Σου αρέσουν τα ζεστά, χουχουλιάρικα ροφήματα; Μήπως στην σκέψη της ζεστής σοκολάτας σου τρέχουν τα σάλια, αλλά θεωρείς ότι είναι πολύ ανθυγιεινή για σένα; Μάθε να φτιάχνεις, λοιπόν, αυτά τα υγιεινά και θρεπτικά ροφήματα για να τα απολαμβάνεις καθημερινά.

1. Κακάο

Ναι, δεν εννοώ την σοκολάτα, εννοώ το ρόφημα κακάο. Σε αντίθεση με τα ζαχαρούχα σκευάσματα που κυκλοφορούν, η φυσική κακαόσκονη είναι υγιεινή και πλούσια σε γεύση χωρίς να χρειάζεται πολύ ποσότητα.
Σύμφωνα με έρευνες είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προστατεύει την καρδία και συμβάλει στην καλή διάθεση (ενεργοποίηση σεροτονίνης).

Το κακάο μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ σου καθώς προσφέρει πολύ ενέργεια στον οργανισμό.

Συνταγή:

1 κουταλάκι κακάο
1 ποτήρι ζεστό νερό ή γάλα της προτίμησής σας
προαιρετικά: προσθέστε μέλι ή κάποιο γλυκαντικό της αρεσκείας σας, καθώς είναι αρκετά πικρό.

Βάζουμε το υγρό να ζεσταίνεται και στην κούπα προσθέτουμε την σκόνη και το γλυκαντικό. Όταν το νερό ζεσταθεί, χύνουμε λίγο στην κούπα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η σκόνη καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε ελαφρώς.

2. Golden milk

Δεν είναι φτιαγμένο από χρυσό, όμως βρίσκεται στα stories πολλών instagirls που ασχολούνται με τον υγιεινό τρόπο ζωής. Πρόκειται για ένα ρόφημα που βασικά του συστατικά είναι το γάλα και ο κουρκουμάς. Ωστόσο, για να είναι απολαυστικότερο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κι άλλα μπαχαρικά. Εγώ θα σας προτείνω την δική μου συνταγή.

Ο κουρκουμάς έχει φυσική αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά την αντιοξειδοτική ικανότητα του οργανισμού. Φημίζεται, επίσης, για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες .

Συνταγή:

1 κούπα γάλα της προτίμησής σας
2/3 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
Λίγο πιπέρι (για την ενεργοποίηση του κουρκουμά)
Τζίντζερ (εγώ βάζω όποτε έχω)
Κανέλα
Γαρύφαλλο
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μέλι

Βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται. Σε μία κούπα προσθέτουμε τον κουρκουμά, το πιπέρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε. Χύνουμε λίγο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε. Έπειτα, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε στην κούπα και το υπόλοιπο γάλα.

3. Matcha

Πράσινα latte και πράσινα κέικ έχεις δει σίγουρα στην αρχική σου στο instagram. Ξέρεις όμως τι περιέχουν. Η σκόνη matcha είναι ουσιαστικά ολόκληρο το φύλλο του πράσινου τσαγιού και όχι απλά το σύνηθες εκχύλισμα του.

Πολύ το συστήνουν ως υποκατάστατο του καφέ, καθώς η ποσότητα καφεΐνης είναι περισσότερη από ότι στο εκχύλισμα τσαγιού. Σε αντίθεση με τον καφέ η ενέργεια διαρκεί, είναι πιο διάχυτη και ήρεμη. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδοτικά, αντικαρκινικές κατεχίνες, βοηθά στο μεταβολισμό και στην συγκέντρωση.

Η γεύση του δεν είναι η καλύτερη, όπως εξάλλου και του πράσινο τσαγιού. Ωστόσο, όλα διορθώνονται.

Συνταγή:

1/3 κουταλάκι του γλυκού σκόνη matcha
1 ποτήρι ζεστό νερό ή ζεστό γάλα της αρεσκείας σας ή οποιαδήποτε αναλογία των δύο
1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Αρχικά, ζεσταίνουμε το νερό, όχι όμως σε σημείο βρασμού. Σε μία κούπα βάζουμε την σκόνη matcha και λίγο υγρό και ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα. Αφού λιώσει η σκόνη και δημιουργηθούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια, προσθέτουμε αργά το υπόλοιπο νερό και τέλος το μέλι.


Όλες οι συνταγές μπορούν να γίνουν και το καλοκαίρι με κρύο νερό ή γάλα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι στην αρχή είναι ευκολότερο για τις σκόνες να λιώσουν με χλιαρή θερμοκρασία υγρού.

Ελπίζω να δοκιμάσεις έστω και ένα από αυτά τα ροφήματα και να το βάλεις στην καθημερινότητά σου!

Σχόλια