Η λέξη προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει τροχός ή δίσκος. Τι είναι όμως τα Τσάκρα και πως συνδέονται με την επιστημονική έρευνα;
Πριν βιαστείς να κρίνεις το άρθρο και να το αποκαλέσεις woo-woo, όπως οι Αμερικάνοι φίλοι μας, σου λέω ότι είναι γραμμένο με σκεπτικισμό, περιέργεια -λόγω της φήμης που έχουν αποκτήσει αυτές οι πρακτικές- και χωρίς ιδιαίτερες προσωπικές δοκιμές, πέρα από απλό καθημερινό διαλογισμό.
Κάνουμε λόγο για το πως το άγχος και μία κακή ψυχολογία, που σωματοποιούνται, μπορούν να φτάσουν το σώμα σε νοσηρές καταστάσεις. Πάνω σε αυτή την ιδέα μπορούμε να κατανοήσουν την λειτουργία που αποδίδουν στα Τσάκρα.
Το θέμα της ζωτικής ενέργειας του σώματος και της ισορροπίας αυτής αναφέρεται σε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης και συγκέντρωσης, στον Διαλογισμό, τη Γιόγκα, την θεραπεία Ρέικι.
Τι είναι τα Τσάκρα;
Η έννοια της ζωτικής ενέργειας που ρέει στο σώμα υπάρχει σε πολλούς πολιτισμούς του πλανήτη, από τα πανάρχαια χρόνια. Στην Κίνα συναντάται ως Qi ή Ch’i και στον Ινδουισμό ως Prana.
Τα Chakras είναι ενεργειακά κέντρα στο σώμα που διανέμουν αρμονικά την ενέργεια. Η λέξη προέρχεται από τα σανσκριτικά, που είναι η κλασσική ινδική γλώσσα, και σημαίνει τροχός ή δίσκος, ο οποίος όταν ενεργοποιείται, γυρνάει εκπέμποντας την ενέργεια, με απλά λόγια υπάρχει ισορροπία στην λειτουργία του σώματος.
Για τους περισσότερους τα Τσάκρα είναι 7, αν και υπάρχουν άτομα που κάνουν λόγο γα 12 ή και 32 chakras, που ονομάζουν πνευματικά chakras εκτός του σώματος. Αριθμούνται συνήθως από κάτω προς τα πάνω. Το καθένα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του σώματος και συνδέεται με διαφορετικές σωματικές λειτουργίες και με διαφορετικά αγαθά, έχει διαφορετικό χρώμα, συνδέεται με διαφορετικό στοιχείο του κόσμου και με διαφορετικούς κρυστάλλους στην κρυσταλλοθεραπεία.
Αν κάτι διαταράξει την περιστροφή των ενεργειακών δινών, ή ακόμη την σταματήσει, τότε προκαλούνται συμπτώματα πνευματικά αλλά και σωματικά, όπως παθήσεις και ασθένειες.
Πρώτο – Root Chakra – Muladhara
Τοποθετείται στο τέλος της σπονδυλικής στήλης. Είναι η ρίζα που μας κρατάει σταθερούς στο έδαφος και στη ζωή. Είναι υπεύθυνο για το αίσθημα επιβίωσης και ασφάλειας και τις βασικές μας ανάγκες. Σχετίζεται με τα γεννητικά όργανα, τα οστά, το αίμα και τα επινεφρίδια.
Χρώμα: Κόκκινο.
Δεύτερο – Sacral Chakra – Svadhishthana
Τοποθετείται πάνω από την λεκάνη, και σχετίζεται με την αίσθηση ευεξίας, επάρκειας, δημιουργίας και την σεξουαλικότητα. Συνδέεται πολύ με την γυναικεία σεξουαλικότητα, καθώς και με την συναισθηματικότητα. Σχετίζεται με τα νεφρά και τα γεννητικά όργανα.
Χρώμα: Πορτοκαλί
Τρίτο – Solar Plexus Chakra – Manipura
Τοποθετείται στο στομάχι. Σχετίζεται με την συνειδητότητα μας ως οντότητες, την αυτοεκτίμηση, την θέληση μας να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Εκτός του στομάχου, σχετίζεται με το συκώτι και το πάγκρεας.
Χρώμα: Κίτρινο
Τέταρτο – Heart Chakra – Anahata
Τοποθετείται στη μέση του στήθους. Αφορά τα αισθήματα αγάπης, της συμπόνιας, της συγχώρεσης. Σχετίζεται με την καρδιά και τους πνεύμονες, το ανοσοποιητικό και κυκλοφορικό σύστημα και τον θύμο αδένα.
Χρώμα: Πράσινο
Πέμπτο – Throat Chakra – Vishuddha
Τοποθετείται στον λαιμό. Συνδέεται με την επικοινωνία, την έκφραση και το μήνυμα που βγάζουμε προς τα έξω. Σχετίζεται με τον θυροειδή αδένα, τις φωνητικές χορδές, το στόμα, τους πνεύμονες.
Χρώμα: Μπλε
Έκτο – Third Eye Chakra – Ajna
Τοποθετείται στην μέση του μετώπου. Συνδέεται με την διαίσθησή μας, την αντίληψη και την πνευματικότητα. Βλέπει βαθύτερα από την απλή όραση. Σχετίζεται με την επίφυση, την υπόφυση και το νευρικό σύστημα.
Χρώμα: Λουλακί (Indigo στα αγγλικά)
Έβδομο – Crown Chakra – Sahasrara
Τοποθετείται πάνω από την κορυφή του κεφαλιού. Αφορά την σύνδεση με την πίστη και την πνευματικότητα, και τον απώτερο σκοπό. Σχετίζεται κατά βάση με την επίφυση.
Χρώμα: Μωβ-Λευκό
Σύνδεση με την Επιστημονική Έρευνα
Το μεγαλύτερο κρανιακό νεύρο και με τις περισσότερες διακλαδώσεις που εκφύεται από τον εγκέφαλο στο σώμα είναι το Πνευμοναγαστρικό Νεύρο ή αλλιώς Vagus Nerve, που ετυμολογικά προέρχεται από τον νεολατινικό όρο vagus vervus και σημαίνει το περιπλανούμενο νεύρο λόγω της έκτασης σε πολλά μέρη του σώματος.
Είναι μία οδός άμεσης μετάδοσης πληροφοριών από τον εγκέφαλο προς διάφορα όργανα, και αντίστροφα. Εμπλέκεται στην λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος που βοηθά στην ανάκαμψη του οργανισμού από το stress, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και ρυθμίζοντας την είσοδο οξυγόνου μέσω της αναπνοής.
Όταν είμαστε αγχωμένοι, ενεργοποιείται η λειτουργία του συμπαθητικού συστήματος, και καθώς το σώμα μαζεύει ενέργεια για να αντιμετωπίσει την απειλή που νιώθουμε, οδηγεί τα άλλα συστήματα στο να υπολειτουργούν και να στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο.
Συχνά νιώθουμε κόμπο στο στομάχι, ή ίσως μία περίεργη αίσθηση στην κοιλιά. Έτσι το πνευμονογαστρικό νεύρο, μέσω του αντίθετου συστήματος, του παρασυμπαθητικου, σχετίζεται με και με λειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αν συγκρίνεις την εικόνα των Τσάκρα με αυτή της Πνευμονογαστρικής οδού, θα καταλάβεις ότι η σειρά και το μονοπάτι είναι σχεδόν ίδια.
Φαίνεται πως η ενεργοποίηση του νεύρου αυτού μας βοηθά να κρατάμε μία βιολογική και ψυχολογική ισορροπία. Μέσω των βιο-ηλεκτρικών σημάτων που στέλνει το Πνευμονογαστρικό νεύρο, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε ασθένειες και αυτο-άνοσα, να ενισχύσει την μνήμη και την προσοχή.
Αυτά είναι ευρήματα του κλάδου της ιατρικής που ονομάζεται Bioelectronics και αφορά παρεμβατική μέθοδος ηλεκτρικής ενεργοποίησης του νεύρου. Ωστόσο, για χρόνια τεχνικές όπως η ενεργειακή θεραπεία Ρέικι, που συχνά λειτουργεί ως συμπληρωματική θεραπεία σε ιατρικές παρεμβάσεις, υποστηρίζουν πως η εξισορρόπηση των ενεργειακών μας κέντρων μπορεί να γίνει χωρίς συσκευές.
Αρχικά μέσω της θετικής αντιμετώπισης της ζωής και της εσωτερικής αρμονίας με τον ίδιο μας τον εαυτό, μπορούμε να αυτο-θεραπευτούμε. Έρευνες δείχνουν πως η Ρέικι ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δηλαδή αυτό της χαλάρωσης.
Φαίνεται να βοηθά στην μείωση του χρόνιου πόνου, της επιληψίας, του άγχους, του μετα-τραυματικού στρες, της κατάθλιψης, της αυτο-εικόνας και γενικά της ποιότητας ζωής.
Ενεργοποίηση του Πνευμονογαστρικού Νεύρου
Φαίνεται πως ολιστικά για να ξεκινήσεις την “ροή” της ευτυχίας και της ηρεμίας πρέπει να ξεκινήσεις ψυχική και σωματική άσκηση.
Οι ασκήσεις αναπνοής βοηθάνε αποδεδειγμένα στην καταπολέμηση του στρες. Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο από την ρουτίνα σου σε ασκήσεις αναπνοής θα δει πόσο πιο χαλαρός και γεμάτος ενέργεια θα νιώθεις. Ειδικότερα, αν αυτό συνδυαστεί με έναν πιο βαθύ διαλογισμό, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως αποζητάμε τον “τέλειο” διαλογισμό του Instagram.
Στην ουσία αυτό που ζητείται είναι να νιώσεις ότι εκείνη την δεδομένη στιγμή το σώμα σου σου ανήκει, είσαι εκεί και είσαι υγιής και ζωντανός.
Άλλοι τρόποι που είδα να κυκλοφορούν για την ενεργοποίηση του Πνευμονογαστρικού Νεύρου ή των Τσάκρα, πέρα από τα παραπάνω, είναι η Yoga και το Tai-Chi, το μασάζ, η θετική ματιά των κοινωνικών σχέσεων, τα κρύα ντουζ, οι γαργάρες κλπ.
Είτε πιστεύεις στην ενέργεια, είτε ασπάζεσαι την επιστημονική θεωρία κάτι φαίνεται να υπάρχει εδώ που αξίζει την προσοχή μας. Ίσως αυτό να μην δουλέψει για όλους, όπως κάθε πρακτική στην ζωή μας άλλωστε.
Παρόλα αυτά δεν έχεις τίποτα να χάσεις δοκιμάζοντας να ζήσεις λίγο πιο χαλαρά, χωρίς να κάνεις γιόγκα και γαργάρες. Αναζητώντας τι κρύβετε πίσω από όλα αυτά επιβεβαίωσα για άλλη μία φορά την ιδέα που γυρνάει στο μυαλό μου, πως το υγιές σώμα, πρώτα το φτιάχνει το μυαλό σου!