Το βιβλίο που φωτίζει το μυστήριο της αυτοπεποίθησης!

Μέσω του βιβλίου του με τίτλο «Η Ομορφιά της Αποτυχίας», ο γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Charles Pépin πρωτο-συστήθηκε στο ελληνικό κοινό.

Αυτή τη φορά, επανέρχεται με ένα αντίστοιχο βιβλίο, περισσότερο όμως βαθύ, το οποίο απασχολεί αρκετούς ανθρώπους. «Η Φιλοσοφία της Αυτοπεποίθησης», από τις εκδόσεις Διόπτρα, ανατρέπει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την αυτοπεποίθηση.

Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς μεταξύ όλων των άλλων προβλημάτων έχει να αντιμετωπίσει και αυτό. Αν κανείς σκεφτεί τους τρόπους που πολεμούν την αυτοπεποίθηση μας, θα λογαριάσει και την επίδραση των social media στη ζωή μας.

Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο προσδοκούσα να μου δώσει περισσότερο απτές, γρήγορες λύσεις. Θεωρούσα πως η βελτίωση μας βασίζεται σε απλά tips, όπως εκείνα στο διαδίκτυο που κινούνται γύρω από την ιδέα του τύπου «3 + 1 λύσεις για να έχετε ενέργεια όλη τη μέρα».

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια τέτοια περίπτωση, για αυτό το χαρακτήρισα βαθύτερο.

Ταράζει τις όποιες σκέψεις είχαμε επάνω στο θέμα, κάνοντας μας, αφού το τελειώσουμε, να λογαριάσουμε τον τρόπο απόκτησης της αυτοπεποίθησης.

Δεν μας δίνει καμία συνταγή για αυτήν, αλλά κινείται γύρω από 10 περιπτώσεις για να καταλάβουμε πως έχουμε την αυτοπεποίθηση.

Δεν γεννιόμαστε με αυτήν αλλά και δεν την κάνουμε κτήμα μας γρήγορα. Οφείλουμε να εμπιστευτούμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας, τους άλλους, την ίδια μας την επιθυμία για έναν στόχο.

Ο Pépin δημιουργεί ένα βιβλίο, αποτέλεσμα μελετών του στο έργο φιλοσόφων που ασχολήθηκαν με το θέμα. Αυτό που μας καλεί στο καταληκτικό κεφάλαιο να κάνουμε, είναι απλά να εμπιστευτούμε τη ζωή, χωρίς να περιμένουμε απλά να μας έρθει η τύχη.

Charles Pépin

Την αυτοπεποίθηση μας κανείς δεν αξίζει να την πληγώσει, ούτε μια σειρά από σφάλματα, διότι αν μείνουμε πιστοί θα κερδίσουμε τη ζωή. Αντιθέτως:

«Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορεί να είμαστε ένοχοι είναι να υποχωρήσουμε μπροστά στην επιθυμία μας.»

(Λακάν)

Σχόλια