Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο εξεταστικής, αλλά οι προτάσεις για το Σαββατοκύριακο δεν παύουν να υπάρχουν!

Επιμέλεια: Μαριάννα Σταυρίδη, Μαρία Πολυχρονιάδου

Είμαι από αυτές των οποίων οι προτάσεις για το Σαββατοκύριακο ίσως σου φανούν κάπως ξενέρωτες φίλε αναγνώστη. Ίσως και να είναι. Ή και όχι. Όπως και να ‘χει, επηρεασμένη από τα September blues των ημερών καθώς και από το mood εξεταστικής που πολλοί ακόμα έχετε (μουαχαχ) έχω να σου προτείνω δυο βιβλία και δυο σειρές που θα σου κρατήσουν συντροφιά στις δύσκολες αυτές μεταμεσονύχτιες ώρες που είσαι ανάμεσα στο να συνεχίσεις το διάβασμα ή να μην το συνεχίσεις και να λιώσεις με πράγματα που όλη τη χρόνια δεν έχεις σκοπό να ξανακάνεις.

Six feet under

προτάσεις για το ΣαββατοκύριακοΒαρέθηκες τα κλασσικά σενάρια των σειρών τύπου νέος αγαπάει νέα, γίνεται μια παρεξήγηση και μετά από 6 κύκλους καταλήγουν μαζί;

Μήπως έχεις δει κάθε τι εναλλακτικό από Breaking Bad μέχρι La Casa de Papel και ψάχνεις κάτι εναλλακτικό μεν αλλά να σε βάλει και σκέψεις για το βαθύτερο νόημα της ζωής; Όχι; Καλά δεν πειράζει. Εγώ θα σου προτείνω να δεις αυτή τη σειρά που διηγείται την ιστορία μια οικογένειας νεκροθαφτών στο πέρασμα του χρόνου.

Plus: Κάθε επεισόδιο ξεκινά με την αλλόκοτη ιστορία θανάτου κάποιου πελάτη τους. Η αλήθεια είναι ότι αν και στην αρχή θεωρούσα ότι θα είναι κάτι βαρετό, η σειρά αυτή με έβαλε σε πολλές σκέψεις σχετικά με το πού πάω, τι περιμένω από τη ζωή κι αλλά τόσα φιλοσοφικά ερωτήματα που ποτέ άλλοτε δε θα σκεφτόμουν εκτός κι αν είχα 5 μαθήματα και μια εξεταστική να τα βγάλω πέρα.

Sex and the city

Ξέρω, ξέρω, ξέρω. Τόσο παλιό που ακόμα κι οι δεινόσαυροι το έχουν βαρεθεί. ΟΜΩΣ είναι τόσο comforting μετά από μια εβδομάδα που έχεις σκεφτεί τουλάχιστον 10 φορές να τα παρατήσεις όλα, να αράζεις με junk food στον υπολογιστή και να παρακολουθείς τις υπερβολικά αισιόδοξες και υπερβολικά extra χιλιοπαιγμένες ιστορίες της Σαμάνθα, της Σάρλοτ, της Μιράντα και της Κάρυ σε εποχές «επί ΠΑΣΟΚ» ακόμα και για την Αμερική που όλα ήταν ρόδινα και με το μισθό αρθρογράφου μπορούσες να αγοράσεις Μανόλο Μπλάνκι γόβες.

Νόμιζες ότι μετά από όλα αυτά θα ξεχνούσα το part με τα βιβλία; Φυσικά και όχι και brace yourself καθώς οι επιλογές των βιβλίων μου είναι εξίσου αναπάντεχες με τις επιλογές των σειρών μου.

βιβλιο – προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

Άλμπατρος – Σώτη Τριανταφύλλου

Αν δεν ξέρεις τη συνάδελφο (φαρμακοτριφτισα είναι κι αυτή παιδί μου) μην διαβάσεις παρακάτω.

Στο Άλμπατρος θα διαβάσεις για το πώς εξελίχθηκε το κίνημα των σουφραζετών στην Αγγλία. Κι όλα αυτά ντυμένα με ένα πολύ ανατρεπτικό μυθιστόρημα γύρω γύρω. Πραγματικοί χαρακτήρες μπλέκονται με φανταστικούς μέσα από την γραφή της Σώτης που αν μη τι άλλο έχει τη στόμφα ξένου συγγραφέα και ξεφεύγει από τα κουραστικά κλισέ.

Και μην γελάς, μια χαρά ταιριάζει το βιβλίο με την τελευταία σειρά που σου πρότεινα. Για να καταλάβεις από που ξεκινήσαμε και δυστυχώς που επιστρέψαμε…

Πεθαίνω σαν χώρα – Δημήτρης Δημητριάδης

Είσαι φοιτητής. Κι έχεις σιχαθεί αυτό το σύστημα, αυτή τη χώρα που σου δίνει ένα πτυχίο να κρατάς μαζί με το δίσκο από το σέρβις.

Έχεις δίκιο.

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Όλες σου αυτές τις σκέψεις για την παθολογία του Έλληνα τις βάζει σε μια πολύ όμορφη σειρά με τη μορφή μονολόγου-παραληρήματος ο συγγραφέας.

Να το διαβάσεις. Είτε αυτό το ΣΚ είτε οποιοδήποτε άλλο ΣΚ της ζωής σου. Τώρα που ακόμα είσαι νέος. Για να μην βρεθούν κι άλλα καλοκαίρια σαν κι αυτό μπροστά μας. Για να σώσεις ότι σώζεται…

Κι επειδή ξέρουμε ότι λόγω ημερών –ναι εξεταστική, για σένα μιλάω- το χαλαρό σαββατοκύριακο δεν είναι τόσο χαλαρό όσο θα θέλαμε, οι προτάσεις για το Σαββατοκύριακο περιλαμβάνουν και μερικά ήρεμα μέρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορείς να πας είτε μόνος σου, είτε με την παρέα σου, για να στρωθείτε στο διάβασμα. Ένας καφές, ήρεμη μουσική καθώς και πολλοί φοιτητές γύρω σου να διαβάζουν σίγουρα θα σε βάλουν στο κλίμα αυτό πιο ευχάριστα.

αθηνα

YELLOW Cafe

Ίσως το αγαπημένο μου στέκι για διάβασμα. Μόλις λίγα μέτρα από το μετρό της Πανόρμου μέσα στα ήρεμα στενάκια της, μπορείς να βρεις αυτό το μαγαζάκι. Το όμορφο κηπάκι του καθώς και το εσωτερικό του, που θυμίζει αναγνωστήριο, σε βάζουν κατευθείαν στο κλίμα για διάβασμα. Επιπλέον οι χαμηλές τιμές αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για να σε κάνουν να λιώσεις όλη την ημέρα εκεί.

Διεύθυνση: Λουκά Μπέλλου 14, Αθήνα

Έναστρον Βιβλιοκαφέ


Στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, στην Σόλωνος, βρίσκεται το βιβλιοπωλείο-καφέ Έναστρον. Στεγάζεται στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτηρίου της Αθήνας κι αποτελεί ίσως από τα πιο ήρεμα μέρη που μπορείς να βρεις στο κέντρο της πόλης, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως κεντρικό βιβλιοπωλείο για τα πανεπιστήμια της Αθήνας. Ο γλυκός φωτισμός και η θέα των βιβλίων δημιουργούν τον τέλειο χώρο για να συγκεντρωθεί ακόμα και ο πιο αφηρημένος φοιτητής!

Διεύθυνση: Σόλωνος 101, Αθήνα

θεσσαλονικη

Μικρό Λονδίνο


Το μικρό Λονδίνο αποτελεί έναν μικρόκοσμο ως προς το τι έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε Λονδίνο. Η διακόσμηση του, με τους καναπέδες του, τα διώροφα λεωφορεία και τους κόκκινους θαλάμους, την όμορφη βιβλιοθήκη στον τοίχο, σε στέλνουν κατευθείαν σε ένα διαφορετικό κλίμα. Βρίσκεται αρκετά κοντά στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να αγαπηθεί αμέσως από τους φοιτητές και να αποτελέσει το πιο in στέκι για μελέτη.

Διεύθυνση: Εγνατία 123, Θεσσαλονίκη

Tabya

Στεγάζεται στην ανακαινισμένη οικία Δούμπλα (η οποία είναι χτισμένη πάνω από τα χαλάσματα του Βυζαντινού τείχους της πόλης!) και λειτουργεί ταυτόχρονα ως καφέ-μπαρ, βιβλιοθήκη αλλά και δισκοπωλείο. Η πρωτότυπη αυτή ιδέα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των φοιτητών της περιοχής –και όχι μόνο- δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στο κέντρο. Διαθέτει μια τεράστια γκάμα βιβλίων για όσους χρειάζονται περισσότερο υλικό, γεγονός που σε βάζει στο τέλειο κλίμα μελέτης.

Διεύθυνση: Κων/νου Μελενίκου 14, Θεσσαλονίκη

Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο υπάρχουν πολλές, ό τι, όμως και να διαλέξεις, ευχόμαστε να το περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται!

Σχόλια