Βιογραφίες που θα σε μυήσουν στη ζωή σημαντικών ανθρώπων και θα σε εμπνεύσουν!
Είτε στοχεύουμε στην πληροφόρηση με γνώμονα την αλήθεια είτε στην ανάγκη μας για ταύτιση έρχεται η μεγάλη στιγμή που θα καταφύγουμε στις βιογραφίες ως αναγνωστική επιλογή.
Κατά βάθος όλοι μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κυριευόμαστε από το μικρόβιο του να κρυφοκοιτάξουμε στη ζωή άλλων προσωπικοτήτων. Επιθυμούμε διακαώς να μυηθούμε στον κόσμο τους, να διαβάσουμε την ιστορία τους, να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητά τους, να αποκρυπτογραφήσουμε ενέργειες και κίνητρα.
Αποτελεί στοιχείο της ανθρώπινης φύσης αναπόσπαστο, από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Παρακάτω θα δούμε μερικές βιογραφίες που αξίζει να εντάξεις στο ράφι σου.
1)Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα όπως τα έζησα – Πάνος Σόμπολος
Βιβλίο που όχι μόνο ανήκει στο αυτοβιογραφικό είδος, αλλά παράλληλα προσεγγίζει τον κόσμο του εγκλήματος με έναν μοναδικό τρόπο.
Ιδανικό για τους λάτρεις του αστυνομικού είδους. Πρόκειται για τις εμπειρίες που αποκόμισε ο γνωστός δημοσιογράφος κατά τη σταδιοδρομία του και την τριβή του με το σκοτεινό δρόμο του εγκλήματος.
Δημοσιογραφική κάλυψη άκρως ρεαλιστική, δίχως υπερβολές και μελοδραματικά στοιχεία με σκοπό τη συγκίνηση του αναγνώστη.
Στο βιβλίο αυτό αποτυπώνεται η σκληρή πραγματικότητα, η ωμή βία και τα στυγερά εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και προκάλεσαν την κοινή γνώμη.
Ένα χρονικό στο χώρο της δολοφονίας και όχι μόνο που θα καθηλώσει τον αναγνώστη και θα φωτίσει όλη την αλήθεια επί του θέματος χωρίς απόκρυψη λεπτομερειών και διαστρέβλωση της αλήθειας.
2)Καλά και σήμερα – Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος – Σοφία Νικολαΐδου
Αυτοβιογραφικό βιβλίο που προσεγγίζει ένα θέμα βαθιά ευαίσθητο και κοινωνικό που αρνούμαστε να δούμε κατάματα.
Μια μορφή ημερολογίου που καλύπτει πλήρως την περίοδο της ασθένειας από την πρώτη στιγμή που αυτή γνωστοποιήθηκε στη συγγραφέα.
Μία προσπάθεια της γυναίκας να ξορκίσει το φόβο της, να μοιραστεί τις σκέψεις της, να αποδράσει από τις έγνοιες της με όπλο τη συγγραφή.
Οι στοχασμοί, η νόσος, η χημειοθεραπεία, η μαστεκτομή… στοιχεία που ευαισθητοποιούν τον καθένα για μια ασθένεια που αποτελεί μάστιγα στη σύγχρονη εποχή.
Βιβλίο που θα μας καταδείξει για ακόμα μια φορά πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία μας και πόσο αξίζει να πολεμάμε με νύχια και με δόντια γι’ αυτήν.
3)Πουλημένες – Zana Muhsen, Andrew Crofts
Η αυτοβιογραφία της Ζάνα που αποκαλύπτει την περιπέτεια της και τα βάσανα που υπέστη όταν εγκλωβίστηκε σε ένα γάμο παρά τη θέλησή της.
Η ιστορία ξεκινά όταν ο πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών, δεκατεσσάρων και δεκαπέντε ετών, πουλά τις κόρες του ως νύφες κατά το ταξίδι τους στην Υεμένη.
Οκτώ χρόνια μετά η Ζάνα καταφέρνει να δραπετεύσει. Αφήνει όμως πίσω το γιό της και την αδερφή της με τα παιδιά της υπόσχόμενη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν στην Αγγλία.
Σκοπός της συγγραφής του βιβλίου είναι η αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από θέματα στα οποία γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη και η προσπάθεια κινητοποίησης για την απελευθέρωση της αδερφής και των παιδιών της.
Σοκαριστικό, ανατρεπτικό και καθηλωτικό βιβλίο που προκαλεί οργή για γεγονότα που λαμβάνουν χώρα ανάμεσά μας και φιμώνουν χιλιάδες στόματα. Η συναισθηματική φόρτιση είναι διάχυτη στην καθε μία σελίδα.
4)Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Η Βιογραφία – Γιώργος Σανιδάς
Η βιογραφία του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου που ανέδειξε με ιδιαίτερο τρόπο το ελληνικό πνεύμα ιδωμένη υπό τη ματιά του Γιώργου Σανιδά με λογοτεχνικό πρίσμα.
Στο βιβλίο αυτό ακολουθούμε τα χνάρια του ικανού ψυχογράφου, τρυπώνουμε στη ζωή του και στο χώρο που έδρασε, ανακαλύπτουμε τα γεγονότα που τον στιγμάτισαν και έδωσαν τη σφραγίδα του στο συγγραφικό του έργο.
Ένα ανάθημα σε έναν ικανότατο συγγραφέα που δέχτηκε έντονη κριτική και η αξία του δεν αναγνωρίστηκε εν ζωή, αλλά μελετήθηκε και εξυμνήθηκε από πολλούς μετά το θάνατό του.
5)Μια ζωή χωρίς άλλοθι – Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ
Η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας που αποτελεί πρότυπο με τη θητεία της στο χώρο της επιστήμης και κατέχει επάξια μια θέση ανάμεσα στους 100 μεγάλους Έλληνες όλων των εποχών.
Πρόκειται για την ιστορία της όπως την αφηγήθηκε στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο.
Με την αμεσότητα της αφήγησης και την άρτια περιγραφικότητα ο αναγνώστης του βιβλίου καθίσταται κοινωνός κάθε σημαντικού σταθμού της ζωής της εμβληματικής αυτής φυσιογνωμίας.
Η προσφυγική ζωή στο Βύρωνα και ο αγώνας της ως γραμματέας της ΕΠΟΝ κατά την περίοδο της Κατοχής. Η φοίτηση της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και η γνωριμία της με σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής.
Η υποτροφία της και το διδακτορικό στη βυζαντινή ειδίκευση στη Σορβόννη και ο γάμος της με τον αξιωματικό Ζακ Αρβελέρ. Η συνεισφορά της στον ελληνισμό και στην εκπαίδευση σε πανεπιστήμια όπως της Σορβόννης και του Παρισιού. Μια γυναίκα που στιγμάτισε την ανθρωπότητα: η πρύτανης, η καθηγήτρια, η μάνα.