Το υπέροχο Σουηδικό progressive συγκρότημα έρχεται στην Αθήνα για μια υπέροχη συναυλία!

Με ενεργή παρουσία τα τελευταία 21 (!) χρόνια, οι Pain of Salvation παραμένουν ίσως το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του ιδιώματος. Με 10 άλμπουμ στο βιογραφικό τους, το ένα ίσως καλύτερο από το άλλο. Ο Daniel Gildenlöw και οι εκάστοτε συνοδοιπόροι του, συνεχίζουν να συνθέτουν τη μουσική υπόκρουση του πόνου, του έρωτα, της απώλειας και όλων των παραπάνω.

Pain of Salvation

Πώς ορίζεις το progressive;

Εξ ορισμού, είναι το προοδευτικό, το διαφορετικό. Το περίπλοκο και το μυστήριο. Σκοτεινό και καθηλωτικό. Αν το ορίζεις έτσι, ορίζεις και τους Pain of Salvation. 10 άλμπουμ, όλα θεματικά, με επιρροές που καλύπτουν από Beatles και Faith No More ως Jazz και Μιούζικαλ. Στίχοι γεμάτοι ιστορίες, σαν να ξεπηδάνε ζωντανές, χτισμένες από εικόνες.

Η μουσική τους, μόνο ως θεατρική και grandiose θα μπορούσε να χαρακτηριστεί…

Βλέπεις όλα ακούγονται γεμάτα όγκο. Όλα παίζονται εκεί που πρέπει να είναι, τα πολυρυθμικά μέρη ρέουν αδιάκοπα το ένα μέσα στο άλλο, με την κατάλληλη δόση προόδου και εφέ που μας έχουν συνηθίσει οι prog-πατέρες.

Η φωνή του Danny εξελίσσεται μέσα από κάθε άλμπουμ. Από το μιλητό του Cohen και τις κορώνες του Labrie των πρώτων άλμπουμ, στο γεμάτο πάθος γρύλισμα του The Perfect Element και τη σαγηνευτική χροιά του Road Salt One and Two. Μαζί της, εξελίσσεται και η αφηγηματική δριμύτητα των στίχων των Pain of Salvation.

Αν και καλύτερα θα ήταν να έλεγα του Daniel, εφόσον εκείνος είναι η κινητήρια δύναμη της μπάντας.

Στιχουργός, κυρίως συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής μπορεί κανείς να φανταστεί τον Δανδή αυτόν του progressive, να κλείνεται για βδομάδες και βδομάδες σε μια καλύβα στην μέση του πουθενά, και να ράβει σαν τρελός επιστήμονας,  αποκομμένα μέλη και άκρα στο μέγιστο αριστούργημά του.

Η κοινωνική συνείδηση και τα μηνύματα ενότητας των Entropia και One Hour by the Concrete Lake, δυο αριστουργημάτων του όρου concept album, δυο ιστορίες για τα δεινά που επιφέρει ο άνθρωπος, τον πόλεμο και την απώλεια.

Η στροφή στην εσωτερικότητα και την αναζήτηση του εγώ στα The Perfect Element και Remedy Lane, μελέτες πάνω στην αγάπη και τον έρωτα, τον πόνο και το σεξ.

Μια αυτοβιογραφία του Danny, για το γεγονός ότι θα καταλήξει να τον κάνει έναν ποιητή των ανθρώπινων αμαρτιών, πνευματικών και σαρκικών.

Στα BE και Scarsick πάμε απ’ τα επουράνια στα επίγεια.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν την ύπαρξη του θεού, οι Pain of Salvation δημιουργούν το δικό τους σύμπαν στο BE. Το μέχρι τώρα πιο περίπλοκο άλμπουμ της μπάντας, πέρα από τα πλέον γνωστά, γεμάτα riff κομμάτια του, περιέχει folk, gospel και Broadway επιρροές. Όπως επίσης και μια ορχήστρα έγχορδων και πνευστών, που συνοδεύει την μπάντα καθ όλη την διάρκεια.

Το Scarsick, είναι το μανιφέστο των ιδεών του Danny για την κοινωνία.

Τον καπιταλισμό, τον καταναλωτισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον κολεκτιβισμό. Μια κραυγή επίθεσης κατά του πολιτισμού. Ένα βαρύ και ασήκωτο άλμπουμ, γεμάτο βίαια riff και δυναμικά φωνητικά.

Τα άλμπουμ στη συνέχεια, που είναι και τα αγαπημένα μου Road Salt One and Two, επιφέρουν μια αλλαγή στον ήχο τον Pain of Salvation.

Με τα τραγούδια φαινομενικά γραμμένα σε κάποιο jam. Η μπάντα φαίνεται να περνάει απλά καλά. Μόνο που, όταν παίζεις μουσική για 13 χρόνια ήδη, ακόμα και το jam-άρισμα σου ακούγεται καλύτερο απ’ ότι στημένο εκεί έξω.

Περιγράφοντας το Road Salt

O Danny μίλησε για την απόκλιση στους στίχους από μια κεντρική ιδέα. Παραμένοντας όμως θεματικό, το άλμπουμ εξετάζει τις σχέσεις, τον έρωτα, τον χωρισμό και το σεξ. Πολύ σεξ.

Και είναι η κατάλληλη μουσική υπόκρουση για τις πιο προσωπικές σου στιγμές. Το Road Salt είναι ωμό, στα σκάει στη μούρη, σε κάνει να χορεύεις και να κλαίς μαζί. Η φωνή του Danny σε τραβάει μέσα και σε προσκαλεί να νιώσεις τα πάντα.

Τα επόμενα δύο άλμπουμ βρίσκουν τους Pain of Salvation σε μια περίοδο ανασύνταξης. Με τον Danny το μοναδικό εναπομένον μέλος της μπάντας, το ακουστικό Falling Home δρα ίσως σαν μια γέφυρα, ανάμεσα στους Pain of Salvation της πρώτης δεκαετίας του 2000, με εκείνους της δεύτερης.

Ακουστικές εκτελέσεις τραγουδιών απ όλο τον εκτενή κατάλογο της μπάντας, μια σίγουρα διαφορετική εμπειρία.

Μετά από μια περιπέτεια με την υγεία του, που απείλησε την ζωή του Danny, ο αφηγητής μας άρχισε να αναρωτιέται για τον θάνατο, τις χαρές της ζωής και ότι μας εξοργίζει σε αυτή.

Το In the Passing Light of Day, το 10ο και τελευταίο άλμπουμ της μπάντας, αφιερωμένο στην γυναίκα του, “εραστή και καλύτερή του φίλη” – όπως λέει και ο ίδιος – δείχνει μια διαφορετική πλευρά τους.

Συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξαν με τα Road Salt…

Ανάμεσα στις επικές και περίπλοκες συνθέσεις, που έχουμε συνηθίσει, συναντάμε επίσης κομμάτια που εύκολα θα παίζονταν σε κάποιο ραδιόφωνο. Δεν γίνεται να μην έχεις βγάλει κακό άλμπουμ, εκτός αν είσαι οι Pain of Salvation.

Μετά την επιστροφή βασικών μελών από τα προηγούμενα χρόνια

(Welcome back Johan Hallgren, εσύ και οι τζίβες σου μας λείψατε) οι Pain of Salvation θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 20 Οκτώβρη στο Piraeus Academy.

Μαζί με τους Need και Mother of Millions, θα μας θυμίσουν γιατί είναι οι πρίγκιπες του progressive ήχου.

Μια συναυλία που σίγουρα δεν πρέπει να χάσουν οι λάτρεις και μη του ιδιώματος. Μια εμπειρία -και είμαι τυχερός που θα την βιώσω- που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Σχόλια