Παρευρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας!

Η παράσταση «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», που ανεβαίνει για 2η συνεχή χρονιά στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Χώρα, πρόκειται για μία αφήγηση και περιγραφή της ζωής ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών, οι οποίες είναι πρόσωπα από εξαιρετικά διηγήματα του μοναδικού λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος τις περιγράφει ως καταπιεσμένα όντα σε μία εποχή, που δεν έβλεπε γυναίκες, παρά μόνο άνδρες.

Έχοντας ως συνδετικό κρίκο την προσωπικότητα της Φραγκογιαννού – Φόνισσας, πρωταγωνίστρια ενός από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά αφηγήματα του Παπαδιαμάντη, η οποία ενσαρκώνεται μοναδικά από την ηθοποιό Νένα Μεντή, «ξεδιπλώνονται» οι ιστορίες πολλών ακόμα γυναικών, οι οποίες έχουν σκιαγραφηθεί σε κάποιο από τα πολλά διηγήματα του συγγραφέα.

Το κοινό χαρακτηριστικό, όμως, όλων αυτών των πολύ διαφορετικών, κατά τα άλλα, γυναικών είναι η καταπίεση που υφίσταντο λόγω του φύλου τους τόσο από την κοινωνία, όσο και από τους άνδρες τους αλλά, ακόμα, από την οικογένεια και την ίδια τους τη μάνα.

Η παράσταση εστιάζει στην παρουσίαση διαφορετικών ιστοριών, οι οποίες διηγούνται επί σκηνής διά στόματος Νένας Μεντή, δηλαδή της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη, η οποία είναι μία γυναίκα που αδικήθηκε στα νεανικά της χρόνια από την οικογένεια και κυρίως από τη μητέρα της, όταν αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν επέλεξε, αλλά της επιβλήθηκε.

Μέσα από την αφήγηση της παρουσιάζει τα παράπονα της από τη μητέρα της και την κοινωνία που την ανάγκασαν να μπει σε έναν γάμο που ποτέ δεν ήθελε, αλλά και την αδικία την οποία η ίδια υπέστη, όταν δεν της δόθηκε η προίκα που δικαιούνταν, βάσει των παραδόσεων της εποχής. Αντιθέτως, παραγκωνίσθηκε σχετικά με τα κληρονομικά της δικαιώματα, έναντι του αδερφού της, ο οποίος έλαβε παραπάνω από όσα θα έπρεπε.

Έτσι, στράφηκε σε αυτό που θεωρούσε η ίδια ως καλύτερο για το μέλλον όσων θηλυκών γεννιούνταν. Ούσα αγανακτισμένη από τη ζωή της αλλά και από τις ζωές πολλών άλλων γυναικών, άρχισε να αφαιρεί τη ζωή θηλυκών παιδιών, καταλήγοντας να καταζητείται από την αστυνομία για αυτούς τους κατ’εξακολούθηση φόνους, ενώ στο τέλος «έφυγε» από τη ζωή, με τον ίδιο τρόπο που η ίδια είχε ακολουθήσει στους φόνους που είχε διαπράξει. Πνίγηκε.

«Γυναίκες του Παπαδιαμάντη»: Μία εξαιρετική παράσταση με μοναδικές ερμηνείες που θα σε καθηλώσει.

Στην παράσταση συμμετέχουν παλαιότερες γυναίκες ηθοποιοί, όπως η Νένα Μεντή και η Έρση Μαλικένζου αλλά και νεότερες ταλαντούχες ηθοποιοί, όπως οι Ευγενία Δημητροπούλου, Έφη Σακελλαρίου, Μαριάννα Τουντασάκη και Χριστιάννα Μαντζουράνη. Όλες οι ηθοποιοί διαχειρίστηκαν τους ρόλους, που τους είχαν ανατεθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ερμηνείες που «γέμιζαν» τη σκηνή με το υποκριτικό τους ταλέντο και την κατάθεση συναισθημάτων που έκαναν επί αυτής.

Κάτι που ξεχώρισε και με έκανε να θεωρώ την παράσταση αυτή, ως την καλύτερη που έχω παρακολουθήσει ως τώρα, ήταν το γεγονός ότι οι διάλογοι και το κείμενο του Παπαδιαμάντη δεν πειράχτηκε, αναφορικά με τη γλώσσα. Τα λογοτεχνικά κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη είχαν γραφτεί στη γλώσσα της εποχής, που ο ίδιος μιλούσε, την καθαρεύουσα. Η γλώσσα αυτή διατηρήθηκε κατά την αφήγηση του έργου, πράγμα που μετέφερε το κοινό στο κλίμα και την κατάσταση που επικρατούσε στην κοινωνία της εποχής.

Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» είναι μία εξαιρετικά δουλεμένη παράσταση τόσο από τις ηθοποιούς, μέσα από τις ανατριχιαστικές τους ερμηνείες, όσο φυσικά και από τον ίδιο το σκηνοθέτη, Πέτρο Ζούλια, υπό τις καθοδηγήσεις του οποίου προέκυψε αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.

Κατά τη γνώμη μου, είναι μία παράσταση που δεν πρέπει επ’ουδενί να χάσεις, ιδίως αν σου αρέσουν τα λογοτεχνικά κείμενα τέτοιου είδους. Το σίγουρο είναι ότι θα συγκινηθείς, θα ανατριχιάσεις, θα ταξιδέψεις στην εποχή, που ήθελε τις γυναίκες να απέχουν από το δικαίωμα της έκφρασης, της επιλογής, των κληρονομικών δικαιωμάτων και στο τέλος θα χαρίσεις στις ηθοποιούς, και ιδιαίτερα στην πρωταγωνίστρια Ν.Μεντή, το πιο θερμό σου χειροκρότημα.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20 (Κυψέλη)


Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 8 μ.μ., Παρασκευή – Σάββατο 9 μ.μ. και Κυριακή 7 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: από 15 μέχρι 17 ευρώ.

Δες στο Viva.gr για προσφορές.


Από 11 Οκτωβρίου έως 30 Δεκεμβρίου.

Σχόλια