Τι θέλει να πεί ο στιχουργός; Είσαι από αυτούς που αναρωτιούνται τι κρύβεται πίσω από τους στίχους αγαπημένων τραγουδιών; Αν ναι βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

 

Ακολουθούν ιστορίες. Ενδιαφέρουσες, παράδοξες, ερωτικές, τραγικές. Ιστορίες διάσημων τραγουδιών που γεννήθηκαν από θρύλους, ιστορίες, ποιήματα. Το άρθρο διαβάζεται αποκλειστικά με τη συνοδεία μουσικής. Πάτα το play και ξεκινάμε.

1 Let it snow- Frank Sinatra/Dean Martin

Ποιος δεν έχει ταυτίσει τη θέα του χριστουγεννιάτικου δέντρου με τη φωνή του Frank Sinatra και το Let it snow; Και όμως, οι Sammy Cahn και Jule Styne δεν είχαν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα στο μυαλό τους όταν παρακαλούσαν για χιόνι.

Αντιθέτως, το τραγούδι γράφτηκε μια καυτή μέρα του Ιουλίου του 1945, όταν οι στιχουργοί αγανακτισμένοι από την λαίλαπα της ζέστης παρακαλούσαν να πέσει η θερμοκρασία με το χιόνι. Παράδοξο και όμως αληθινό.

2 House of the rising sun- Animals

Το θρυλικό φολκ ροκ τραγούδι «House of the rising Sun» που πρωτοηχογραφήθηκε τη δεκαετία του 1920, αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστό το 1964 από τους Animals έχει γίνει συχνά επίκεντρο ερμηνευτικών συζητήσεων.

Ο λόγος; Ποιο είναι το σπίτι του ανατέλλοντος ηλίου και αν υπάρχει ακόμη κάπου στη Νέα Ορλεάνη. Η επικρατέστερη ερμηνεία αναφέρει ότι πρόκειται για έναν οίκο ανοχής που λειτούργησε την περίοδο 1862-1874 και πήρε το όνομα του από την ιδιοκτήτρια του, τη Μαριάν Λε Σολέιλ Λεβάντ, καθώς το επίθετο της στα γαλλικά μεταφράζεται ως ανατέλλων ήλιος.

Oh mother tell your children
Not to do what I have done
Spend your lives in sin and misery
In the House of the Rising Sun

3 Sympathy for the devil- Rolling Stones

Ο επικός ροκ ύμνος «Sympathy for the devil» που «αφόρισε» τους Rolling Stones και προκάλεσε σάλο τη δεκαετία του εβδομήντα γράφτηκε από τον  Mικ Τζάγκερ το 1968 και έχει τη ρίζες  του στο μυθιστόρημα «Ο Μαίτρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Η εξιστόρηση σε πρώτο πρόσωπο των δεινών που προκάλεσε ο σατανάς στην ανθρωπότητα και η ταύτιση του με το πρόσωπο του Τζάγκερ αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την ιστορία του συγκροτήματος.

 

4 The rime of the ancient mariner- Iron Maiden

To «The rime of the ancient mariner” των Iron Maiden, το μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι τους για περίπου τριάντα χρόνια μέχρι την άφιξη του «Empire of the Gods» βασίζεται στο ομότιτλο ποίημα του S.T. Coledrige, ποιητή και πρεσβευτού του αγγλικού ρομαντισμού που γράφτηκε το 1798.

Εν μέσω μια τρικυμίας, ένα άλμπατρος σώζει το πλοίο και δείχνει το δρόμο προς τους ναυτικούς. Ωστόσο, ο γέρο ναυτικός το σκοτώνει. Ο φόβος προς το άγνωστο και η αυτοκαταστροφική διάθεση του ανθρώπου ενέπνευσαν το heavy metal συγκρότημα να γράψει ένα ξεχωριστό κομμάτι.

The mariner kills the bird of good omen
His shipmates cry against what he’s done
But when the fog clears, they justify him
And make themselves part of the crime.

5 California Dreamin- The Mamas &  the Papas

Η νοσταλγία για την πατρίδα τους και συγκεκριμένα η ηλιόλουστη Καλιφόρνια αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το folk rock κομμάτι που ακούγεται μέχρι και σήμερα με αμείωτο ενθουσιασμό.

Μια χειμωνιάτικη νύχτα του 1963, ο John Phillips προσπαθούσε να διοχετεύσει τη μελαγχολία που ένιωθε στις συγχορδίες τους, όταν αποφάσισε να ξυπνήσει τη σύντροφο του Michelle για να τον βοηθήσει με τους στίχους. Εκείνη με αφορμή την επίσκεψη της στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου στην Νέα Υόρκη και την άρνηση του John να μπει στο ναό καθώς έτρεφε αρνητικά συναισθήματα για το χώρο της εκκλησίας έγραψε τους στίχους:

«Stepped into a church / I passed along the way

And I pretended to pray / You know the preacher likes the cold / He knows I’m gonna stay»

Όπως είχε δηλώσει η Michelle, ο John τους μισούσε πάντα αυτούς τους στίχους αλλά δεν είχε κάτι καλύτερο σε εκείνη τη φάση.

6 Don’t cry- Gun’s & Roses

Το πλατινένιο τραγούδι των Gun’s & Roses “Don’t cry” γράφτηκε από τον Axl Rose και τον Izzy Stradlin το 1985 μετά το τέλος μιας συναυλίας τους στο Λος Ατζελες. Όπως είχε εξομολογηθεί ο Axl σε συνέντευξη του το τραγούδι αφορούσε ένα κορίτσι που ήταν κρυφά ερωτευμένος αλλά εκείνο έβγαινε με τον Izzy.

Όταν χώρισε με τον Izzy εκείνος της εξομολογήθηκε τα συναισθήματα του αλλά εκείνη τον απέρριψε. Απογοητευμένος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του και άρχισε να κλαίει μπροστά της.

Εκείνη τότε γύρισε και του είπε «don’t cry». Το επόμενο βράδυ ο Axl συναντήθηκε με τον Izzy και έγραψαν το ερωτικό κομμάτι μέσα σε πέντε μόλις λεπτά όπως έχουν δηλώσει.

7 Wild roses- Nick Cave & Kylie Minogue

Το άγριο τριαντάφυλλο του Nick Cave είχε το όνομα Elisa Day, και ήταν σύμφωνα με ένα θρύλο μια γυναίκα σπάνιας και ασύγκριτης ομορφιάς που έζησε στην μεσαιωνική Ευρώπη και το κάλλος της θύμιζε εκείνο των κόκκινων τριαντάφυλλων που φύτρωναν στις όχθες του ποταμού.

Την γυναίκα γνώρισε και ερωτεύτηκε παράφορα ένας άντρας που έφτασε στην πόλη. Εκείνος της ζήτησε να πάνε μια βόλτα στο ποτάμι, όπου τη σκότωσε  με μια πέτρα. Πηγή έμπνευσης για τον Cave ήταν το τραγούδι «Down in the willow garden», στο οποίο ένας άντρας σκοτώνει την ερωμένη του και τη ρίχνει στο ποτάμι.

8 Stan- Eminem ft Dido

Ο τίτλος του τραγουδιού αναφέρεται σε ένα φανατικό θαυμαστή του Έμινεμ, ονόματι Σταν ο οποίος έστελνε συνεχώς γράμματα στον διάσημο ράπερ, εκδηλώνοντας τον υπέρμετρο θαυμασμό του.

Δυστυχώς όμως για εκείνον ο διάσημος ράπερ δεν απάντησε ποτέ και έτσι προκειμένου να του τραβήξει την προσοχή του φημολογείται ότι ηχογράφησε τον εαυτό του να τρέχει με το αυτοκίνητο για να πέσει από τη γέφυρα μαζί με την έγκυο σύντροφο του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την παράξενη ιστορία, η λέξη  Stan καταχωρήθηκε στο λεξικό της Οξφόρδης προκειμένου να ορίσει τον υπερβολικό ή ιδεαλιστή θαυμαστή μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας.

9 Arabella- Arctic Monkeys

Ο frontman των Arctic Monkeys, Άλεξ Τέρνερ μας έχει συνηθίσει σε άκρως ενδιαφέρουσες στιχουργικές αναφορές αν αναλογιστεί κανείς την πολυσχιδή στιχουργική του παλέτα και με αφορμή  το τελευταίο ατμοσφαιρικό –αυτοβιογραφικό sci fi άλμπουμ  «Tranquility base hotel & casino».

Ένα ευφυές πάντρεμα πραγματικότητας-φαντασίας φαίνεται να έδωσε ζωή στο επιτυχημένο “κορίτσι” του την Arabella.

Πήρε το όνομα της από το όνομα της κοπέλας του Τέρνερ  εκείνη την περίοδο Arielle και την ηρωίδα της ομώνυμης ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Barbarella» σε σκηνοθεσία Roger Vadim.

Η διαστημική Arabella είχε ως στιχουργική βάση την εκπομπή «Wonders of the Universe» του Βρετανού Φυσικού Brian Cox, την οποία αγαπούσε ιδιαιτέρως ο Άλεξ Τέρνερ.

It’s an exploration, she’s made of outer space
And her lips are like the galaxy’s edge
And her kiss the color of a constellation falling into place

10 Taro- Alt J

Το ιδιαίτερα μελωδικό και μελαγχολικό κομμάτι του indie συγκροτήματος αποτίει φόρο τιμής σε μια τραγική ιστορία αγάπης.

Η Gerda Taro ήταν η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου για να καλύψει τα γεγονότα της εμπόλεμης ζώνης. Το 1934, γνώρισε τον σύντροφο της ζωής της Robert Capa στο Παρίσι, ωστόσο οι δρόμοι τους χώρισαν σύντομα και άδοξα.

Τον Ιούλιο του 1937, η Gerda βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της κάλυψης της μάχη τους Μπρουνέτ στον Ισπανικό Εμφύλιο ενώ το Μάιο του 1954 ο σπουδαίος φωτογράφος Capa έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, καθώς στην προσπάθεια του να αποθανατίσει ένα σύνταγμα στην Ινδοκίνα, πάτησε σε μια νάρκη.

Indo-china, Capa jumps Jeep, two feet creep up the road
To photo, to record, meat lumps and war

Οι Alt-J με αφορμή το θάνατο του Cap πλάθουν ένα σκηνικό μεταθανάτιας συνάντησης των δυο συντρόφων σε μια άλλη λυτρωτική διάσταση, χαρίζοντας μας ένα αισθαντικό κομμάτι.

 

 

Σχόλια