Η εμπειρία μου ως Global Volunteer στην Πολωνία: από τη Θεώνη Μαρία Σιμιτζή, Φοιτήτρια Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

Αυτό το καλοκαίρι συμμετείχα στο πρόγραμμα Global Volunteer της AIESEC. Ταξίδεψα στην Πολωνία, για να προσφέρω εθελοντικά σε έναν παιδικό σταθμό.

Φέτος τον Ιούλιο ταξίδεψα στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Augustow. Εκεί, γνώρισα την ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού, όπου θα περνούσα τις επόμενες 6 εβδομάδες. Μάλιστα, με φιλοξένησε στο σπίτι της καθ’όλη την διάρκεια της εμπειρίας μου.

Στην αρχή, ήμουν αρνητική στο ενδεχόμενο να με φιλοξενήσει κάποια οικογένεια. Στη συνέχεια, όμως, αισθάνθηκα πολύ άνετα, διότι η οικογένεια με αντιμετώπισε σαν μέλος της και δέθηκα αρκετά μαζί της, ιδιαίτερα με τα τρία παιδάκια της ιδιοκτήτριας.

Η πρώτη μου μέρα στον παιδικό σταθμό

Η πρώτη μου μέρα στον παιδικό σταθμό ήταν αξέχαστη! Θυμάμαι ότι ήμουν τρομερά αγχωμένη για το αν θα μπορέσω να επικοινωνήσω με τα παιδιά. Αλλά και για το αν θα καταφέρω να με εμπιστευτούν.

Ευτυχώς τα παιδιά γνώριζαν καλά αγγλικά και έτσι η επικοινωνία ήταν εύκολη. Το πρώτο πράγμα που τους ρώτησα ήταν αν ήξεραν πού είναι η Ελλάδα στο χάρτη, που ήταν κρεμασμένος στον τοίχο της αίθουσας. Αφού, λοιπόν, όλα τα παιδιά απάντησαν με μεγάλη προθυμία, μου ζήτησαν να παίξουμε μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι στον κήπο.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναπτύξαμε μια πολύ ωραία σχέση με τα παιδιά. Μου μιλούσαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πράγματα και δραστηριότητες με μεγάλη ευκολία. Παράλληλα, περνούσαμε πολλές ώρες συζητώντας, ζωγραφίζοντας και παίζοντας. Το καλύτερο ήταν όταν προσπαθούσαν να μου μάθουν πολωνικά!

Οι καινούριοι μου φίλοι

Στην Πολωνία, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και συνομήλικους μου. Τα παιδιά από την τοπική επιτροπή της AIESEC εκεί με βοήθησαν πολύ να προσαρμοστώ στα δεδομένα της χώρας. Προσφέρθηκαν πολλές φορές να με φιλοξενήσουν, όταν πήγαινα στην κοντινότερη μεγάλη πόλη για να επισκεφθώ και τους υπόλοιπους εθελοντές του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν άλλοι 20 νέοι από όλον τον κόσμο. Γνώρισα ανθρώπους από την Κίνα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ουκρανία. Είχαμε πολλά κοινά, παρά τους διαφορετικούς πολιτισμούς, από τους οποίους προερχόμαστε.

Διαπίστωσα ότι…

Εκτός από τις απίστευτες εμπειρίες, που θα θυμάμαι για πάντα, αυτό που μου θυμίζει καθημερινά την εμπειρία μου είναι το πόσο άλλαξα εγώ σαν άτομο. Έμαθα πως για να επικοινωνήσουν δύο άτομα δεν χρειάζεται μόνο η πρόθεση, ενώ δεν έχει καμία σημασία η γλώσσα. Ανακάλυψα πώς να κρατάω την ψυχραιμία μου σε δύσκολες καταστάσεις και πόσο γρήγορα προσαρμόζομαι σε νέα δεδομένα.

Τέλος, ενθουσιάστηκα με τον διαφορετικό πολιτισμό, που γνώρισα. Συνειδητοποίησα πόσο όμοιοι και πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι οι άνθρωποι. Και αυτό, δεν έχει να κάνει με το πού έχουμε ζήσει και μεγαλώσει.


Αν θες και εσύ να ζήσεις, όπως η Θεώνη, μια μοναδική εμπειρία εθελοντισμού, που θα θυμάσαι για πάντα, μπες στο aiesec.gr/global-volunteer και ζήσε την εμπειρία!

Σχόλια