Παρευρεθήκαμε στην παράσταση «Το Τίμημα» στο Θέατρο Ιλίσια και η αλήθεια είναι ότι φύγαμε με ένα χαμόγελο στα χείλη αλλά και με πολλές σκέψεις για όσα θεωρούσαμε μέχρι σήμερα!

Το «Τίμημα» είναι ένα έργο του Άρθουρ Μίλερ, ένα κοινωνικό δράμα, το οποίο «ζωντανεύει» φέτος στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια, σε σκηνοθεσία της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, με έναν μοναδικό θίασο, που φέρνει στην επιφάνεια ένα αμφιλεγόμενο θέμα, που λίγοι τολμούν να συζητήσουν σήμερα.

Δύο αδέρφια απομακρύνονται για 16 ολόκληρα χρόνια, με τον έναν να πετυχαίνει στη ζωή του και τον άλλον να συμβιβάζεται με ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιβιώσει και να βοηθήσει έναν πατέρα, ο οποίος μετά τη χρεοκοπία του 1929 χάνει όλη του την περιουσία και «βυθίζεται» στην κατάθλιψη.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης υποδύεται το Βίκτωρα, το «ριγμένο» παιδί της οικογένειας, που για να βοηθήσει οικονομικά και ψυχολογικά τον υπό κατάθλιψη πατέρα του, αναγκάζεται να παρατήσει τις θετικές επιστήμες, που τόσο αγαπούσε, και τις σπουδές του σε αυτές, για να καταταγεί στην Αστυνομία, ώστε να έχει ένα σίγουρο εισόδημα, από το οποίο κρατούσε ελάχιστα για εκείνον και τη σύζυγό του Έστερ (Ρένια Λουιζίδου).

Από την άλλη, ο Χρήστος Σαπουντζής (Γουόλτερ) ενσαρκώνει τον άλλο αδερφό, τον επιτυχημένο χειρουργό, που θεωρώντας εξαιρετικά εγωιστική τη συμπεριφορά του πατέρα του, αποφάσισε να πορευτεί μόνος και να σπουδάσει την Ιατρική επιστήμη, παρά την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι του.

Τα δύο αδέρφια έρχονται σε επαφή με αφορμή την επικείμενη κατεδάφιση του πατρικού τους σπιτιού. Συναντιούνται, λοιπόν, έχοντας καλέσει έναν παλαιοπώλη, προκειμένου να πουλήσουν τα παλιά έπιπλα του σπιτιού, ώστε να μη χαθούν έτσι απλά με την κατεδάφιση.

Ο έμπειρος στο σανίδι ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος ενσαρκώνει τον παλαιοπώλη Σόλομον, ο οποίος καταφέρνει να δώσει σε αυτό το τόσο καίριο και δυσάρεστο θέμα, έναν χιουμοριστικό τόνο, προκαλώντας γέλιο στο κοινό, που τον αποθέωσε με τα χειροκροτήματά του.

Ενώ η συζήτηση με τον παλαιοπώλη Σόλομον και τα παζάρια για την τιμή των επίπλων δεν καταλήγουν πουθενά, αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια όλα όσα τα δύο αδέρφια κρατούσαν μέσα τους για καιρό, μεγεθύνοντας ένα μίσος, που άδικα είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ηρώων είναι πολλές, με αλλεπάλληλες κατηγορίες από τον έναν αδελφό στον άλλο. Τελικά, αυτός ο πατέρας βρισκόταν πράγματι σε κατάθλιψη και είχε στ’ αλήθεια ανάγκη το παιδί που «θυσίασε» τη ζωή του για να μείνει κοντά του; Τα έχασε όλα με το Κραχ του ’29, ώστε να μοιάζει τόσο απελπισμένος;

Τα παραπάνω ερωτήματα απαντώνται φανερά κατά την εξέλιξη του έργου, από την οποία καταλαβαίνει κανείς ότι η απομάκρυνση των δύο αδερφών συνέβη άδικα και ότι, στην πραγματικότητα, κανείς δεν θυσιάστηκε για την οικογένεια. Αυτή η οικογένεια δεν υπήρχε ποτέ πραγματικ

ά, αλλά όποιος έμεινε πίσω, το επέλεξε, για να διατηρήσει «ζωντανές» στο μυαλό του μνήμες από την οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή, που, όμως, ποτέ δεν υπήρξε σε αυτό το σπιτικό, μια και ο γάμος των δύο γονιών ήταν αποτέλεσμα μίας οικονομικής συμφωνίας και όχι αληθινής αγάπης.


Το «Τίμημα» είναι μία παράσταση, που στο τέλος απέσπασε πολλά χειροκροτήματα από το κοινό και προσωπικά, μου άφησε ένα χαμόγελο, καθώς ο τρόπος, με τον οποίο οι ηθοποιοί διαχειρίστηκαν τους ρόλους τους με ένα κοινωνικό θέμα αρκετά «βαρύ», ήταν απόλυτα αξιοπρεπής. Η υπόθεση του έργου σε κάνει να αναρωτιέσαι πολλά πράγματα, όπως τι είναι οικογένεια και γιατί αξίζει κανείς να δίνει τόσο μεγάλη βαρύτητα στη σημασία της.

Και το σίγουρο είναι ότι θα σου δημιουργήσει διάφορες σκέψεις, πράγμα που είναι και το θεμιτό (αν θες τη γνώμη μου), όταν παρακολουθείς μία παράσταση, αφού κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι οι ηθοποιοί έχουν πετύχει το σκοπό τους και σου έχουν δημιουργήσει τα σωστά συναισθήματα. Μη χάσεις, λοιπόν, αυτή την παράσταση, γιατί θα σου μάθει πολλά.

Αλήθεια, εσύ, σίγουρα ξέρεις τι θα πει θυσία;


Πληροφορίες για την παράσταση:

Θέατρο Ιλίσια – Παπαδιαμαντοπούλου 4 (Ιλίσια)

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 7 μ.μ., Πέμπτη – Σάββατο 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.

Εισιτήρια: από 12€

Μη ξεχνάς να τσεκάρεις στο Viva.gr για προσφορές!


Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2018.

Σχόλια