Η παράσταση “Ζητείται Ψεύτης” επιστρέφει στο Παλλάς!

Η κορυφαία πολιτική σάτυρα του Δημήτρη Ψαθά “Ζητείται Ψεύτης”, που αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους , παρουσιάζεται από τις 15 Μαρτίου 2019 στο θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Κάνοντας μια αναδρομή…

Πρόκειται για μια κωμωδία αναλλοίωτη στο χώρο και το χρόνο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο θερινό θέατρο ”Σαμαρτζή”(1953) και ευθύς αμέσως στο χειμερινό θέατρο ”Κοτοπούλη-Ρεξ” (1953-54) με: τον Ντίνο Ηλιόπουλο ως ”Ψευτοθόδωρο”, την πρωτοεμφανιζόμενη τότε ηθοποιό Άννα Συνοδινού ως ”Τζένη” και τον Παντελή Ζερβό ως ”βουλευτή Φερέκη”.

Μάλιστα, σημείωσε ρεκόρ για την εποχή με 200 και πλέον παραστάσεις για πάνω από δύο συνεχείς χρονιές! Τον θίασο συναποτελούσαν οι μεγάλες κυρίες της σκηνής Μαρίκα Νέζερ, Βούλα Ζουμπουλάκη και Ζωή Φυτούση ως ”Πίτσα-Κίτσα”.

Και ήταν μόνο η αρχή! Το ”Ζητείται Ψεύτης” μεταφράστηκε στα ρωσικά, στα καυκασιανά, στα ρουμανικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά. Έκανε, έτσι τον γύρο του κόσμου, από τη Σοβιετική Ένωση, την Ουκρανία και τις περιοχές του Καυκάσου (1964-66) μέχρι τη Ρουμανία (1966), το Λαγκός της Νιγηρίας (1967), την Αμερική και τον Καναδά (1974) και τέλος την Τουρκία (1997-99 και 2017-18).

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η παράσταση παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο Τουρκίας και στην Αθήνα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου στα τουρκικά με ελληνικούς υπότιτλους στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας.

Ζητείται Ψεύτης

Μεταφέρθηκε επίσης και στον κινηματογράφο το 1961 από την Φίνος Φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Πρωταγωνιστές οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός, Άννα Κυριακού, Θανάσης Βέγγος και Μάρθα Καραγιάννη.

Το 2010 γυρίστηκε νέο κινηματογραφικό ριμέικ του ”Ζητείται Ψεύτης” με σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τους Οδυσσσέα Παπασπηλιόπουλο και Ζέτα Μακρυπούλια.

Ζητείται Ψεύτης

Ποιά είναι η πλοκή όμως;

Στο ”Ζητείται Ψεύτης” ο Δημήτρης Ψαθάς περιγράφει τα ευτράπελα που εκτυλίσσονται στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Φερέκη παραμονές των εκλογών εξαιτίας των ψεύτικων υποσχέσεων προς κάθε λογής ψηφοφόρους προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητος ψήφος.

Όταν μετά τις εκλογές όλοι, εξαπατημένοι και εξαγριωμένοι, ενσκήπτουν στο πολιτικό γραφείο, τότε επιστρατεύται το δεξί χέρι του βουλευτή, ο γραμματέας, για να τους καθησυχάσει με μια νέα ψεύτικη υπόσχεση.

Το θέμα της κωμωδίας αυτής είναι πάντα επίκαιρο. Ο Θόδωρος Πάρλας ή ”Ψευτοθόδωρος”(Αλέξης Γεωργούλης) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά ζητώντας να αξιοποιήσει το ταλέντο του αυτό.

Μια τυχαία συμπλοκή και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη μέσα στο λεωφορείο, στο κατόπιν αφεντικό του βουλευτή Φερέκη (Γιώργος Παρτσαλάκης), θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια ”λαμπρή καριέρα” ως ιδιαίτερου γραμματέα του.

Αναλαμβάνει να διευθετήσει σε χρόνο ρεκόρ όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν τα υπουργεία, τις φυλακές, τις…καλλιτέχνιδες καμπαρέ, τα σωματεία.

Όμως, βρίσκει σθεναρή αντίπαλο τη σύζυγο του βουλευτή, τη γοητευτική Τζένη (Ναταλία Δραγούμη). Καταλυτικός θα είναι και ο ρόλος του Άγη (Αργύρης Αγγέλου), όπως και της εκρηκτικής τραγουδίστριας Πίτσας-Κίτσας (Αποστολία Ζώη) που σαγηνεύει τον ανδρικό πληθυσμό!

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης ως ”βουλευτής Φερέκης”
Η Ναταλία Δραγούμη ως ”Τζένη”
Ο Αργύρης Αγγέλου ως ”Άγης”
Η Αποστολία Ζώη ως ”Πίτσα-Κίτσα”
Ο Αλέξης Γεωργούλης ως ”Ψευτοθόδωρος”

Πέραν των πρωταγωνιστών παίζουν ακόμη: Αλεξανδρίδου, Βιτετζάκη, Δεπάστας, Δράκου, Καλλέργη, Κλούβα, Κρανιώτης, Κοντέλλης, Κωστής, Λέμπερος, Μακρής, Μαχαίρας, Πατέλης, Τσουρουνάκης.

Προμηθευτείτε τα εισητήριά σας από το http://www.viva.gr ! 

Πηγή φωτογραφιών: Συνέντευξη τύπου ”Ζητείται Ψεύτης”                                                                    FilmBoy  

Σχόλια