Λάβε τα μέτρα σου και προστατέψου από τις ακτίνες του ήλιου!

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Όλοι μας αγαπάμε τον ήλιο, αλλά κατά πως φαίνεται αυτός δε μας αγαπά τόσο πολύ. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος. 1 στους 5 Αμερικανούς πρόκειται να πάθοει καρκίνο του δέρματος στο άμεσο μέλλον. 

Το ποσοστό αυτό είναι τρομακτικά μεγάλο και οφείλεται κυρίως στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Το στρώμα αυτό, με την πάροδο των χρόνων αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα οι υπεριώδεις ακτίνες να αγγίζουν την επιφάνεια του πλανήτη κι έτσι να αυξάνονται οι περιπτώσεις του καρκίνου.

Οι μύθοι για τα αντηλιακά και τη χρήση τους είναι πολλοί, αλλά με την κατάλληλη ενημέρωση μπορείς να είσαι προστατευμένος από τον ήλιο ανά πάσα στιγμή.

1. Τα A-B-C της UV

10+1 μύθοι για τα αντηλιακά και την προστασία τους!

Υπάρχουν 3 είδη ηλιακών ακτίνων: τύπος A(UVA), τύπος B(UVB) και τύπος C(UVC).

Οι ακτίνες UVA είναι οι πιο συνηθισμένες και περίπου το 95% αυτών φτάνουν στην επιφάνεια του πλανήτη, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την κλιματική ζώνη. Διεισδύουν μέσα από τα σύννεφα και τα παράθυρα και φτάνουν έως βαθιά στο δέρμα μας. Μαζί με το μαύρισμα, φέρνουν και την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών, που είναι ένας από τους κύριους λόγους γήρανσης.

Οι ακτίνες UVB είναι πιο ισχυρές, αλλά λιγότερο βλαβερές. Έχουν μεσαίο μήκος κύματος και απορροφώνται κυρίως από τα σύννεφα και τη στιβάδα του όζοντος. Αυτές οι ακτίνες θεωρούνται οι πιο επιβλαβείς για την επιδερμίδα μας. Οι ακτίνες UVB είναι ενεργές από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και έχουν ως αποτέλεσμα ηλιακά εγκαύματα, μεταλλάξεις κυττάρων και καρκίνο του δέρματος. Ευτυχώς, δεν μπορούν να διαπεράσουν το τζάμι των παραθύρων.

Οι ακτίνες UVC δεν φθάνουν καθόλου στη γη, επειδή η ατμόσφαιρα λειτουργεί ως φίλτρο στο δρόμο τους.

2. Μαθηματικά στους δείκτες προστασίας

αντηλιακά και προστασία

Ο δείκτης προστασίας-SPF-, ή αλλιώς παράγοντας ηλιοπροστασίας, είναι η ικανότητα που έχουν τα αντηλιακά (άλλα μεγαλύτερη και άλλα μικρότερη) να προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UVB.

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το SPF 30 δίνει τη διπλάσια προστασία από το SPF 15. Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια! Το SPF 15 φιλτράρει περίπου το 93% των ακτίνων UVB, το SPF 30 περίπου το 97% και το SPF 50 καταπολεμά το 98% των ακτίνων του ήλιου. Η διαφορά φαινομενικά είναι ασήμαντη, και ίσως να προτιμήσεις το χαμηλότερο SPF (ειδικά αν κοιτάξεις και την τιμή). Αλλά αν είχες καρκίνο του δέρματος στο παρελθόν ή η επιδερμίδα σου είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, τότε σίγουρα θα καταλάβεις πόσο καλύτερο είναι το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

“Αν εφαρμόσω μία ενυδατική κρέμα με SPF 15 κι έπειτα ένα μέικ απ με SPF 30 και στο τέλος μία πούδρα με SPF 25, θα έχω συνολικά στο πρόσωπό μου SPF 70, σωστά;” Αυτό, αν και μαθηματικά έχει μια λογική, στην πραγματικότητα δεν ισχύει, διότι οι δείκτες προστασίας στα καλλυντικά δεν προστίθενται. Επομένως, δε θα έχεις το αποτέλεσμα που επιδιώκεις.

3. Έχει συννεφιά έξω…ας μη βάλω αντηλιακό

 αντηλιακά και προστασία

Ξυπνάς το πρωί, βλέπεις συννεφιά και αποφασίζεις να μη βάλεις καθόλου αντηλιακό όταν θα βγεις έξω. Λάθος, λάθος, λάθος! Το 80% των ακτίνων του ήλιου διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στην επιφάνεια της γης. Επιπλέον, οι ακτίνες UVA είναι ενεργές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις ακτίνες UVB που λειτουργούν μόνο από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Αυτή η κοινή πεποίθηση συχνά έχει ως αποτέλεσμα τα πιο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, καθώς οι περισσότεροι αποφεύγουν το αντηλιακό τις πιο σκοτεινές μέρες. Μια συννεφιασμένη μέρα στην παραλία μοιάζει ιδανική για μαύρισμα, καθώς ο ήλιος δεν καίει τόσο πολύ και δεν τον νιώθουμε τόσο έντονα στο δέρμα μας. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την χρήση του αντηλιακού. Επιπρόσθετα, η επιφάνεια της θάλασσας αντικατοπτρίζει το φως του ήλιου και τον κάνει ακόμη πιο επιθετικό εναντίον σου!

4. Το σολάριουμ είναι πιο ασφαλές από την ηλιοθεραπεία

αντηλιακά και προστασία

Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος μύθος από όλους! Το σολάριουμ είναι η μόδα του 21ου αιώνα, ιδίως στις δυτικές χώρες. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερο από την έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως. Αλλά μάντεψε… δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα. Οποιοδήποτε είδος μαυρίσματος ή κοκκινίσματος αποτελεί μια σοβαρή αντίδραση στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.

Πρώτον, τα περισσότερα σολάριουμ χρησιμοποιούν ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα UVA, τα οποία διεισδύουν βαθιά στο δέρμα και οδηγούν σε υπερδοσολογία στο σώμα σου. Δεύτερον, δεν προετοιμάζει το δέρμα για ασφαλή έκθεση στον ήλιο και δεν προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα. Η χρωστική που εμφανίζεται στο δέρμα, μετά από μια επίσκεψη στο σολάριουμ είναι ατελής, ασταθής και δεν προσφέρει καμία ασφάλεια.

5. Τα σκούρα δέρματα δεν καίγονται

αντηλιακά και προστασία

Σκούρο δέρμα-ασφαλές δέρμα…. Μάλλον όχι! Το δέρμα που έχει ο καθένας, θα το διατηρήσει σε όλη του την ζωή. Γι’ αυτό θα πρέπει να το προστατέψει όσο μπορεί καλύτερα. Ναι, ο τόνος του δέρματος επηρεάζει τον τρόπο που μαυρίζεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με σκούρο δέρμα προστατεύονται 100% από τις ακτίνες UV.

Ένα ηλιακό έγκαυμα στο σκούρο δέρμα δεν είναι τόσο εμφανές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κιόλας! Το ξεφλούδισμα, ο πόνος, η αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, είναι όλα ενδείξεις εγκαύματος και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επομένως, η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη, ανεξαρτήτου χρώματος.

6. Οι υπάλληλοι γραφείων δεν έχουν ανάγκη τα αντηλιακά

αντηλιακά και προστασία

Οι εργαζόμενοι στα γραφεία πρέπει να φοράνε αντηλιακά, κι αν έχεις μάθει έστω και κάτι από αυτό το άρθρο θα καταλάβεις γιατί. Το τζάμι δεν είναι ικανό να φιλτράρει τις ακτινοβολίες UVA. Έτσι, όσοι δουλεύουν σε γραφεία ή περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στο αυτοκίνητο, είναι το ίδιο εκτεθειμένοι με τους λάτρεις της θάλασσας.

Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν φακίδες στη μία πλευρά του προσώπου τους (ανάλογα με αν οδηγούν απ τη δεξιά ή την αριστερή μεριά του αυτοκινήτου). Εάν φυσικά το επιτρέπουν οι νόμοι της πατρίδας σου, σκέψου να εγκαταστήσεις ένα χρωματιστό παράθυρο. Απομακρύνει 4 φορές περισσότερο τις ακτίνες του ηλίου απ’ ότι ένα απλό τζάμι.

7. Το αντηλιακό προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D

αντηλιακά και προστασία

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D παράγεται στο σώμα μας από την έκθεση στον ήλιο. Παρόλα αυτά, πολλοί πιστεύουν ότι τα αντηλιακά “μπλοκάρουν” την είσοδο των ηλιακών ακτίνων και οδηγούν σε ανεπάρκεια της βιταμίνης. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα! Η βιταμίνη D είναι τόσο απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία μας, που η μητέρα φύση έχει προνοήσει ώστε να την έχουμε, ακόμη κι αν δεν είμαστε πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο. Γι΄αυτό μη φοβάσαι! Το αντηλιακό δε θα σου προκαλέσει κανένα πρόβλημα.

Ο δεύτερος τρόπος για να πάρεις βιταμίνη D είναι από την τροφή. Η υψηλή συγκέντρωση μπορεί να βρεθεί σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το χέλι, η ρέγγα και το ιχθυέλαιο – ή μπορείς ακόμη να πάρεις και συμπληρώματα.

8. Ένα λεπτό στρώμα αντηλιακού είναι αρκετό

αντηλιακά και προστασία

Αρχικά, θα πρέπει να εφαρμόζεις το αντηλιακό 15 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο. Διαφορετικά δε θα προλάβει το δέρμα να το απορροφήσει και δε θα έχει το αποτέλεσμα που πρέπει. Επιπλέον, μην ξεχνάς να το απλώνεις παντού. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν την περιοχή των αυτιών και του λαιμού.

Τώρα, όσον αφορά το πόσο αντηλιακό πρέπει να εφαρμοστεί, η συνιστώμενη δοσολογία είναι 5-6 κουταλιές της σούπας για το σώμα και περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο! Αυτή η ποσότητα μπορεί να ποικίλει λόγω της σύνθεσης του προϊόντος (λοσιόν, μους, κρέμα, σπρέι ή πηκτή), διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες και ακολούθησε τις συστάσεις.

9. Μία μόνο εφαρμογή είναι αρκετή

αντηλιακά και προστασία

Το SPF φεύγει αρκετά γρήγορα. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, ιδρώνουμε, κολυμπάμε και αντιμετωπίζουμε την υγρασία ανάλογα με το πού ζούμε. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το πόσες φορές θα πρέπει να εφαρμοστεί ξανά το αντηλιακό. Οι τυπικές συστάσεις λένε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιούμε SPF 15, το οποίο έχει πιο αραιή σύσταση κι έτσι εφαρμόζεται πιο εύκολα. Επομένως, το βάζουμε πιο συχνά απ’ ότι ένα παχύρευστο, που το βάζουμε ανά 2 ώρες.

Ένας άλλος αυστηρός κανόνας είναι να αποφεύγουμε τον ήλιο από τις 12 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, ο ήλιος είναι πιο δυνατός και τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα είναι αναπόφευκτα χωρίς την κατάλληλη προστασία.

10. Τα σπρέι είναι καλύτερα από την κρέμα

αντηλιακά και προστασία

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι το αντηλιακό σε μορφή ψεκασμού είναι η καλύτερη έκδοση προστασίας, καθώς δεν κάνει τα χέρια μας κολλώδη, δεν χύνονται μέσα στις τσάντες μας και απορροφά γρηγορότερα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ψεκασμοί δεν είναι τέλειοι από την άποψη της προστασίας του δέρματος. Λόγω του ότι ο ψεκασμός διασκορπά το αντηλιακό εδώ κι εκεί, το στρώμα είναι πολύ λεπτό, κι έτσι πολλά μέρη του σώματος παραμένουν εκτεθειμένα και απροστάτευτα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εγκαύματα.

Οι ψεκασμοί δεν μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το πρόσωπο και τις περιοχές γύρω από αυτό (για παράδειγμα τα αυτιά και το στόμα), επειδή απαγορεύεται αυστηρά να τα αναπνέουμε. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου οικονομικά – το μισό προϊόν πηγαίνει οπουδήποτε αλλού, εκτός από εκεί που πρέπει.

11. Τα αδιάβροχα αντηλιακά είναι ότι καλύτερο

αντηλιακά και προστασία

Αδιάβροχο αντηλιακό δεν υπάρχει, οπότε δεν είναι ό τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω! Τα προϊόντα Sunblock μπορούν να είναι είτε “ανθεκτικά στο νερό” είτε “πολύ ανθεκτικά στο νερό”. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στο δέρμα μας για 40-80 λεπτά κολύμβησης. Ωστόσο, όλα τα είδη των αντηλιακών πρέπει να εφαρμοστούν ξανά μετά από ένα ντους ή μετά από μια βουτιά στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Ενημερώσου σωστά, προστατέψου καλύτερα!

Πηγή: Bright Side

Σχόλια