We’ve got a mind of our own τραγουδούσε o Bob Marley το 1980. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να
«ντουμανιάσει» το site με ρέγκε μουσική και μηνύματα ελευθερίας και αλληλεγγύης.
Από τους πλουσιότερους μετά θάνατον καλλιτέχνες, ο Bob Marley γεννήθηκε στις 06/02/1945 σε ένα μικρό χωριό, το Nine Mile, του Saint Ann Parish, στη Τζαμάικα. Το πλήρες όνομά του ήταν Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ.
Ήταν γιος του πενηντάχρονου Άγγλου λευκού στρατιωτικού Νόρβαλ Σινκλέρ Μάρλεϊ και της δεκαοκτάχρονης Σιντέλα Μπούκερ, μιας ντόπιας μαύρης Τζαμαϊκανής. Θύμα ρατσισμού από την παιδική του ηλικία λόγω της ανάμεικτης καταγωγής του, απέκτησε το ψευδώνυμο «Tuff Gong» λόγω της, εντέλει, φυσικής του δύναμης.
Στον ελεύθερο χρόνο του, ασκούσε το πάθος του για μουσική παρέα με άτομα που έμελλε να γίνουν μαζί συγκρότημα: Bunny Livingston και Peter McIntosh. Με τον Joe Higgs ως μέντορα, θα ασπαστεί, μετά το γάμο του με την Rita Anderson, το κίνημα των Ρασταφάρι.
Ο Ρασταφαριανισμός είναι θρησκευτικό και πολιτικό κίνημα που συνδυάζει στοιχεία του προτεσταντισμού με το μυστικισμό και μία παναφρικανική πολιτική συνείδηση.
Στις καθημερινές πρακτικές τους περιλαμβάνονται αυστηρές διατροφικές συνήθειες. Δηλαδή, η χορτοφαγία, η χρήση της κάνναβης για θρησκευτικούς σκοπούς και η υιοθέτηση χαρακτηριστικής κόμμωσης των μαλλιών σε πλεξίδες («ράστα»).
Το 1963, ο Bob Marley, ο Bunny Livingston, ο Peter McIntosh, ο Junior Braithwaite, ο Beverley Kelso και ο Cherry Smith δημιούργησαν ένα ska/rocksteady συγκρότημα, αποκαλώντας τους εαυτούς τους The Teenagers. Αργότερα, μετονομάστηκαν σε The Wailers.
Το πρώτο άλμπουμ των The Wailers, ονόματι Catch A Fire, κυκλοφόρησε παγκοσμίως το 1973 με θετική απήχηση. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσιεύθηκε το ‘Burnin’, που συμπεριελάμβανε τα τραγούδια “Get Up, Stand Up” και “I Shot The Sheriff“.
Οι The Wailers διαλύθηκαν το 1974 και το κάθε μέλος ακολούθησε σόλο καριέρα. Παρά τη διάλυση, ο Marley συνέχισε να ηχογραφεί σαν Bob Marley & The Wailers.
Το ημερολόγιο είναι στο έτος 1975 και με το τραγούδι “No Woman, No Cry“, ο Marley γνωρίζει διεθνή αναγνώριση. Ακολουθεί το άλμπουμ Rastaman Vibration (1976), το οποίο παρέμεινε τέσσερις εβδομάδες στα Top Ten στις ΗΠΑ.
Τον Δεκέμβριο του 1976, ο Marley , η γυναίκα του και ο μάνατζερ του Don Taylor, δέχτηκαν ένοπλη επίθεση από άγνωστο στο σπίτι των Marley. Συνέβη δύο μέρες πριν το Smile Jamaica, μια ελεύθερη συναυλία που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός της Τζαμάϊκας Michael Manley για να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ δύο πολιτικών παρατάξεων.
Εγκαθίσταται, λοιπόν, στην Αγγλία, όπου ηχογράφησε τα άλμπουμ Exodus και Kaya. Το Exodus έμεινε στα βρετανικά charts για 56 συνεχείς εβδομάδες.
Το 1978 κυκλοφόρησε το Babylon by Bus, ένα διπλό live άλμπουμ με 13 τραγούδια. Τραγούδια σαν τα “Zimbabwe“, “Africa Unite“, “Wake Up and Live” και “Survival” καθρέφτιζαν την υποστήριξη του στους αγώνες των Αφρικανών. Στις αρχές του 1980, κλήθηκε να εμφανιστεί στον εορτασμό τις 17ης Απριλίου, Μέρα Ανεξαρτησίας για την Ζιμπάμπουε. Το Uprising (1980) ήταν το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του και μια από τις πιο θρησκευόμενες δημιουργίες του.
«Every man gotta right to decide his own destiny
And in this judgment there is no partiality
So arm in arms, with arms
We’ll fight this little struggle
‘Cause that’s the only way
We can overcome our little trouble»
Αν και απεβίωσε σε μικρή ηλικία (36 χρονών), το έργο του Bob Marley συνεχίζει να ακούγεται σε διάφορα μέρη της γης. Συνεχίζει να παθιάζει ολόκληρες γενιές. Ένα μόνο άρθρο δεν αρκεί να αποτυπώσει το ελεύθερο πνεύμα του και την κοινωνική αλληλεγγύη του.
Για την ακρίβεια, πολλά άρθρα δε θα έφταναν. Το μόνο που «φτάνει» και θα ήθελε και ο ίδιος, είναι να μπορούν τα τραγούδια του να ακούγονται σε χώρες όπου υπάρχει λογοκρισία και ρατσισμός με την ελπίδα ενός αυριανού ειρηνικού κλίματος. Ουτοπικό; Μπορεί. Όλα, όμως, γεννιούνται από τον τρόπο σκέψης και, όπως έλεγε, «Emancipate yourself from mental slavery, none but ourselves can free our minds» (απεγκλώβισε τον εαυτό σου από την πνευματική δουλεία, κανείς παρά μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να απελευθερώσουμε τον τρόπο σκέψης μας).