Η παράδοση ταυτίζει τη Γαύδο με την Ωγυγία, το νησί της Kαλυψούς, που κράτησε αιχμάλωτο τον Oδυσσέα έξι χρόνια.
Η Γαύδος αποτελεί στολίδι μοναδικό στη Νότια Ευρώπη, με άγρια ομορφιά, πεντακάθαρα γαλάζια νερά, ονειρεμένες ανατολές, μαγευτικές δύσεις, σαγηνευτικές ακρογιαλιές και παραλίες, και θαλασσόκεδρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Ένα νησί με μεγάλες ομορφιές που μπορεί κανείς να τις ανακαλύψει και να τις απολαύσει, εάν είναι διατεθειμένος να αφήσει για λίγο τη ραστώνη στην εκτεταμένη αμμουδιά του Σαρακίνικου και την παραλία του Αγιάννη και να περπατήσει στο εσωτερικό του νησιού ή σε άλλους παρθένους τόπους και δυσπρόσιτες παραλίες.
6+1 δραστηριότητες στις διακοπές στη Γαύδο
Η Γαύδος αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέρη για εύκολη πεζοπορία και αγαπημένο από όλους τους Πεζοπορικούς Συλλόγους της Κρήτης.
- Η πρώτη προτεινόμενη διαδρομή έιναι να περπατήσετε από το Φάρο στην Άμπελο, κι από εκεί στον Ποταμό και τον Πύργο.
- Παράλληλα, το μονοπάτι από τον Κόρφο στην Τρυπητή και πίσω στα Βατσιανά, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δείτε μερικά από τα μαγευτικότερα τοπία της ζωής σας.
- Τέλος, το εύκολο μονοπάτι από το Σαρακίνικο στον Αϊ Γιάννη και το Λαυρακά είναι κατάλληλο για οποιονδήποτε. Εδώ θα ανακαλύψετε την τροπική μεριά της Γαύδου με τις “Αφρικανικές” παραλίες με τα πεύκα και τα κέδρα.
- Ο Λαύρακας, ο Πύργος και ο Ποταμός στην Γαύδο, είναι μερικές από τις πολλές μικρές αμμώδεις παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε.
- Ο Κόρφος είναι μια εξαιρετική παραλία, με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Από την παραλία του Κόρφου, μέσω ενός πανέμοφου δασικού μονοπατιού μέσα σε κέδρους και πεύκα, φτάνεις μέχρι το ακρωτήριο της Τρυπητής.
- Επίσης, φανταστική είναι η παραλία του Σαρακήνικου, με ξανθή ψιλή άμμο, ρηχά νερά.
- Η παραλία του Αη Γιάννη, που έχω επισκεφτεί, είναι η δεύτερη ομορφότερη παραλία στον κόσμο με κέδρους και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Η παραλία του Αη Γιάννη θεωρείται η καλύτερη του νησιού και μάλιστα έχει ψηφιστεί ως μια από τις δέκα καλύτερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το National Geographic.
Αξιοθέατα που πρέπει να δεις!
- Σήμα κατατεθέν της Γαύδου είναι ο παλιός της Φάρος. Κατασκευάστηκε το 1880 σε υψόμετρο 368μ. και ήταν ορατός από απόσταση 40 μιλίων, την μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο. Βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς τον Μάιο του 1942 και είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Σήμερα ο φάρος αυτός, ανασκευασμένος, δεσπόζει πάλι στο ίδιο σημείο, μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν φτάσουμε στην Άμπελο.
- Με την παρέα σας μπορείτε να δείτε το κτίσμα των εξορίστων επί Μεταξά στο Σαρακίνικο, το βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή, τα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά ερείπια στον λόφο του Αη Γιάννη.
- Οι λαξευτοί τάφοι στο Λαυρακά, οι περίφημες Καμαρέλες στην Τρυπητή, οι ανασκαφές στο Σαρακίνικο και Κόρφο και βέβαια το μικρό λαογραφικό μουσείο στα Βατσιανά είναι το απόλυτο must ως προς τα αξιόθεατα.
Υποδομές του νησιού
Το νερό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επειδή δεν βρέχει συχνά στη Γαύδο, υπάρχει λίγο νερό διαθέσιμο για τους τουρίστες.
Ο ανακατασκευασμένος φάρος στην Άμπελο, σήμερα λειτουργεί και ως καφετέρια κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης ένα μικρό μουσείο για την ιστορία του φάρου με αίθουσες φωτογραφιών και παλιό εξοπλισμό. Στο Καστρί θα βρείτε το μοναδικό ταχυδρομείο στο νησί και ιατρείο (+30 28230 42195). Υπάρχει μια αστυνομική υπηρεσία με έναν μόνο αστυνομικό στο νησί (+30 28230 41109).
Πώς να πάω στη Γαύδο;
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι των Χανίων.
Τηλ. Λιμεναρχείου Χανίων: 28210 98888
Στη Γαύδο μπορεί να φθάσει κανείς επίσης από την Παλιόχωρα, τη Σούγια, τον Πλακιά ή τη Χώρα Σφακίων.
Το νησάκι της Γαύδου, απέναντι από τα Σφακιά, είναι το νοτιότερο σύνορο Ελλάδας και την Ευρώπης.