Με τίτλο «Homo Universalis» το TEDxChania φέτος συγκεντρώνει όλο το εύρος ή μάλλον την επιθυμητή πολυμάθεια που μπορεί να αποκτήσει κανείς!

Το TEDxChania δεν είναι πια νέο στην πόλη. Έρχεται κάθε χρονιά, στο τέλος του φθινοπώρου με έναν απολογισμό που σκοπό έχιε να σοκάρει, να αφυπνίσει και να ιντριγκάρει. Συντονίζεται από μία ομάδα 40+ Χανιωτών, που έχει μεν μέσο όρο ηλικίας τα 30, μα εύρος ηλικιών από τα 15 έως τα 80!

Φέτος, η ίδια ομάδα, με τις προηγούμενες χρονιές, με ελαφρώς αυξημένο μέσο όρο ηλικίας, μας συστήνει τον ωριμότερο άνθρωπο στην ιστορία της εξέλιξης: τον  Homo Universalis. Τον πολυμαθή, τον ευφυή άνθρωπο, τον πολύπλευρο. Τον άνθρωπο που γνωρίζει ότι κάθε επιλογή αποκλείει αυτές που απορρίπτονται. Αυτόν που αντί να απορρίπτεί, εξερευνεί κάθε εκδοχή του εαυτού του.

Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να διαλέγει. Είναι φτιαγμένος για να θέλει όσα μπορεί…

Eίμαστε, λοιπόν, πολύπλευροι. Αν μας ζητούσαν να απορρίψουμε μία από τις ιδιότητές μας ως την πιο αχρείαστη, θα τους λέγαμε τρελούς. Ωστόσο, μεγαλώνοντας μάθαμε να απορρίπτουμε εκδοχές μας με μεγάλη ευκολία. Δικηγόρος ή ηθοποιός; Παιδαγωγός ή ψυχολόγος; Αθλητισμός ή business; Έπρεπε να διαλέξουμε. Και έπρεπε να είμαστε οι καλύτεροι.

Όμως, ξημερώνει μία εποχή στην οποία, για να επιβιώσουμε, πρέπει να είμαστε πολυμαθείς. Έτσι, η αθλητική κουλτούρα βοηθά στον επαγγελματικό στίβο, η επιστημονική σκέψη ενισχύει τις ανθρώπινες σχέσεις και η ψυχολογία γίνεται ουσιαστικό κομμάτι της τεχνολογικής εξέλιξης.

Ο homo universalis είναι το επόμενο εξελικτικό βήμα, και συμβαίνει τώρα. Είμαστε στο κατώφλι του ευφυούς, του πολυμαθούς ανθρώπου, εκείνου που ικανοποιεί την απόλυτη ισορροπία μεταξύ λογικής, συναισθήματος και ενστίκτων. Αυτού που εξελίσσει όλα όσα θέλει.

Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να διαλέγουμε. Είμαστε φτιαγμένοι για να θέλουμε όλα όσα μπορούμε. Και γιατί όχι; Να γίνουμε όλα όσα δεν μπορούμε.

Πού;

Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Πότε;

24 Νοεμβρίου 2018

Ώρα: 09:00-20:00

Κλείσε το εισιτήριό σου για το TEDxChania εδώ!

Το 2015 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) προσπάθησαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο με 15 ομιλητές, που ενέπνευσαν με τις ιστορίες τους, αποδεικνύοντας ότι όσα για άλλους είναι αδύνατα, για κάποιους είναι τρόπος ζωής. Μας είπαν ότι τα πλαίσια και οι περιορισμοί δεν είναι παρά επινοήσεις δικές μας (κι έτσι, η λύση είναι κι αυτή στο χέρι μας).

Το 2016 στο Πνευματικό Κέντρο ενθουσιάσαν το κοινό με τον “Ξένο”. 15 φανταστικές ομιλίες για το διαφορετικό, για εκείνο που μας τρομάζει επειδή δεν το γνωρίσαμε ακόμη. Ο Σάκης Τανιμανίδης παρουσίασε τη διοργάνωση, κατά την οποία “Ίσως σημασία δεν έχει να ορίσουμε το ξένο, μα να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Αυτοί που προχώρησαν, αυτοί που εξελίχθηκαν, είναι αυτοί που κοίταξαν το ξένο κατάματα και του συστήθηκαν. Αυτοί που έκαναν το βήμα να το γνωρίσουν. Κι όταν το γνώρισαν, δεν ήταν ξένο πια”.

Πέρυσι επανήλθαν στο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα τον “Μίτο”. Με πρόφαση το τέχνασμα της Αριάδνης μας μετέφεραν στο πανέξυπνο αρχιτεκτόνημα της Κρητικής Μυθολογίας, δημιουργώντας συνεχώς αλληγορίες με τις προκλήσεις του σήμερα. Δύσκολο να επιλέξει κανείς τις καλύτερες ομιλίες μιας και όλες ήταν εξαιρετικές στο αντικείμενό τους, που διευρυνόταν από τεχνολογία και επιχειρηματικότητα, μέχρι κοινωνικά ζητήματα και τέχνες!

Σχόλια