτη δημιουργός που κατάφερε να κερδίσει  με το «Nomadland» το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας αλλά και το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ του Τορόντο. Η ταινία πραγματεύεται τη στροφή ζωής μιας εξηντάχρονης, την οποία υποδύεται η βραβευμένη με όσκαρ  Φράνσις Μακντόρμαντ, από το δυτικό πολιτισμό στη νομαδική ζωή. Ένα  οδοιπορικό  προσωπικής αναζήτησης στη αμερικανική δύση, δοσμένο με λυρισμό που έχει ήδη χαράξει την πορεία τους προς τα όσκαρ.

6 Josep

Το Φεβρουάριο του 1939, επί δικτατορίας του Φράνκο, ένας ταλαντούχος  Ισπανός ζωγράφος  ονόματι Γιόσεπ αναζητά καταφύγιο στη Γαλλία. Παγιδευμένος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης θα αναπτύξει μια ξεχωριστή φιλία με ένα γάλλο χωροφύλακα. Ένα σκληρό και συνάμα τρυφερό animation ενηλικίωσης που ακολουθεί τη ιστορική διαδρομή από τον πόνο της σκλαβιάς στην ελευθερία και δείχνει το δρόμο για τη λύτρωση μέσω  της τέχνης. Ο Γιόσεπ του Ορέλ, ανθρώπινος και πιο επίκαιρος ποτέ κέρδισε το βραβείο κοινού και σεναρίου στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας.

7The Trial of the Chicago 7

Ο Άαρον Σόρκιν και το Netflix έφεραν  στο φως τη διαβόητη δικαστική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Νίξον και επτά διαδηλωτών με φόντο το Συνέδριο των Δημοκρατικών το 1968. Ο μετρ του δικαστικού δράματος παρουσίασε τα γεγονότα με σαφές πολιτικό σχόλιο, αρκετές  δόσεις  χιούμορ και μπόλικο χολιγουντιανό αέρα , χωρίς να ξεφεύγει από τα αληθινά γεγονότα  και τη σύνδεση με το σήμερα.

8The Invisible man

Το ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του Τζέιμς Γουέιλ είναι μια φιλόδοξη ταινία τρόμου, δια χειρός Λι Γουάνελ. Ο έμπειρος σκηνοθέτης τoυ είδους χτίζει ένα κρεσέντο αγωνίας στην πλάτη της ηρωίδας του, η οποία διώκεται από μια αόρατη απειλή μετά την αυτοκτονία του βάναυσου συντρόφου της. Με όχημα την   ευρηματική πένα της Ελίζαμπεθ Μος, ο «Αόρατος Άνθρωπος» εξελίσσεται σε ένα προσωποκεντρικό θρίλερ με φεμινιστική νότα που σε απειλεί σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Από τις ευχάριστες εκπλήξεις στο χώρο του τρόμου για φέτος.

9 The Digger

Το «Digger» του Τζώρτζη Γεωργάκη  με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη και τον Αργύρη Πανταζάρα είναι ένα σύγχρονο γουέστερν με θέμα τη σύγκρουση πατέρα-γιού και φόντο την άγρια φύση. Με διεθνείς διακρίσεις και πέντε βραβεία στο  61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μεταξύ των οποίων του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και του κοινού, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο  δείγμα γραφής για το ελληνικό σινεμά.

10Mank

Στον απόηχο του 2020, ο Ντέιβιντ Φίντσερ κυκλοφόρησε  μέσω του Netflix το «Mank» ,ή αλλιώς τον άνθρωπο πίσω από το θρυλικό «Πολίτη Κέιν». Ο σκηνοθέτης αφορμάται από το μύθο γύρω από την πατρότητα του έργου της θρυλικής ταινίας, αμφισβητεί τον Όρσον Γουέλς και προβάλλει το πορτραίτο του Χέρμαν Τζ. Μάνκιεβιτς, γνωστού ως Μάνκ. Με τη δύναμη του ασπρόμαυρου κάδρου, αναπαράγει τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ και κλείνει το μάτι στο σήμερα. Αναμφίβολα,την παράσταση έκλεψε ο Γκάρι Όλντμαν που φλερτάρει με μια ακόμη υποψηφιότητα  όσκαρ και γιατί όχι το χρυσό αγαλματίδιο.

 

*Οι προαναφερόμενες  ταινίες κυκλοφόρησαν στις ελληνικές αίθουσες ή μέσω streaming  το 2020.

Υ.Γ Καλή χρονιά με  ανοιχτές αίθουσες και περισσότερες  ταινίες !

 

Σχόλια