Ταξίδι στον κόσμο της Μέσης Ανατολής. Μία πρωτεύουσα απλωμένη σαν λευκή κουβέρτα, σκόνη που κολλάει στο δέρμα και η συμφωνία από κόρνες στους δρόμους του Αμμάν. Λίγα πράγματα για την Ιορδανία.

Πρόσφατα γύρισα από ένα ταξίδι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Η περιπλάνηση στην Ιορδανία μου επιβεβαίωσε τις αντιθέσεις των πολιτισμών και των λαών, και παράλληλα μου δίδαξε τα κοινά τους. Πέρα από αυτά όμως, εγώ έχω την ανάγκη να πω βασικά πράγματα που θα χρησιμεύσουν σε κάποιον ως προς την διαμονή του εκεί.

Δρόμοι και κυκλοφορία


Το Αμμάν είναι μία χαοτική πόλη, όσον αφορά το κυκλοφοριακό της σύστημα. Είναι χωρισμένη σε 8 κύκλους που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για τους ντόπιους, ξεκινώντας από τα ανατολικά με κατεύθυνση το δυτικά. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και να πάρεις οδηγίες για το που βρίσκεται κάτι μέσα στην πόλη. Ωστόσο, θα κολλήσεις σε κίνηση άπειρες φορές, αφού οι Ιορδανοί οδηγούν ΑΤΑΡΑΧΟΙ σε έξι γραμμές που μπερδεύονται πάνω σε δρόμο τριών.

Σπάνια βλέπεις λεωφορεία τύπου αστικά, καθώς δεν υπάρχουν. Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν κάποιες γραμμές που κάνουν τον κύκλο του Αμμάν, ωστόσο δεν θεωρώ πως είναι βοηθητικές.

Αξιοπερίεργο και αστείο στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας είναι ότι τα ταξί καλούν εσένα, όχι εσύ τα ταξί. Ο ήχος της κόρνας από ένα σημείο και μετά συνηθίζεται τόσο που δεν τον αντιλαμβάνεσαι. Περπατάς στο πεζοδρόμιο και σε κορνάρουν όλα τα ταξί. Αν κουβαλάς και βαλίτσα… εκεί την έκατσες. Συμβουλή μου είναι να κατεβάσεις το Uber, καθώς είναι και φθηνότερο και ευκολότερο. Αν πάρεις ταξί, πάρε μόνο τα κίτρινα.

Αν το να περνάς με κόκκινο τις διαβάσεις στην Θεσσαλονίκη και να τρέχεις ανάμεσα σε αμάξια το θεωρείς κατόρθωμα, λυπάμαι αλλά οι πεζοί του Αμμάν κατέχουν την πρώτη θέση στο άθλημα. “Το Χέρι” είναι η μαγική κίνηση που μου έμαθαν φίλοι Ιορδανοί για να περάσεις οποιοδήποτε δρόμο, διάβαση, φανάρι κλπ. (όμως, μην το επιχειρήσεις σε περιφερειακούς). Βγάζεις το πόδι σου στον δρόμο, δείχνοντας πως θέλεις να περάσεις, και ουσιαστικά μουτζώνεις τον οδηγό που έρχεται, υποδεικνύοντας του να σταματήσει. Voilà, σταματάει και περνάς.

Petra

Η Petra είναι πολλά περισσότερα από την γνωστή εικόνα στο instagram των influencers, με το θεόρατο, σκαλιστό, πέτρινο Treasury. Συμβουλή μου είναι να μην δείτε πολλές φωτογραφίες πριν πάτε, απλά αφήστε να σας μαγέψει το απροσδόκητο. Η ροζ πόλη θέλει τουλάχιστον δύο ώρες περπάτημα, αν θες να την δεις στα γρήγορα.

Τρία πράγματα που πρέπει να έχεις στον νου σου για εκεί:

  1. Τον κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Βεδουίνοι -που είναι όλοι βαμμένοι σαν τον Jack Sparrow.
  2. Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής περιτριγυρίζεσαι από μία ευωδία περιττωμάτων καμήλας, αλόγου, γαϊδουριών, πόνυ, μονόκερων, πήγασων ή οποιοδήποτε άλλο ζωντανό κακομεταχειρίζονται οι Βεδουίνοι.
  3. Αγνόησε οποιαδήποτε σήματα για επιπλέον πληρωμή γραμμένα σε λαμαρίνες και ξύλα είναι απάτη των Βεδουίνων.

Wadi Rum

Η έρημος της Ιορδανίας ονομάζεται Wadi Rum ή αλλιώς η Κοιλάδα του Φεγγαριού. Στο τοπίο της καμπυλωτής γης που είναι στρωμένη με άμμο υψώνονται τεράστιοι βράχοι, όλα σε ροδαλές αποχρώσεις. Είναι must να την επισκεφτείς, να την διασχίσεις με όχημα ή καμήλα και αν μπορέσεις να διανυκτερεύσεις σε ένα από τα κάμποσα κάμπινγκ που υπάρχουν.

Η νύχτα στην έρημο είναι μαγευτική, καθώς ξεκινάει με ναργιλέ, μουσικές και την συντροφιά ντόπιων και τουριστών. Απολαμβάνεις τοπικό φαγητό, καθώς η κάψα φεύγει και έρχεται η δροσιά του βραδιού. Αργότερα, απομακρύνσου από τα φώτα και κάνε μία βόλτα κάτω από το φως του ουρανού, αποχαυνωμένος από την μεγαλειότητα των άστρων ή αν είσαι τυχερός της σελήνης.

Νεκρά Θάλασσα

Για να είμαι ειλικρινής η εμπειρία μου στην Νεκρά Θάλασσα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της γης, η ζέστη είναι αποπνικτική, το νερό πιο ζεστό από χλιαρό. Η αίσθηση που νιώθεις όταν επιπλέεις είναι σαν να “πετάς” μέσα στο νερό, καθώς μπορείς να σταθείς “όρθιος” χωρίς να πατάς. Τι πρέπει να γνωρίζεις:

  1. Η μεταφορά εκεί είναι ακριβή.
  2. Δεν υπάρχουν ανοιχτές παραλίες, ακόμη και οι δημόσιες είναι επί πληρωμή.
  3. Βρες την ευεργετική λάσπη στον βυθό και μην αγοράσεις από έξω.

Φαγητό και άλλες προτάσεις

Αν και χορτοφάγος δεν έχω ξαναφάει τόσα πολλά φαλάφελ σε μια εβδομάδα, παρά μόνο πηγαίνοντας στην Ιορδανία. Είναι καιρός, λοιπόν, να μάθεις πως τα φαλάφελ με χούμους είναι πρωινό. Ναι, πρωινό. Βέβαια μπορείς να τα βρεις όλο το 24ωρο και γι’αυτό θα σου προτείνω το αγαπημένο μαγαζί των Ιορδανών, το Hashem. Φθηνό, μπόλικο, αυθεντικό και γρήγορο ιορδανέζικο φαγητό.

Από γλυκά εννοείται πως πρέπει να δοκιμάσεις Knefe, το γνωστό σε μας τουρκόφερτο Κιουνεφέ. Σιροπιαστή κρούστα πάνω σε μία βάση τυριού, βόμβα γεύσης. Το μαγαζί που ΠΡΕΠΕΙ να πας -για το συγκεκριμένο επιδόρπιο- είναι το Habiba knefe, που πάντα έχει ουρά ακόμα και αν τα χέρια των πωλητών είναι σφαίρα.

Ακόμα δύο πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το Shawarma (για όσους τρώνε κρέας) και ο χυμός από ζαχαρότευτλο. To Shawarma είναι το σουβλάκι των Ιορδανών, με αραβική πίτα να τυλίγει ψιλοκομμένο κρέας (εννοείται δεν θα βρεις χοιρινό). Τον χυμό ζαχαρότευτλου, πολύ γλυκό και περίεργο, τον δοκίμασα στο κέντρο της πόλης. Επισκέψου το διάσημο Jaffra cafe για casual ναργιλέ και το Rainbow street για ακόμη περισσότερα μαγαζιά.

Και μία τελευταία συμβουλή φιλικά και με αγάπη: ΚΑΝΤΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑΡΓΙΛΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ!

Χρήματα

Γενικά η Ιορδανία δεν είναι φθηνή χώρα. Το εθνικό νόμισμα είναι το Ιορδανικό δηνάριο (JD), όπου 1€ ισούται με 0,77JD. Παρά την υπέροχη φιλοξενία και ευγένεια των ντόπιων ξοδεύεις πολλά, και κακά τα ψέματα αν δεν προσέχεις σου τρώνε πολλά. Τι να προσέξεις:

  • Να έχεις όλα, ή τουλάχιστον τα περισσότερα χρήματα σου σε ρευστό (υπάρχει μεγάλη κράτηση στα ΑΤΜ).
  • Σε πολλά μαγαζιά επιβάλλεται το φιλοδώρημα.
  • Οι τιμές στον κατάλογο μπορεί να μην περιλαμβάνουν τον φόρο.
  • Κάνε πολλά παζάρια, ειδικά σε ταξί και μαγαζιά σουβενίρ.
  • Αν σκοπεύεις να επισκεφτείς την Πέτρα, βγάλε Jordan Pass (συμφέρει καθώς περιλαμβάνει και την Visa σου).
  • Άλλαξε τα χρήματα που σου περίσσεψαν εκεί, στην Ελλάδα δύσκολα θα βρεις.

ΤΑ ΔΕΝ

  • ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ.
  • ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ!
  • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΑ SUPERMARKET (ΜΟΝΟ LIQUOR STORES).
  • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
  • ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (ΠΑΡΕ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ).

Καλό Μεσανατολίτικο ταξιδάκι!

Σχόλια