Η Βαλκανική τριλογία της Manning με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Για τον πόλεμο με τα μεγαλύτερα θύματα στην παγκόσμια ιστορία έχουν γραφτεί αρκετά λογοτεχνικά έργα, ποιήματα και πεζά. Είναι λιγοστά, όμως, εκείνα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν τα Βαλκάνια αυτό το γεγονός. Η Βαλκανική τριλογία ανήκει στην ομάδα αυτών αποτελώντας μία πιστή αναπαράσταση του πολέμου στη χερσόνησο των Βαλκανίων.
Η βρετανίδα Olivia Manning, συγγραφέας των τριών μυθιστορημάτων έζησε όλα τα γεγονότα που περιγράφονται εντός του βιβλίου. Πέρασαν μαζί με τον σύζυγό της από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τέλος την Παλαιστίνη.
Για τα βιώματά της από τον Β’ ΠΠ στις δύο πρώτες χώρες αφιέρωσε τα τρία μυθιστορήματα της παρούσας τριλογίας.
Η μεγάλη τύχη
Πρωταγωνιστές της Βαλκανικής τριλογίας είναι ο Βρετανός καθηγητής αγγλικών Γκάι Πρινγκλ και η σύζυγός του Χάριετ. Αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Ρουμανία, ύστερα των δύσκολων καταστάσεων που βίωναν στη Μεγάλη Βρετανία. Με αυτόν τον τρόπο, στο πρώτο μέρος της τριλογίας, γίνονται μάρτυρες της προέλασης του Γ’ Ράιχ στην Ευρώπη και της υπόγειας ανάπτυξης σχέσεων των Γερμανών με τη Ρουμανία.
Στις σελίδες αυτές ζωγραφίζεται με γλαφυρούς τρόπους ο κύκλος της Βρετανική Διπλωματικής Αποστολής στο Βουκουρέστι, με πολλούς αυτής της ομάδας να παρουσιάζονται ως απέλπιδες της ζωής λόγω των αμφίρροπων καταστάσεων.
Η κατεστραμμένη πόλη
Ο τίτλος του δεύτερου μέρους είναι αντιπροσωπευτικός όλων των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Ρουμανία: η χώρα διχάζεται ανάμεσα στη Βρετανία και στη συμμαχία του Άξονα.
Τα κύρια γεγονότα είναι η πολιτική ανωμαλία και η άνοδος του εθνικισμού με τη Σιδηρά Φρουρά της Ρουμανίας. Αντιμέτωποι με τις καταστάσεις, οι περισσότεροι από τους ήρωες αποφασίζουν να μεταναστεύσουν είτε στο Κάιρο είτε σε άλλες, προς το παρόν, ασφαλέστερες χώρες.
Ήρωες και φίλοι
Φόντο στο τελευταίο και καταληκτικό μέρος της τριλογίας είναι η Αθήνα της παραμονής έναρξης της μάχης στο αλβανικό μέτωπο.
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο
Στα τρία μυθιστορήματα η εξέλιξη των χαρακτήρων δεν είναι μεγάλη, ωστόσο δεν λείπει. Δίπλα στις μοναδικές εξελίξεις που τυχαίνει να είναι οι αλλαγές της πολιτικής σκηνής και των σχέσεων των κρατών στα Βαλκάνια, πραγματοποιούνται εσωτερικές μεταπλάσεις στους ήρωες.
Η πάλη που παρατηρούμε σε όλη την τριλογία, μία πάλη ψυχολογικών και κοινωνικών διαστάσεων είναι η μεγαλύτερη αξία της, ύστερα από εκείνην της λειτουργίας της ως ιστορική πηγή.
Κυρίως, στα δύο βασικά πρόσωπα μεταφέρονται οι απόψεις μιας ολόκληρης γενιάς: ορισμένοι άνθρωποι είναι κοινωνικοί για να κερδίσουν το συμφέρον τους, όπως στην περίπτωση του Γκάι, ενώ άλλοι εμπιστεύονται τον ίδιο τους τον εαυτό, όπως η Χάριετ, ζυγιάζουν καλύτερα τις καταστάσεις και δεν προσγειώνονται ποτέ απότομα λόγω της μοχθηρίας των υπολοίπων.
Εξάλλου, όπως δηλώνεται έμμεσα σε ένα σχόλιο της Χάριετ:
στην πραγματικότητα δεν ήταν αρκετά ώριμοι για τη ζωή που ζούσαν.
Η Βαλκανική τριλογία της Olivia Manning κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο”.