Το πολυαναμενόμενο κινηματογραφικό ντεμπούτο της Lady Gaga έφτασε. Η σταρ της pop σκηνής βούτηξε σε βαθιά νερά, στο πλάι του ταλαντούχου Μπράντλει Κούπερ. Άραγε ένα κινηματογραφικό αστέρι γεννήθηκε;

A star is born

Ο Μπράντλει Κούπερ επέλεξε να ρίξει αυλαία στην σκηνοθετική του καριέρα με μια διαχρονική ιστορία αγάπης που μετράει ογδόντα χρόνια ζωής. Με τρείς διασκευές στην πλάτη της, και με βαρύγδουπα ονόματα στο τιμόνι της, όπως η Τζούντι Γκάρλαντ και η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, το “A star is born” μιλά για την ιστορία του άσ(χ)ημου – αυθεντικού κοριτσιού με τη μελωδική φωνή που μεταμορφώνεται σε κύκνο και κερδίζει τον αυτοκαταστροφικό σταρ της country μουσικής.

Ο Τζάκσον Μέιν ένας διάσημος -πλην αλκοολικός και ψυχικά τραυματισμένος αστέρας- γνωρίζει τυχαία σε ένα μπαρ με drag queens την Άλι, μια σερβιτόρα που τα βράδια μεταμορφώνεται σε Εντίθ Πιάφ και τραγουδά αισθαντικά το “La vie en rose” με μοναδικό της όνειρο η ζωή της να γίνει τραγούδι.

Η αλήθεια στο βλέμμα της είναι αρκετή για να τον μαγνητίσει. Βλέπει στο πρόσωπο της το τρυφερό κορίτσι που θα τον κοιτά στα μάτια, όταν θα ανέβουν μαζί στη σκηνή.

Χωρίς εγωισμό, χωρίς επικριτικό ύφος για όλα όσα είναι. Εκείνος πιστεύει στο ταλέντο της και την ανεβάζει στη σκηνή. Από εκείνη τη στιγμή, τραγουδώντας τα «Ρηχά νερά» βουτούν σε βαθιά νερά και ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό, γεμάτο έρωτα, μουσική και δάκρυα.

Ο Κούπερ στα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα, επιλέγει ένα «ασφαλές» λαβ στόρυ,μια εγγυημένη συνταγή που έχει δοκιμαστεί στις αίθουσες και κουβαλά μια σπουδαία κινηματογραφική κληρονομιά, εκσυγχρονίζοντας το με το στίγμα της ποπ κουλτούρας, και της αδηφάγου μουσικής σκηνής που «τρώει» τους μουσικούς της για χάρη της εμπορευματοποίησης.

Δεν αναλύει, απλώς σχολιάζει. Ακολουθεί την Άλι να μεταμορφώνεται σε ένα νέο αστέρι, σε μια Γκάγκα βιαστικά, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Ίσως γιατί μεταμορφώνεται μόνο εξωτερικά, όχι εσωτερικά. Ή ίσως γιατί το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στον έρωτα.

Η ιστορία αρχίζει και τελειώνει με τον Τζάκσον και την Άλι. Η σχέση τους είναι το πρώτο και τελευταίο πλάνο. Αυτός, αυτή και η μουσική που τους ενώνει και τους χωρίζει. Η εξέλιξη της Άλι ως σταρ είναι ψιλά γράμματα μπροστά στο ειδύλλιο τους.

Μια ιστορία, που παραπαίει σε μελοδραματικές αποχρώσεις αγγίζοντας πολλές φορές τα όρια του κοινότοπου μοτίβου ότι ο ανιδιοτελής έρωτας, που αν και τόσο δυνατός, δεν μπορεί να επιβιώσει απέναντι στους προσωπικούς δαίμονες.

A star is born

Η ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση του Μπράντλει Κούπερ με πολλά κοντινά πλάνα, με έμφαση στην κίνηση και πολλά εναλλασσόμενα παζλ στιγμών, δίνει αναμφίβολα ανάταση σε μια ιστορία, που μας έχουν ξαναπεί πολλές φορές.

Εμπιστεύεται ένα τόσο γνωστό αλλά άφθαρτο συνάμα υποκριτικά πρόσωπο, όπως η Lady Gaga στο πρωταγωνιστικό ρόλο αναδεικνύοντας την ως το ατημέλητο κορίτσι που κρύβεται πίσω από τη σταρ, με ειλικρίνεια και φυσικότητα.

Της δίνει τον απαραίτητο χώρο, χωρίς όμως να μην στέκεται δίπλα της στις δύσκολες στιγμές, χαρίζοντας μια εξαιρετική ερμηνευτική δυναμική σε έναν αυτοκαταστροφικό, αλλά και βαθιά τρυφερό χαρακτήρα, αυτό του Τζάκσον χωρίς να φοβάται να τσαλακώσει την εικόνα του.

Η Lady Gaga από την άλλη πλευρά, μετά την αξιόλογη εμφάνιση της στο «American Horror Story», αφήνει το προσωπείο της σούπερσταρ με τις εξεζητημένες εμφανίσεις και γίνεται το φρέσκο ερωτευμένο κορίτσι που ήταν κάποτε ή που θα ήθελε να είναι.

Η Άλι γίνεται Γκάγκα όταν πιάνει το μικρόφωνο και δίνει εκείνες τις ερμηνείες που σε κάνουν να ανατριχιάσεις. Εκείνες τις στιγμές ξεχνάς την Άλι και βλέπεις το αστέρι, βλέπεις την σταρ που έχει ήδη γεννηθεί.

Η βουβή πλην προβλέψιμη κορύφωση ενός τραγικού έρωτα που υπογράφει ο Κούπερ στον επίλογο της πρώτης ταινίας του δίνει υποσχέσεις για την πορεία του ως σκηνοθέτη. Μια υπόσχεση που προσυπογράφεται από το βλέμμα και τη φωνή της μούσας του, που τον βγάζει ασπροπρόσωπο, παρά την αμηχανία της όταν δεν έχει το μικρόφωνο στα χέρια της.

Στο «Ένα αστέρι γεννιέται», ο Μπράντλει Κούπερ και η Lady Gaga μας λένε κάτι. Κάτι που έχουμε ξαναδεί. Το λένε, όμως, κοιτώντας μας στα μάτια και γι’ αυτό αξίζουν το χειροκρότημα μας.

Σχόλια