Σήμερα (21/1) είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου ή αλλιώς… “Blue Monday”! Είναι άραγε αυτή η μέρα όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου; Εσύ πώς νιώθεις σήμερα;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια εξίσωση, που λέγεται ότι μπορεί να υπολογίσει την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και την τοποθετεί την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Για φέτος είναι σήμερα, 21η Ιανουαρίου. Μπορεί, όμως, μια εξίσωση να υπολογίσει πραγματικά αυτή τη μέρα; Άραγε, μπορεί η πιο καταθλιπτική μέρα να είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους;

Η ιδέα της «Blue Monday» αποτελεί μια ψευδοεπιστημονική πεποίθηση, που έκανε την εμφάνιση της το 2005. Ο εφευρέτης αυτής –Cliff Arnall– τότε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, υποστήριξε ότι σύμφωνα με την πιο κάτω εξίσωση μπορούσε να υπολογίσει ακριβώς τη μέρα που οι πιο πολλοί άνθρωποι νιώθουν μελαγχολία.

Blue Monday

Η “καταθλιπτική Δευτέρα”, λοιπόν, υπολογίζεται από την πιο πάνω εξίσωση που βασίζεται σε διάφορους παράγοντες. Σχετίζεται κυρίως με τον καιρό, τα χρέη, το χρόνο που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα, τη ματαίωση των στόχων για τη νέα χρονιά, όλα αυτά σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα κινήτρου.

Blue Monday

Μύθος ή πραγματικότητα;

Υπήρξαν διάφορα κατά καιρούς δημοσιεύματα, που ήθελαν την «Blue Monday» να είναι ένα ψευδές κατασκεύασμα μιας βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας. Λέγεται, λοιπόν, ότι το 2005 η Sky Travel πλήρωσε τον Arnall, ώστε να καταλήξει σε αυτή την εξίσωση. Εφόσον η εξίσωση θα έφερε το όνομα και το κύρος ενός καθηγητή ψυχολογίας, θα ήταν πιο πιστευτή.

Βασικός στόχος; Μα τι άλλο από την πώληση εισιτηρίων σε ζεστούς και ευχάριστους προορισμούς τις καταθλιπτικές μέρες του χειμώνα. Μια απόδραση από τη μιζέρια της “Blue Monday”, ας πούμε.

Blue Monday

Πώς να ξεπεράσεις τα “blues” της σημερινής Δευτέρας και κάθε μέρας!

Το παρασκήνιο πίσω από την περιβόητη εξίσωση, που πλαισιώνει την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, είναι ακόμα θολό. Σίγουρα, οι παράγοντες που την συνιστούν είναι αληθινοί. Όλοι, ίσως, περνάμε μία περίοδο επαναπροσαρμογής μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τα έξοδα των γιορτών, επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε μια μετέπειτα οικονομική στενότητα και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας ίσως μας βρουν λίγο ανήμπορους να τις διαχειριστούμε. Θα κάτσεις, όμως, με σταυρωμένα τα χέρια;

1.Κάνε μια βόλτα στον ήλιο.

Στην Ελλάδα ζούμε και έτσι ευτυχώς ο ήλιος είναι κάτι που δεν μας λείπει. Βρες χρόνο έστω και 15 λεπτά για να περπατήσεις, να πάρεις καθαρό αέρα και να ενισχύσεις τη διάθεση σου. Το φυσικό φως βοηθά στη σταθεροποίηση της σεροτονίνης και ενεργοποιεί την ενδορφίνη. Αυτές είναι οι δύο ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση.

2.Κάνε γυμναστική!

Μπορείς να επιλέξεις να περπατήσεις (συνδυάζοντας και τη βόλτα στον ήλιο), να κάνεις αερόβια γυμναστική, κολύμβηση, τρέξιμο.. οτιδήποτε σε ευχαριστεί. Θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου.

Blue Monday

3.Κάνε μία καλή πράξη.

Μπορείς να κάνεις κάτι καλό για κάποιον είτε αυτός είναι φίλος σου, είτε κάποιος άγνωστος. Αυτό θα σε κάνει να νιώσεις ότι προσφέρεις. Μπορείς να κάνεις τη χάρη που σου είχε ζητήσει η κολλητή σου πριν από καιρό, να φτιάξεις ένα γλυκό για τους γονείς σου, να αγοράσεις ένα φαγητό σε κάποιον άστεγο ή να βοηθήσεις έναν άνθρωπο στο δρόμο… οτιδήποτε. Η προσφορά θα σου δώσει χαρά!

4.Μαγείρεψε!

Δεν ξέρω αν ισχύει για όλους αλλά προσωπικά με ηρεμεί. Κάλεσε τους φίλους σου για να τους κάνεις το τραπέζι. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική και ξεκίνα να δημιουργείς στην κουζίνα. Οι δημιουργικές ασχολίες μας κάνουν να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Blue Monday

5.Γράψε 5 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Χαμογέλασε για αυτά!

Μην ξεχνάς να είσαι χαρούμενος για όσα έχεις. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που παλεύουν για όσα εμείς θεωρούμε δεδομένα. Η δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά και να βρίσκουμε κάτι θετικό στο καθετί. Η «Blue Monday», είτε ισχύει είτε όχι, είναι μόνο μια μέρα και θα περάσει. Το θέμα είναι οι υπόλοιπες 364 μέρες μας να μην είναι επίσης… «blue»!


Όπως και να έχει, μπορείτε να αφήσετε τα σχόλια σας στο άρθρο για το πως ήταν τελικά αυτή η μέρα για εσάς φέτος! Έτσι, μπορεί να ανακαλύψουμε μαζί αν όντως ισχύει.

Σχόλια